|
Witam Mam prośbę o podpowiedz co może być przyczyną grzechotania vanosów. Auto na biegu jałowym kuleje i grzechoczą vanosy. Po dodaniu gazu powyżej 2000obr. auto pracuje równo do momentu aż nie zdejmę nogę z gazu. dodam że jak wypnę wtyczkę od ektrozaworu wydechowego vanos i zapale silnik to chodzi równo i cicho na biegu jałowym lecz jak dodam gazu powyżej 2000obr i zdejmę nogę z gazu to grzechotanie powraca(na wyjętej wtyczce zaworu wydechowego vanos). Ciśnienie oleju na biegu jałowym na rozgrzanym silniku to 1,5bar Co zostało zrobione. *Na początek podmienione elektrozawory ( zakupiłem nowy nie oryginalny) to samo. *płukanka silnika + nowy olej i filtr *sprawdzony zaworek w filtrze oleju - trzyma olej nawet po nocy *wymieniony łańcuch rozrządu komplet wraz z nowymi vanosami *wymieniony smok oleju na nowy, poprzedni przepuszczał * wymieniona pompa oleju na prawie nową w idealnym stanie, poprzednia porysowana. *podmienione czujniki wałków rozrządu *sprawdzona szczelność dolotu dymiarką. * sprawdzona panewka korbowodowa na 4 cylindrze Jeśli to wciąż wina ciśnienia oleju to gdzie jeszcze szukać problemu? Dodam że kontrolka ciśnienia oleju nie zapala się w ogóle nawet na zimnym silniku. Nie paliła się przed wszystkimi wymianami i nie pali się po wymianach. brakuje mi już pomysłów. Może ktoś już miał podobny problem? po podłączeniu pod komputer parametry vanos: Vanos po stronie dolotu położenie aktualne 126, adaptacja 114 Vanos po stronie wydechu położenie aktualne 94, adaptacja 60
|