Witam Panie i Panowie,
Używałem przycisku szukaj

jak i równierz mózgu

i chyba trochę już odchodzę od zmysłow. Ale do sedna około miesiąc temu wyskoczył mi błąd:
"Brak wspomagania parkowania, zaparkuj samodzielnie....". Jakby nie jest to dla mnie duży prioblem bo z czujników i tak nie korzystam ale przy wrzucaniu wstecznego korzystam z kamer.. A niestety wyskakujący bląd uniemożliwia korzystanie z kamery trzeba kliknąć ok ... no wiadadomo upierdliwe.
Zrobiłem klka diagostyk darmowymi narzędziami na fona, wyskoczył "error 8031d4" pomyślałem, że zaintaluje Iste+ by wyciągnąć więcej danych. Niestety się nie udało więcej szczegółów brak. W zalezności od programu błąd "Czujniki ultradzwiękowe: Napięcie zasilania zwarcie do masy/minusa" + w większości informowało o tylnych PDC. A że 2 lata temu miałem lekkiego strzała w tylny zderzak więc rozebrałem go ale wszystko wygląda jak nowe z fabryki... Badając PDC organoleptycznie (oraz mikrofonem z telefonu) jakby hmmm żaden czujnik PDC nie wydaje żadnego dzwięku ani tył ani przód. Obecnie zastanawiam sięczy aby nie padł moduł REM. Nie mam pomysłów na dalszą diagnoze... A z drugiej strony nie do końca czuje że winny jest moduł rem który również wygląda jak z fabryki.
No więc moi drodzy macie jakieś pomysły? poszlaki ? gdzie mogę dalej walczyć ?
Samochód - BMW F30 328i xDrive, 2015 z Kanady.