BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 20:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E30] Regulacja świateł przednich krótkich
PostNapisane: 13 października 2019, 11:22 
Forumowicz

Witam, mam problem z wysokoscia regulacji swiatel w moim e30. Jakis czas temu zauwazylem, ze lewy reflektor od światel krótkich jest poluzowny i jego dolna czesc rusza się jak wahadlo. Po wyjeciu lampy okazalo sie, ze spinka mocująca dół reflektora pękła i stąd jego chybotanie. Auto jest wyposażone w pneumatyczną regulację, lecz jak w wiekszosci przypadków ona nie dziala. Natomiast moge regulowac wychylenie dolu lampy kręcąc ręcznie tym plastikowym pierscieniem czy tam tuleją, w którym zamontowana jest śruba wchodząca w spinkę. Problem polega na tym, ze nawet jak dokręcę tuleję do końca, czyli wydłużę maksymalnie zasięg śruby, to reflektor świeci za bardzo w dół. Nie wiem jak to moglo dzialać wczesniej. Jedyna różnica, to taka, ze wczesniej reflektor zamocowany był spinką taką Obrazek

a teraz zamocowałem ją standardową spinką taką

Obrazek
Ale z tego co czytałem, spinki te są wymiennem i na oko mają taką samą długość.
Moje pytanie jest takie, co mogę zrobić? Czy taś śruba która umocowana jest w tuleji, jest ruchoma, i czy można ją wykręcić bardziej, tak aby kręcąc tuleją miała ona dłuższy zasięg, przez co mogła bardziej wychylić dół reflektora?

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1