BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 18:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Stukanie z okolicy lewego przedniego kola
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 18:36 
Forumowicz

Mam taki problem. Ostatnio okolo poludnia kiedy zrobilo sie naprawde goraco zaczelo mi cos stukac w okolicy przedniego lewego kola. Stukanie sie nasililo wiec pojechalem od razu na badanie do stacji diagnostycznej gdzie mechanik stwierdzil koniecznosc wymiany lacznika stabilizatora. Oba laczniki (L i P) zostaly wymienione i nic nie stukalo natomiast dzien nie byl upalnym dniem. Nastepnego dnia kiedy znowu zrobilo sie goraco okolo poludnia zaczelo stukac ponownie. Wk...ony pojechalem na stacje spowrotem bo dniagnoza okazala sie nietrafiona. Mechnik znowu zaczal wszystko sprawdzac (amorki oraz zawieszenie na szarpaku) i stwierdzil ze to pewnie tuleja tylna wahacza. Polecono mi udac sie ponownie nastepnego dnia gdyz mial byc wtedy mechanik ktory bardziej zna sie na BMW. Ten jednak stwierdzil ze to nie ta tuleja ale drazek kierowniczy oraz sugerowal uszkodzenie przekladni kierowniczej. Dla pewnosci pojechalem do innej stacji i tam po badaniu (amorki + szarpak) diagnosta stwierdzil uszkodzenie (luzy) pod ta gumowa oslonka wychodzaca z przekladni, gdzie jest taka jakby kula i to one sa sprawca stukania. Sa one nawet wyczuwalne reka podczas pracy ukladu. Stukanie bardzo sie nasila jak robi sie goraco i rano o 7 jade do pracy niemal bezszelestnie bo nic nie stuka natomiast wracaja zaczyna dosc mocno stukac. Problem pojawil sie tak samo gwaltownie jak upaly. Tak sobie mysle ze zaloze zimowki i wyjezdam do Norwegii - nie bedzie stukac ;)

Troche sie rozpisalem a teraz moje pytanie: czy ktos ma namiary na dobra (czyt. sprawdzona) firme regenerujaca przekladnie?

Nie chce sie bawic w uzywane, a na nowe niestety tegoroczny budzet nie pozwala :-)

A moze ktos ma jakis inny pomysl co moze byc przyczyna tego stukania poza przekladnia bo caly czas zastanawia mnie ten zwiazek wysokiej temperatury z nasilaniem sie problemu.

www.3er.pl - Forum serii 3 - Do³¹cz do nas

[you] zobacz moje dziewczynki
Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 19:20 
Zacna persona forum

Moje BMW: Wierne
Kod silnika: M52B28
maglownica niekoniecznie jest popsuta, delikatny luz mam i ja choć maglownice mam regenerowana. Co do regenerowanej maglownicy to przy zakładaniu jej przydało by się założyć nowe drążki + końcówki, ja miałem sprawne dlatego nie wymieniałem. Delikatny luz jest.
Gero napisał(a):
Dla pewnosci pojechalem do innej stacji i tam po badaniu (amorki + szarpak) diagnosta stwierdzil uszkodzenie (luzy) pod ta gumowa oslonka wychodzaca z przekladni, gdzie jest taka jakby kula i to one sa sprawca stukania.
jesli dobrze rozumiem to masz drążek rozwalony. drążki są wymienne. Jeśli chodzi o namiary na maglownice to na allegro są firmy które regenerują. Jedna z częstochowy (dużo pozytywów) oraz z halinowa (ja brałem stąd) Koszt regenerowanej maglownicy bez koncówek i drążków to 550zł + 250 kaucji przed oddaniem starej.

Tytuł:
PostNapisane: 1 sierpnia 2008, 19:36 
Forumowicz

Zrobie jutro fotke to bedzie wiadomo gdzie to jest dokladnie. Problem w tym ze ja nie mam tylko luzu a straszne stukanie. Ten skok czuc nawet reka jak sie scisnie ta gumowa oslonke wystajaca z przekladni tylko ze mechanik wyraznie wskazal na przekladnie i mowil ze tego sie wymienic nie da. No ale jutro wrzuce fotke

Caly czas mnie tylko zastanawia zwiazek wysokiej temperatury z usterka

www.3er.pl - Forum serii 3 - Do³¹cz do nas

[you] zobacz moje dziewczynki
Obrazek

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1