BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 06:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 530d Poważny problem z silnikiem
PostNapisane: 16 maja 2008, 13:49 
Pierwsze kroki

Witam wszystkich
zakupiłem niedawno BMW 530D z 99r (kombi) wiedziałem ze troszkę będzie do zrobienia w tym samochodzie bo cena była atrakcyjna :) ale nie spodziewałem sie ze pojawią sie aż takie kłopoty. Mianowicie początkowo wszystko oprócz telepania silnikiem na wolnych obrotach było ok auto zawijało sie super. Telepanie to było oczywiście spowodowane wtryskami (tak pokazał komp i miał racje) wiec wtryski zamówiłem oczywiście używki. po ich wymianie okazało sie ze te używki tez nie są wszystkie sprawne fakt samochód nie telepał i ale trzy lały. oprócz tego po zmianie wtrysków przestało ładować turbo. nie wiem jak to możliwe ale cóż faktem jest ze mocy 0 a komp okazuje błąd turbiny. wiele nie myśląc wyjąłem wtryski które kupiłem włożyłem swoje stare (turbo nie zaczęło działać) 3 uszkodzone odesłałem 3 sobie zostawiłem.
Moje pytania sa następujące:

1 czy należy przy zmianie wtrysków robić jakieś nastawy podstawowe silnika i kompa.
2 czy turbina może bez żadnych niepokojących zjawisk nagle przestać pompować tak zupełnie nagle (przed zagaszeniem silnika działa po ponownym zapłonie nie)
3 sprawa dotyczy konkretnie wtryskiwaczy czy moge zastąpić wtryskiwacz o nr 7785984 (takie miałem) wtryskiwaczami o nr 2354093 (sprzedający zapewnia mnie ze tak)

dzieki za szybką odpowiedz i pomoc

Ostatnio edytowano 18 maja 2008, 10:18 przez zbrojak, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2008, 16:40 
Pierwsze kroki

Witam jesli chcesz sprawdzic turbinke to sprawdz czy dziala ci zawor , poprostu niech ktos siadzie za kulkiem i da obroty tak do 4 tys. od 2 zalacza sie turbina, po przekroczeniu 2 tys. powinien przy turbinie otworzyc sie zawor ktory mozna zaopserwowac golym okiem jak nie zalacza sie moge zapodac prywatnie nr. tel. do goscia ktory zajmuje sie tylko turbinami mi naprawil i jest ok. pzdr.

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2008, 17:43 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E-65 , X1
Mialem podobne obiawy szarpania silnikiem tylko ze u mnie okazalo sie ze to zawor paliwowy były problemy z odpaleniem zimnego silnika. Po każdym wypięciu kostek z wtryskiwaczy czy z przepływki trzeba podłaczyc do kompa i wykasowac błędy. Proponuje wyczyści filtr zaworu sterującego turbo.

Tytuł:
PostNapisane: 18 maja 2008, 21:02 
Pierwsze kroki

temat problemów z silnikiem został rozwiązany. mianowicie dotarły nowe wtryskiwacze zostały załozone a podczas całej operacji zaobserwowałem ze jest przetarty przewód sterujący od turbinki wiec został zmieniony i wszystko smiga jak talala wiec wszystko wróciło do normy teraz tylko jeździć jeździć i jeszcze raz jeździć

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1