BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 22:40

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E38] 730i V8 Skrzynia automat - nie zmienia biegów
PostNapisane: 11 sierpnia 2008, 12:27 
Pierwsze kroki

Problem polega na tym, iż krótko mówiąc coś się stało się ze skrzynią :) automat ma problemy ze zmianą biegów, zwłaszcza na 3 i 5. Dodatkowo zaświeca mi się kontrolka ABS, która swego czasu gasła, a teraz już świeci praktycznie stale. Wyjątkiem jest zagaszenie auta i jego ponowne odpalenie do momentu przejechania jakiś 10km. I teraz pytanie, czy obie te awarie mogą być ze sobą powiązane? Np. czy ABS ma jakiś wpływ na zmianę biegów, czy problem tkwi gdzie indziej? Dodam tylko, że zdarza się, że biegi te od czasu do czasu wchodzą i dla zainteresowanych jest instalacja LPG.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc ;)

sorki, że w tym temacie ten temat poruszyłem, ale to przez nieuwagę...

Z góry dzięki za pomoc

Cytuj:
[model???] automat nie zmienia biegów

Zapoznaj się z ZASADAMI.

robertbmw

Ostatnio edytowano 24 sierpnia 2008, 13:56 przez Arczimlody, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 11 sierpnia 2008, 14:19 
Forumowicz

Moje BMW: e34 525i
Kod silnika: M20B25
co do ABS-u to niewiem ale sprawdz stan oleju w skrzyni biegów bo jak masz mało to możesaz nie mieć ciśnienia dlatego ci biegi sie nie zmieniają albo musisz wymienić na nowy olej pozdrawiam

http://i45.tinypic.com/19mpfk.jpgZanim wciÂśniesz gaz, pomyÂśl o tym co poczujÂą Twoi bliscy gdy Ciebie zabraknie !!!

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2008, 11:47 
Pierwsze kroki

romekg8816 napisał(a):
co do ABS-u to niewiem ale sprawdz stan oleju w skrzyni biegów bo jak masz mało to możesaz nie mieć ciśnienia dlatego ci biegi sie nie zmieniają albo musisz wymienić na nowy olej pozdrawiam

Dzięki wielkie. Byłem właśnie w serwisie i fachowo mi objaśnili, dlaczego mogą się dziać takie szopki :) w odpowiedzi na pytanie z ABSem serwisant zdecydowanie zaprzeczył, żeby miało to jakiś związek. Podobno to wina czujnika - brudnego lub już zużytego. Jak na razie cena wymiany oleju to 320 zł z częściami tzn olejem, filtrem i uszczelką. Czy to dużo? kto ostatnio wymieniał olej w automacie? :) jeśli uznacie, że nie to co do tego postu mogę powiedzieć, że gość zna się na rzeczy i jeśli ktoś chce w Dąbrowie, żeby zajęto się jego BMW to chyba niezłe miejsce i wydaje mi się, że nie najdroższe. Sam też jeździ 7ką, ale u niego takie rzeczy się nie dzieją :)

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2008, 21:22 
Pierwsze kroki

Arczimlody podaj mi jakiś konkretny adres tego cudotwórcy :) Jakbyś miał to tel.do niego narazie dzięki.

Tytuł:
PostNapisane: 13 sierpnia 2008, 11:16 
Pierwsze kroki

Pitbull810614 napisał(a):
Arczimlody podaj mi jakiś konkretny adres tego cudotwórcy :) Jakbyś miał to tel.do niego narazie dzięki.

Czy to cudotwórca to nie wiem, ale gość wydaje się konkretny :) Jest to ulica Wybickiego 1A w Dąbrowie naturalnie. Wjazd jest od strony parkingu dla ciężarówek i autobusów. Zresztą na zewnątrz stoi troszkę aut zazwyczaj właśnie marki BMW :) swoją drogą to ciekawe dlaczego :hyhy:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1