BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 14 maja 2025, 23:06

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Proszę o pomoc wyjaśnienie
PostNapisane: 21 września 2009, 19:52 
Pierwsze kroki

Witam! Wczoraj pisałem o problemach grzania się silnika w mojej E39 2.0i Do dziś nie rozwiązałem problemu i niewiem co dalej!
Poruszę go jeszcze raz.
Otóż Gdy jadę po mieście i świeci słońce to wskazówka wskakuje mi nawet a czerwone pole od temp silnika lecz gdy jeżdzę wieczorem lub pada deszcz wszystko jest ok!
Proszę mi wyjaśnić co się dzieje z moim układem chłodzenie miał ktoś coś podobnego? Wiem że to śmieszne ale tak mam!
Układ chłodzenia u mnie jest ok termostat wymieniłem visco nawet ale dalej to samo!??
Jakieś pomysły/?

Ostatnio edytowano 21 września 2009, 20:17 przez paq19, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, 20:01 
Forumowicz

Moje BMW: 520i e39
ja bym sprawdził czy pompa pracuje czyli odkręcił korek chłodnicy zapalił auto i lekko dodał gazu coś koło 2000obr w zbiorniczku powinno być widać "strumyk".
A termostat to dobrej firmy kupiłeś ?.Bo tanie termostaty ponoć nowe są uszodzone tzn. nie regulują temperatury silnika.

Tytuł: re
PostNapisane: 21 września 2009, 20:05 
Pierwsze kroki

termostat wymieniał poprzedni właściciel nie znam firmy. Strumyk tzn? Odkręcam korek i płyn idzie w duł jeśli o to chodzi! Tylko zastanawia mnie fakt iż węże są miękkie jakby płynu nie było w nich! ale to moze złudzenie.

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, 20:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: Mitsubishi Galant
Kod silnika: 4G63
koledze chodzi o strumien wody z odpowietrznika przy wiekszych obrotach

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, 20:13 
Forumowicz

Moje BMW: 520i e39
a dawno wymieniał termostat
(w serwisie termostat bmw-wahler kosztuje 150zł a w sklepie termostat wahlera bez znaczka bmw 36 zł więc można go wymienić )
rozumie ze jak masz ciepły silnik węże są miękie to by oznaczało że korek nie trzyma ćiśnienia lub masz nieszczelność

PostNapisane: 21 września 2009, 20:17 
Pierwsze kroki

właśnie o to chodzi o to że nic nie leci z odpowietrzników tych z plastikowymi nakrętkami małymi dziurkami węże są miękie na gorącym silniku! Na marginesie klima i ciepłe powietrze mi chodzi dobrze. Ale mam zgrys co to może być?

PostNapisane: 21 września 2009, 20:18 
Pierwsze kroki

jezdze tylko od 2 tyg do pracy i z pracy czasem jak mam dobry dzien i nie grzeje mi się to więcej przejadę normalnie mam masakre bo boję się żę zarypie silnik przegrzewając go.

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, 20:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
paq19, odpowietrz dobrze układ...

PostNapisane: 21 września 2009, 20:27 
Pierwsze kroki

Zabrałem się za odpowietrzanie odkręciłem dwa odpowietrzniki włączyłem silnik i ogrzewanie dodawałem gazu ale nic nieszlo z odpowietrzników.

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, 20:56 
Witam. Mam E39 z 1999 jak przeprogamować funkcje kluczyka żeby otwierał przy pierwszm nacisnieciu tylko drzwi kierowcy a przy nastepnym pozostałe a jak zeby otwierał wszystie. :szok:

Tytuł:
PostNapisane: 22 września 2009, 21:14 
Forumowicz

Moje BMW: E36, E39,e46, E46
Kod silnika: M41B18, M52B20, M47,
jak tylko odpalisz albo jak masz odkrecony korek to nie otwieraj odpowietrzników bo raczej to nic nie da, nimi wylatuje powietrze jak jest ciśnienie a jeżeli odkrecisz korek i nie widzisz strumienia płynu nawet po dodaniu gazu to na 100% pompa . jak co to mam pompę to twojego bo wymieniłem u siebie, nie potrzebnie :kwasny:

Tytuł:
PostNapisane: 23 września 2009, 10:30 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
a może ma kolega chłodnicę zawaloną syfem i przepływ jest malutki więc przy chłodniejszej pogodzie się nie grzeje tak jak przy upałach a wycieków nie ma i cisnienie jest a strumyka pod korkiem nie ma?

Czasem zdarza sie że ludzie nie leja płynu chłodniczego tylko wodę co powoduje osadzanie się kamienia w chłodnicy, termostacie i bloku. Taki kamień jest również w stanie zepsuć pompę i pozatykać wszystko co się da lub zmniejszyć przepływ płynu i tym samym pogorszyć chłodzenie silnika.
Może ktoś już odkamieniał chłodnicę / układ chłodzenia ?? może są do tegop specjalne środki? takie co nie niszczą uszczelek i węży gumowych ??
Może poprost zdjąć węże z chłodnicy i ją przepłukać wężem ogrodowym?? wtedy zobaczysz co z niej wyleci, sprawdź też termostat jak piszą koledzy bo może nie działać jak należy a koszt żaden, no i po całym zabiegu trzeba ponad 10 litrów płynu a to kosztuje :/

Ja bym szedł w ta stronę :ok:

powodzenia
StraHu

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1