BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 320d Jaki typ silnika ?
PostNapisane: 28 lipca 2008, 20:51 
Pierwsze kroki

witam wszystkich.mam pytanko zakupilem bmw e46 320d 2001r i 136ps ale buda jest juz po lifcie.i niewiem jaki jest typ silnika i jaki mam olej wlać przy przebiegu 190tys.i jakiej firmy mobil czy moze castrol.z góry dziekój.pozdrawiam.

Cytuj:
[model???] 320d jaki typ silnika

Zapoznaj się z ZASADAMI.

robertbmw

Ostatnio edytowano 4 sierpnia 2008, 16:34 przez chudy.adam, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 lipca 2008, 21:29 
Zacna persona forum

Moje BMW: Wierne
Kod silnika: M52B28
model silnika M47D20 z oznaczenia bmw. Jeżeli nie bierze oleju albo bierze mało to lej półsyntetyk, a jak jest wszystko wporządku to lej syntetyka, no chyba że wiesz jaki był to zmien na taką samą klase ale niekoniecznie na castrola czy mobila jest wiele jepszych olei. A jeżeli z tych dwóch to castrol bo nie jest olejem rozlewanym w polsce nie tak jak mobil.

Tytuł:
PostNapisane: 29 lipca 2008, 17:11 
Pierwsze kroki

dzieki za odpowiedz,ale nie dokońca jestem pewien co wlać,bo samochód mam dopiero kilka dni a gość u którego kupywałem auto mówił że lał mobil1 OW/40 turbo disel.moim zdaniem chyba wypośrodkuje i wleję pól sentetyk.

Tytuł:
PostNapisane: 29 lipca 2008, 18:17 
Zacna persona forum

Moje BMW: Wierne
Kod silnika: M52B28
a nie ma wywieszki albo jakiejs naklejki z data wymiany i zastosowanym olejem?? Jak wieszysz na słowo to bierz taki sam 0w/40 to jest syntetyk tylko jak chcesz to zmien na inną firme, ja miałem mobila i się zawiodłem. teraz mam valvoline a wcześniej castrola.

Tytuł:
PostNapisane: 29 lipca 2008, 19:53 
Specjalista

wlej Mobil 5 W 40 i bedzie dobrze i tak jak kolega pisal nie musi byc Mobil :P

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2008, 03:37 
Pierwsze kroki

Koledzy powiedźcie dlaczego jest wazne jaka marka oleju (wiem że jeśli olej jest z górnej pułki to jest większa zywotność silnika) mobil czy castrol jakaś różnica w pracy silnika jest i czy można zalać mineralny wysokiej klasy zamiast półsyntetyka??

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2008, 10:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
#Gringo, jak zrobisz taka zmiane z polsyntetyka na mineral to wydaje mi sie ze bedziesz zalowal. skoro wszystko jest na polsyntetyku ok to lej taki dalej, mineral to juz ostatecznosc gdy jest kupa przedmuchow i przeciekow ... no wiec zastanow sie. ja bym nie robil tego, i wiele z forumowiczow tez nie ...

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2008, 10:51 
Pierwsze kroki

marcellchen ta bumka to mój nowy nabytek sprowadzony z włoch ma niecałe 200 tysięcy najechane choć nie wiadomo czy licznik nie był kręcony,i nie wiem na jakim oleju jeździł poprzednik bo żadnej kardki z nazwą oleju i kiedy był wymieniany nie było wiec nie wiem co mam lać,co prawda miała tylko jednego właściciela był starszy facet ale wiadomo że włosi nie dbają o auta tak jak niemcy dlatego nie wiem co mam zalać a w moim pytaniu chodziło mi tylko o to jaka jest różnica między mobilem a castrolem czy innym markowym olejem czy inaczej pracuje silnik??

Tytuł:
PostNapisane: 2 września 2008, 11:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
#Gringo, wiesz, jak zalejesz mineralem a zlozmy ze byl na polsyntetyku to mozesz sobie pozapychac popychacze, moze sie tworzyc nagar, silnik nie bedzie pracowal zgrabnie i powabnie, nie radze Ci tego. ja uzywam osobiscie castrola polsyntetyku, uwazam ze to dobry olej, napewno lepszy niz mobile. od stworzenia jezdzila moja bemka na castrolu, ale z tego co wiem, marka oleju ma znaczenie, np silnik pracuje ciszej, olej trzyma swoja zywotnosc dluzej, nie przepala sie tak szybko w wysokich temp. jest duzo czynikow dla czego lepiej lac cos markowego, szczegolnie do BMW i MERCEDESA. a z ustaleniem klasy oleju to mozna podjechac gdzies na stacje, napewno Ci ustala co masz zalane.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1