BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 12:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Dziwne odgłosy, dziwne zachowania :O
PostNapisane: 18 sierpnia 2020, 17:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54B22
Witajcie
dziwne rzeczy się u mnie dzieją
po zgaszeniu słychać pracującą jakąś pompe ? takie dzwięki jak by pompa chodziła, odgłos przypominający pracę wkrętarki ciężko określić co to za dźwięk

dźwięk wydobywał się z okolic kolektora dolotowego / okolice przepustnicy wyjęcie kluczyka ze stacyjki nie pomogło odgłos cały czas było słychać

dopiero zdjęcie klemy z aku pomogło
,ponowne podłączenie aku i ponownie odgłosy z okolic dolotu

żadnej reakcji na kluczyk... zapaliły się tylko kontroli lecz przy próbie odpalenia żadnej reakcji rozrusznika

odpaliła z popychu bez żadnych problemów, miała swoją moc reakcja na gaz była taka jak trzeba

ale na zegarach świeciła się kontrola tempomatu oraz mrugała kontrolka niezapiętych pasów (gdzie ona nigdy nie mruga cały czas tylko chwilę przy odpaleniu) tak teraz mrugała cały czas, wciskanie przycisku tempomatu nie zgasiło kontrolki tempomatu po prostu żadnej reakcji,
prędkościomierz nie działał... obrotomierz, temp, paliwo działały ok po tym jak ruszyłem drzwi się nie zaryglowały gdzie zawsze ryglują się jak zaczynam jechać

po 1km odgłos pracującej pompy z okolic dolotu ucichł, po chwili zapaliły się dodatkowe kontrolki ładowania oraz ciśnienia oleju

po jakiejś minucie wszystkie kontrolki zgasły, zaczął znów pracować prędkościomierz rygle drzwi się opuściły
słowem wszystko wróciło do normy

dojechałem do domu zgasiłem i OK żadnych dźwięków spod maski odpaliła już normalnie z kluczyka bez problemów

WTF !?@#
prawdziwy mind f**k
prawdę mówiąc nie wiem od czego zacząć szukanie przyczyny no ale chyba od tych tajemniczych odgłosów z okolić kolektora dolotowego/przepustnicy ... co mogło wydawać takie dźwięki

podpięcie ODBII nie wykazało żądnych błędów

E46 320Ci M54B22

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] Dziwne odgłosy, dziwne zachowania :O
PostNapisane: 19 sierpnia 2020, 16:25 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e91 LCI
A akumulator kiedy ostatnio byl wymieniany?
Ile wynosi napiecie ładowania?

PostNapisane: 19 sierpnia 2020, 19:22 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E36&E46&F30
Garaż: E36 316i Compact & E46 320CI Coupe & F30 320D Sedan
kolega wyżej może mieć rację... naladuje aku i sprawdź... choinka na desce często oznacza końcówkę akumulatora a bemki mało prądu nie lubią :P

PostNapisane: 19 sierpnia 2020, 20:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M54B22
focus87 napisał(a):
A akumulator kiedy ostatnio byl wymieniany?
Ile wynosi napiecie ładowania?

dzięki za odpowiedź

aku jest nowy ma zaledwie 8mc po postoju 30 godzin pokazuje 12.6V
ładowanie 14V (mierzone na akumulatorze)

tak ja wiem że komputery potrafią wariować przy słabym napięciu
ale 12.6V na zgaszonym aucie to nie jest mało
poza tym czy mogło słabe napięcie mieć wpływ na auto kiedy kluczyka nie ma w stacyjce ?

jak pisałem po zgaszeniu jakaś pompa zaczęła pracować w okolicach doltu/przepustnicy wyjęcie kluczyka ze stacyjki nie pomogło przestała pracować dopiero po odłączeniu akumulatora

jest ktoś w stanie mi napisać jakie urządzenie jest w okolicach dolotu które mogło by wydawać dźwięk pracującej pompy powietrza/wody takie jak by mielenie dziwny to był dźwięk nie wiem jak to dobrze opisać

EDIT:
dzisiaj odbyłem jazdę próbną po tych wszystkich dziwnych zajściach. Autko pracuje normalnie spod maski nie dochodzą żadne dziwne odgłosy, żadne niepożądane kontrolki nie się zapalają
prędkościomierz działa jak powinien przejechałem 10km i wszystko tak jak być powinno jak gdyby nigdy nic :o

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1