BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 11:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Przewód klimatyzacji - czy uszkodzony ?
PostNapisane: 27 maja 2008, 15:35 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 Coupe
Kod silnika: M54b25
Witam w związku z tym iż jest już dosyć ciepło na dworzu, moja klimatyzacja wymaga napełnienia, ale mam wątpliwości, ponieważ jak wkładałem do siebie lampy po lifcie z prawej stony lampa wadziła o przewód o klimy ten aluminiowy który jest na foto, więc delikatnie go nagiąłem do tyłu ale gdzieś lekko trzasnął (czerwone kółeczko gdzie), i mam pytanie czy trzeba to pospawać/kupić drugi? czy nie będzie ulatywał gaz? bo szkoda by mi było wyrzucić 300zł za nabicie klimy a żeby wszystko za chwile uleciało poniżej fotki

[img][img]http://img156.imageshack.us/img156/8079/przewod1pl1.jpg[/img] Obrazek[/img]

[img][img]http://img156.imageshack.us/img156/8881/pzewod2ll3.jpg[/img] Obrazek[/img]

Ostatnio edytowano 6 czerwca 2008, 22:23 przez mpower007, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2008, 16:43 
Specjalista

to pospawaja...na drugi raz przeginaj inaczej...u mnie sprawdzenie i nabicie kosztuje 150zl nie wiem co to za serwis co kasuje 300zl ;)

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2008, 16:49 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 Coupe
Kod silnika: M54b25
zbigniewst napisał(a):
to pospawaja...na drugi raz przeginaj inaczej...u mnie sprawdzenie i nabicie kosztuje 150zl nie wiem co to za serwis co kasuje 300zl ;)

U mnie w Tomaszowie niestety ale takie ceny chodzą, każdy tłumaczy to tym że do E39 wchodzi o wiele więcej gazu niż do innych aut :kwasny: wszędzie mówią taką samą kwote 300-350zł jedynie mam z nich ubaw bo w Łodzi u tłokińskiego w autoryzowanym serwisie gość powiedział że do 250zł max kosztuje u nich nabicie.

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2008, 21:33 
Forumowicz

A ja raz jak nabijałem klimę w e39 szwagra,to gość mi powiedział że stosunkowo mała ilość czynnika chłodzącego wchodzi :zdziwko:
Czy to dobrze że układ ma małą pojemność?

Za oczyszczenie gazu i jego dobicie,wymianę oleju w sprężarce,dezynfekcje zapłaciłem 250pln
mpower007, spróbuj to pospawać,jak nie to wymiana.

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2008, 21:45 
Specjalista

do bmw i opel duzo wchodzi czynnika... :P

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Tytuł:
PostNapisane: 27 maja 2008, 23:27 
Forumowicz

ja u siebie tez odginałem troszke po wymianie lamp po lifcie ale całe szczeście nic nie pekło :D

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2008, 10:32 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E46 320d
Kod silnika: M47N
mpower007 napisał(a):
Witam w związku z tym iż jest już dosyć ciepło na dworzu, moja klimatyzacja wymaga napełnienia, ale mam wątpliwości, ponieważ jak wkładałem do siebie lampy po lifcie z prawej stony lampa wadziła o przewód o klimy ten aluminiowy który jest na foto, więc delikatnie go nagiąłem do tyłu ale gdzieś lekko trzasnął (czerwone kółeczko gdzie), i mam pytanie czy trzeba to pospawać/kupić drugi? czy nie będzie ulatywał gaz? bo szkoda by mi było wyrzucić 300zł za nabicie klimy a żeby wszystko za chwile uleciało poniżej fotki

Odkręć czarny grzybek naciśnij kulke w zaworze i zobacz czy uleci troche gazu, jak uleci to masz szczelna i nie nastąpiło nagłe ubycie czynnika, poza tym jak pojedziesz na nabicie to najpierw jest sprawdzanie szczelności pod dużym ciśnieniem gazu ( chyba azotu, bo jest rzadszy od powietrza) a dopiero później napełnienie układu, a dokładnie napełnienie ubytku czynnika chłodzącego, przefiltrowanie starego i uzupełnienie oleju smarującego sprężarke, plus odgrzybienie, koszt, od 120zł w góre.

Tytuł:
PostNapisane: 28 maja 2008, 18:37 
Pierwsze kroki

sporo to u was kosztuje. u nas za r-12 bierzemy 280 bo nikt tego już nie napełnia, a za 134 do każdego auta kosztuje 180. co do pospawania to musi trzymać jak zrobi to dobry spawacz :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1