BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 30 kwietnia 2025, 14:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [F31] Wibracje przy gaszeniu silnika
PostNapisane: 25 września 2024, 10:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
Witam pisałem jakiś czas temu post ale chyba nikt nie odp, problem dotyczy wibracji silnika przenoszonych na karoserię przy gaszeniu silnika 2.0 diesel, przypadek jest bardziej delikatny jak silnik jest nagrzany jak jest chłodniejszy te wibracje są większe przy gaszeniu, dodam tylko ze mam bład zaworu EGR jest prawdopodobnie uszkodzony w pozycji zamkniętej jest z tej racji plus ze do kolektora nie dostają się spaliny, bo jak by zostął w pozycji otwartej lub połotwartej ponoć silnik by źle chodził a u mnie teraz czuc jeszcze lepsza moc, ale niewiem czy to ma związek jakiś z gaszeniem silnika że są te wibracje tzn zatrzęsie budą przy gaszeniu, swieciłem latarką na koło pasowe sprawdziłem ma już minimalne pęknięcia na tej gumie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [F31] Wibracje przy gaszeniu silnika
PostNapisane: 26 września 2024, 10:42 
Częsty bywalec

Moje BMW: E61 KOMBI
Kod silnika: M57TU
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=167617
czy w tym silniku występuje klapa gasząca przed EGR ?

Tytuł: Re: [F31] Wibracje przy gaszeniu silnika
PostNapisane: 27 września 2024, 15:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: F31 320 ED
Kod silnika: N47T
orzel_man napisał(a):
czy w tym silniku występuje klapa gasząca przed EGR ?

Szczerze ci powiem nie mam pojęcia z tymi klapami wiem ze klapy są w kolektorze dolotowym, EGR mam w pozycji zamkniętej taki bład pokazuje mi komp, ale za to auto teraz smiga i ma czyste powietrze do kolektora a nie ze spalinami to tak jak bym wyrzucił EGR, tylko niewiem czy to nie jest powiązane ze przy gaszeniu auta zatrzesie budą ale to nie zawsze taka loteria raz jest gładko a raz czuć, bo raczej koło pasowe nie ma nic do tego pytałem mechanika.

Znalazłem taki post jest jakaś klapa gasząca przepustnicy w bmw F31 320d https://dailydriver.pl/na-warsztacie/kl ... -bmw-320d/ tylko ze u mnie nie ma zadnych drgan jak auto jest odpalone czy dzięków jest cisza tylko jak gasze silnik te wibracje moze to też to ma wpływ ze klapa sie nie domyka czyli przepustnica i puszcza powietrze.

Klapa gasząca w BMW F31 320d, umieszczona przed zaworem EGR, pełni ważną rolę w procesie gaszenia silnika oraz w kontroli emisji spalin. Jej głównym zadaniem jest odcięcie dopływu powietrza do silnika, co pomaga w jego płynnym wyłączeniu oraz zmniejsza drgania i hałas12.

Jeśli masz problemy z klapą gaszącą, mogą pojawić się objawy takie jak:

Drgania silnika przy wyłączaniu.
Dziwne dźwięki z okolic silnika.
Problemy z wypalaniem filtra DPF1.

Takie coś znalazlem to juz teraz wiadome moze być lekko przybrudzona.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1