BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 kwietnia 2025, 14:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] lusterko prawe
PostNapisane: 3 września 2024, 09:14 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318Ci
Kod silnika: N46B20
Hej,

posiadam e46kę w nadwoziu coupe po lifcie (2006r.) oraz nie do końca sprawne lusterko pasażera - sterowanie lusterkiem jako tako działa (choć też nie do końca, ale to mniejszy problem), grzanie również jest, natomiast lusterko samo w sobie się nie składa. Przypadłość od kiedy go mam (6 lat), ale zaczęło mi to przeszkadzać, szczególnie że nie mogę doprogramować opuszczania lusterek przy cofaniu oraz składania i rozkładania przy zamykaniu/otwieraniu samochodu. Czy jakaś mądra głowie podpowie, jak (i czy) można to nareperować? Jak sprawdzić mechanizm bez rozkręcania całego boku drzwi - w ogóle jest sens, da się to naprawić w tym miejscu, na co zwracać uwagę?
Czy w ogóle jest sens się w to bawić i szukać zamiennika? Wolałbym tego uniknąć, bo ciężko jest znaleźć dokładnie taki egzemplarz - z racji tego, że ma składanie, grzanie i sterowanie elektryczne to lusterko ma rzekomo 11pinów, a poza wszechobecnymi ofertami lusterek z anglików nie znalazłem ani jednego ogłoszenia z lusterkiem na rynek europejski...

Jedyne, co sprawdzałem, to bezpiecznik od lusterek, ale ten wydaje się w porządku. Próbowałem też lekko "pomóc" lusterku się ruszyć, ale również nic z tego - twardo trzyma się w miejscu.

Przepraszam za takie pytania laika, ale rzadko kiedy wykonuję jakiekolwiek naprawy przy samochodzie, a jeśli jest to potencjalnie prosta usterka do usunięcia, to może uda się przyoszczędzić trochę grosza na czarną godzinę :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] lusterko prawe
PostNapisane: 5 września 2024, 08:35 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5
Kod silnika: Było m43m50m52n62
Składane ma 11 pinów, zobacz na ebay czy coś mają

PostNapisane: 5 września 2024, 08:45 
Zacna persona forum

https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/ ... 9-223-6232

PostNapisane: 5 września 2024, 11:01 
Pierwsze kroki

Wnioskując po waszych odpowiedziach nie ma co ratować aktualnego :) Ale też widzę po numerze części, że to lusterko poza moimi funkcjami ma też pamięć - funkcja, której ja nie mam u siebie (nie mam foteli elektrycznych z pamięcią, zwykłe chamskie dźwignie). Czy to nie problem?

PostNapisane: 5 września 2024, 11:43 
Zacna persona forum

Z manualnymi fotelami nie uruchomisz funkcji składania lusterek z pilota, opuszczanie lusterka przy wstecznym też nie bedzie

PostNapisane: 5 września 2024, 14:31 
Pierwsze kroki

pawelp napisał(a):
Z manualnymi fotelami nie uruchomisz funkcji składania lusterek z pilota, opuszczanie lusterka przy wstecznym też nie bedzie

Spoko, to i tak jest sprawa drugorzędna - składać i rozkładać mogę je ręcznie przy okazji wsiadania/wysiadania z samochodu + i tak mam kamerę cofania, więc to nie jest problem. Głównym tematem jest to, że jedno z nich nie działa jak trzeba i szukam porady, jak to potencjalnie nareperować bez konieczności ich wymiany. Póki co dostałem dwie odpowiedzi sugerujące, że się tego nie naprawi i żeby szukać zamienników :)

Jeśli to jedyne rozwiązanie i nie będzie wyjścia, to trzeba się będzie udać do sklepu z częściami...

PostNapisane: 9 września 2024, 21:25 
Zacna persona forum

Na obecną chwilę jakie masz lusterka na ile pinów i jak wygląda, wstaw jakieś fotki

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1