Od lipca tego roku mam 530D Touring z 04-2001r.
Przebieg 214 000km.
Silnik rewelacja. Zwłaszcza przy wyprzedzaniu 80-100km/h lub na 5tce powyżej 110km/h.
Spalanie też rewelacja. Jak chcesz poszaleć to spali w mieście może i ponad 10l ale jak chcesz przyoszczędzić i nie potrzebujesz większych prędkości to zamkniesz się w 7l/100km.
Ja się mieszczę w tych 7 litrach. zrobiłem ponad 5000km i średnia wychodzi 6,5l/100km przy czym dodaję 0,5l na każde 100km bo o tyle zaniża mi komp. Robię codziennie 25km do pracy w jedną stronę. jazda około 110km/h. Ale od czasu do czasu but
Co do przebiegu to trudno znaleźć coś z mniejszym i za te pieniądze.
Nie ma się co łudzić - raczej nikt nie kupuje diesla i tak jak w mojej wersji kombi żeby stał w garażu a później sprzedaje za 30tyś z przebiegiem 100tyś.
Mnie moja wyszła prawie 40tyś. Sprowadzona z Włoch. Czyli do malowania

. Porysowana ale nigdy nie uderzona.
Nie kupuj bitej.
Jeździła po trasie przez co miała wypiaskowany przód ,ale sprzęgło układ kierowniczy i zawiecha w super stanie.
Lepiej poszukać właśnie takiej " wypiaskowanej " która ganiała po trasach niż igiełki z miasta z takim przebiegiem.
Swojej szukałem ponad 3miesiące. I jako jedyna!!! nie kopciła przy odpalaniu , i silnik chodził równiutko i cicho. Do tego patrz na wydech. U mnie wygląda jak nowy. Tłumiki bez rdzy!!! I nie daj sobie wcisnąć że auto z przebiegiem poniżej 200 000km ma mocno skorodowane tłumiki tym bardziej jak jeździło w krajach gdzie nie sypią dróg solą.
Ale i tak nie odbyło się bez niespodzianek.
Pęknięty kolektor ssący , do wymiany guma pomiędzy wałem a skrzynią biegów oraz stukający wał przy ruszaniu ( siły skrętne na wielofrezie przy krzyżaku ).
Tak więc w tych pieniądzach będzie bardzo ciężko coś znaleźć.
Musisz się liczyć że w tej kasie 530D musi " coś mieć ".
Wracając do silnika musisz liczyć się z kosztami jego eksploatacji.
Za olej castrol edge 0W40 ( 7 litrów ) filtr paliwa i powietrza KNECHTa dałem 500zł !!
Do tego dochodzi ryzyko awarii pompy i turbiny.