BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 07:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] pdc tyl nie zalacza sie automatycznie
PostNapisane: 21 marca 2021, 16:40 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46,E39
Kod silnika: N42b20A,M62b35TU
witam, nie znalazlem na forum mojego problemu wiec otwieram temat.
posiadam e39 535i 99r. pdc tylko tyl
po wlaczeniu wstecznego nie ma zadnej reakcji ze strony pdc, wymienilem 4 czujniki (teraz wiem ze wszystkie byly sprawne)
jesli odepne sterownik pdc i podlacze spowrotem jest szansa ze pdc zadziala i bedzie prawidlowo oceniac dystans do przeszkody
ale po wrzuceniu luzu i ponownie wbicie wstercznego juz nie ma reackcji. dodam ze czujnik wstecznego dziala gdyz mam wsiatla wsteczne i prawe lusterko rowniez opada na dol.
wpinalem sterownik z e39 do mojego drugieego auta e46 i tam dziala bez problemu (jedynie wydaje inny dzwiek) zakladam ze sterownik dobry (wkladalem tez ten z e46 i bez zmian).
sprawdzilem tez opcje auta po nr vin i doszlem ze mam pdc o numerze s508a ktore prawdopodobnie oznacza pdc przod i tyl (tyl powinien miec s507a)
nie mam guzika pdc na listwie kolo skrzyni ale napewno byla zmieniana poniewaz w listwie mam dolozone 2 guziki do podgrzewania siedzen ( I-0-II ).
sterownik ma wejscie na 2 kostki. dodam ze po wrzuceniu wstecznego kazdy czujnik cyka, bezpiecznik 21 tez sprawdzilem, a i okablowanie w zderzaku tez nie jest w zlym stanie.
co mogl bym jeszcze sprawdzic? mam auto od 2 lat i pdc nie dziala od poczatku.
licze na madre odpowiedzi :piwo:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1