BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 20:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Przy jakim stanie pali się kontrolka oleju?
PostNapisane: 29 grudnia 2019, 14:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52b28tu
Witam.
Przy jakiej ilości oleju zapala się kontrolka poziomu oleju? Mam strasznie niski stan płynu, a kontrolka się nie pali.
Nie wiem teraz czy to może z powodu nie działającej kontrolki, czy po prostu stan oleju jest na tyle wysoki, aby ta kontrolka się nie paliła.

W linku mój stan oleju (mniej wiecej).
https://zapodaj.net/094dd02abd162.jpg.html
https://__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/a/Jw5byT1
Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Przy jakim stanie pali się kontrolka oleju?
PostNapisane: 29 grudnia 2019, 14:21 
Zacna persona forum

Moje BMW: 320d,328i,540i,740il
Kod silnika: M47N,M52TUB,M62,M60
Pewnie zaraz zaświeci się, pojawia się podczas odpalania kontrolka ciśnienia oleju? Może padł czujnik i ktoś użył magicznej taśmy izolacyjnej..

POMOC PRZY OGLĘDZINACH
TEL. 782-784-200, maniek98hl@vp.pl

PostNapisane: 30 grudnia 2019, 14:31 
Forumowy terrorysta

Dokladnie, zasadnicze pytanie czy po przekreceniu kluczyka kontrolka się swieci. A jak nie chcesz sie babrac, to dolej oleju zeby bylo ok, regularnie sprawdzaj stan i tyle.

PostNapisane: 30 grudnia 2019, 18:04 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
Padające czujniki poziomu oleju to dość częsty standard :P Kontroluj na na bagnecie i śpij spokojnie ;)

PostNapisane: 30 grudnia 2019, 19:17 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Kod silnika: m52b28tu
Po przekręceniu kluczyka kontrolka się pali, ale moim zdaniem przy takiej ilości oleju powinna się raczej już zapalić kontrolka.
Martwi mnie to, ponieważ u mnie w aucie były problemy z kontrolkami. Mianowicie, kontrolka od długich mi nie działa, miałem problem z kierunkami(naprawiły się) oraz do tego BC przestał działać, a te dwa guziczki obok zegarów zakodowały się jakoś inaczej i zmieniły funkcje (na prawym miałem reset km, a teraz reset mam na lewym, na lewym już nie pamiętam co miałem, ale teraz mam zmiane z Celsjusza na fahrenheit'a) .
Jak robię test zegarów to kontrolka od długich się zapala przy tym teście, ale gdy zapalę długie to kontrolka się nie świeci - długie działają. Dlatego też założyłem ten temat bo podejrzewam że może być tak samo z tą kontrolką od oleju - niby działa, a nie. Chcę wiedzieć czy przy takiej ilości oleju powinna się palić kontrolka oleju. :mur:

PostNapisane: 14 stycznia 2020, 07:28 
Forumowicz

Moje BMW: e46 318 Touring
Kod silnika: M43TUB19
Kontrolka poziomu oleju, jeśli świeci się zawsze tuż po odpaleniu silnika, oznacza pad czujnika. Prawidłowo kontrolka zaświeca się jak przegrzejesz olej (czyli nawet jak odpalisz bez oleju to się nie zaświeci). To nie pływak. No i można ją wykodować. Dla mnie ten system i tak jest niepewny i awaryjny. Nie ma to jak bagnet.

PostNapisane: 16 stycznia 2020, 15:27 
Przyjaciel forum

Moje BMW: ///Z3
Kod silnika: M43TUB19
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=173199
helmud7543 napisał(a):
Kontrolka poziomu oleju, jeśli świeci się zawsze tuż po odpaleniu silnika, oznacza pad czujnika. Prawidłowo kontrolka zaświeca się jak przegrzejesz olej (czyli nawet jak odpalisz bez oleju to się nie zaświeci). To nie pływak. No i można ją wykodować. Dla mnie ten system i tak jest niepewny i awaryjny. Nie ma to jak bagnet.

Nie do końca się zgodzę. Kontrolka oleju przede wszystkim świeci się w dwóch kolorach. Jeśli na pomarańczowo to za niski stan oleju, jeśli na czerwono to za niskie ciśnienie oleju. O przegrzaniu oleju to nie słyszałem więc się nie wypowiadam. Jeśli chodzi o czujniki to są trzy a najczęściej pada ten montowany w misce, właśnie od poziomu oleju. W podstawię filtra oleju wkręcone są jeszcze dwa - od ciśnienia oleju i drugi od temperatury oleju

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1