BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 18:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] ABS - sterownik czy modulator ?
PostNapisane: 21 lipca 2008, 19:47 
Pierwsze kroki

Witam ponownie.Przypomnę mój problem:świecą kontrolki ABS i ASC,a przy tym nie działa prędkościomierz,licznik kilometrów i licznik zużycia paliwa.Prawie zawsze z rana po odpaleniu silnika wszystko jest OK,ale po przejechaniu ok.20km problem wraca.Innym razem w trakcie jazdy nagle jest OK a za chwile NOT OK.Byłem u dwóch fachowców i obydwoje nie mieli komunikacji na złączu diagnostycznym,z tą różnicą,że pierwszy stwierdził że to wina sterownika ABS-u,a drógi był innego zdania.Oto jego diagnoza:brak komunikacji to wina jakiejś bramki na złączu diagnostycznym(do zrobienia bez większych problemów).Podpiął się więc bezpośrednio do modulatora(pompy)ABS-u i okazało się,że nie działa jeden z zaworków pompy.Mówił mi dokładnie od którego koła,ale zapomniałem.Tak więc wg jego diagnozy do wymiany jest pompa,którą niestety muszę sobie sam załatwić.Proszę więc o radę bo pompa kosztuje 1100-1500 zł,a naprawa sterownika ok.300 zł.Nie zależy mi już którą z tych rzeczy muszę zrobić,ale nie chcę na darmo robić obydwu.Proszę o radę któremu mechanikowi mam zaufać.Chcę to już mieć z głowy.Dodam,że u tego drógiego fachowca robiłem inne auta i wszystkie działały po usunięciu usterek bez zarzutu.Jeśli ktoś ma taką wiedzę to dajcie w razie czego namiary na speców od naprawy sterowników w woj.śląskim i kogoś kto ma dostęp do części(i tym samym mojej pompy).Przypominam:mam BMW (E 39) 530 d TOURING 1999/2000.Pozdrawiam,MIKO.

Ostatnio edytowano 27 lipca 2008, 22:01 przez MIKO, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 21 lipca 2008, 20:33 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M52
cześć tutaj powinieneś znaleźć wszystko co Cię interesuje pozdrawiam no i naisz na tym poście co ci przeslalem co i jak jeszcze raz bo denerwuje mnie to jak ludzie tworzą nowe posty na te same tematy siema

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=24931

Tytuł: [E39] ABS:sterownik czy modulator...
PostNapisane: 21 lipca 2008, 20:50 
Pierwsze kroki

Sorki wielkie.Trochę się zamotałem.Rzeczywiście powinienem kontynuować temat w starym post-cie.Tam już o tej sprawie rozmawialiśmy.Pozdrawiam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1