Cześć koledzy,
mam pytanie do tych, którzy borykali się z tym problemem, czy to w M, czy w N47. Jakie mieliście objawy uszkodzonej chlodniczki EGR?
Kumpel ma identyczny motor jak ja m47n2 tylko z klapą gaszącą i dpf( którego już dawno nie ma).
Po nagrzaniu wywala płyn tym odpowietrznikiem:

Auto ma moc, nie dymi, pod korkiem oleju i płynu norma, w zbiorniczku wyrównawczym ciśnienie w normie. Temp 90C stoi jak wół, termostaty zmienione z 10k temu, pompa wody bez luzów.
A pod autem widać plamę i cieknie z tego odpowietrznika, podmieniliśmy je, ale dalej leci i pomyslałem o chlodniczce EGR, a dlatego, bo troche za mało objawów jak na upg, a egr jest wyprogramowany, ale nie zaślepiony, więc ciśnienie w samym egr jest.
Najbardziej dziwi mnie to, ze wywala odpowietrznikiem, a nie korkiem zbiorniczka, z drugiej strony w zbiorniczku nie było jakiegoś nadzwyczajnego cisnienia, bo odkreciłem korek zaraz po zgaszeniu auta i owszem syknelo, ale wiadomo, ze cisnienie w ukladzie, szczegolnie na cieplym motorze musi byc. Na razie zrobimy test na co2, ale to nie da obrazu, czy to chłodniczka czy upg.