Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj. Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.
Proszę również o poprawne tytułowanie tematów: [Exx] Tytuł tematu
Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji
Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery
mam ciekawy przypadek, generalnie samochód został przeze mnie sprzedany tydzień temu, aczkolwiek Panu pojawił się problem, z którym ja osobiście nie miałem do czynienia, więc może ktoś ma jakieś sugestie.
Samochód po postoju 3h+ pluje siwo/niebieskim dymem, który wskazuje na spalanie oleju. Auto po regeneracji obu turbin (03.2021) wymianie panewek, mierzeniu kompresji (24bar od 1-6), wymianie całego układu chłodzenia, wyrzucony DPF (kat na miejscu), sprawdzeniu wszystkich wtrysków na stole (wszystkie w normie), odma OEM założona przy ostatniej wymianie oleju (9k km temu).
Samochód z przebiegiem 655k km, do zeszłej środy jeździł totalnie bezawaryjnie przez 2 lata u mnie. Po ściągnięciu węża z kolektora i przegazowaniu pluje olejem. Podczas jazdy po 5 minutach żadnych niepokojących objawów, ma moc, jedzie, nie dymi. Tylko ten dym po postoju, no i trzeba było dolać oleju.
Podczas jazdy testowej z kupującym turbo przestało pompować przy około 180 kph, po odpuszczeniu gazu i dociśnięciu wszystko wróciło do normy. Po jeździe testowej wpięcie kompa i następujący błąd: 00429A - regulacja ciśnienia doładowania, duża turbosprężarka, uchyb regulacji. Po skasowaniu błędu do dziś dnia nie wrócił. Wczoraj auto przyjechało do mnie z powrotem na lawecie, aby pomóc nowemu użytkownikowi i dowiedzieć się, co się stało. Wczorajsze błędy: 4587 - filtr paliwa.
Prosiłbym o porady, planuję wyciągnąć turbiny i dać do sprawdzenia...
Nie kojarzę niestety jak w dieslu odma jest zrobiona bo tutaj może być problem, ale olej po postoju to zazwyczaj uszczelniacze zaworowe, lub jeden się obluzował i olej ścieka po trzonku.
_________________ I miejsce Zlot BMW-Sport 2013, w sumie II miejsce, bo Waldek wygrał finał III miejsce Zlot BMW-Sport 2014 (pow. 3L) Mistrz Grand Prix Polski 2014 Street RWD II wicemistrz GPP 2015 Street RWD Wicemistrz GPP 2016 Street RWD Mistrz Polski PZM 2024 Street RWD
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 123 gości