BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 22:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] ET felgi
PostNapisane: 3 października 2008, 18:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
witam,

mam pytanie odnosnie ET felg - jezeli teraz mam felgi 15 aluminiowe z ET 47 i np kupie felgi stalowe 15 z ET 20 to wejdzie to ?? nie bedzie obcierac o zaciski felga ??

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 3 października 2008, 18:54 
Nie wejdzie Ci to. powinieneś szukać z ET też 47 dla 6.5calowej i 42 dla 6calowej stalowej felgi.

No ale najpierw popraw temat, [Exx] to nie da się tego problemu rozwiązać, bo np. do 5er wejdzie, ale do auta z podpisu już nie.

W każdym razie skoro masz alu 15 i ET 47 i pewnie 7cali szer. i jest okay, to pewnie na 98% chodzi o E36. Więc nie, nie wejdzie. O zaciski nie będzie obcierać, ale o nadkola.

Tytuł:
PostNapisane: 3 października 2008, 18:58 
Zacna persona forum

no z tego co wiem to do 5 i do 3 te same felgi ida ... nawet w katalogu sa te same numery ... moj kumpel jezdzi w e36 na felgach z e39 ....

Tytuł:
PostNapisane: 3 października 2008, 19:17 
marcellchen napisał(a):
no z tego co wiem to do 5 i do 3 te same felgi ida ... nawet w katalogu sa te same numery ... moj kumpel jezdzi w e36 na felgach z e39 ....

buahahahah dobry żart. Do E39 idzie 6.5 cala ET 18 oraz właśnie 7 cali ET 20. Tak więc nie NIE IDĄ te same koła. Do E36 możesz założyć koła z E46 i będzie okay, ale z E39 będziesz miał problemy. "Te same koła" to tylko to, że taki sam wzór: Styling 12.

a jeśli do 3 i 5 są te same numery w Twoim katalogu... to zmień katalog :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 3 października 2008, 19:22 
Zacna persona forum

no ja sie rozgladam za ET 42 - 47

Tytuł:
PostNapisane: 3 października 2008, 20:01 
Zacna persona forum

..::CZARNY::.., wiec kolego po telefonie z kumlem wiem juz napewno ze ma on te flegi od E39 8x17 et20 na swoim e36 z tym ze ma zalozony pierscien centrujacy 74 chyba, cos takiego mowil, opona 225 i zaznaczyl ze minimalnie szoruje mu opona o tylnie nadkola ale tylko podczas jakis max przechylach, nierownosciach ... wiec jak widzisz jest to mozliwe ....

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2008, 03:23 
ja wiem, że jest to możliwe. ale po co się bawić w pierścienie itd. zwiększać masę nieresorowaną dodając dystanse, pierścienie itd. jak można kupić gotową felgę dla e36? zwłaszcza, że ze stalówkami do nich nie ma raczej problemu :)

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2008, 08:44 
Pierwsze kroki

Witam
miałem kiedyś taki sam problem , e36 na felgach od e39 15 cali i tył szorował na zakrętach ostrych i dużych dziurach, bez pierścienia da radę jeździć ale może drżeć kierownica, jak założyłem teflonowe pierścienie o średnicy ok 74mm to przestało drżeć. Za to tył ocierał, wg mnie szkoda błotników bo potem robi się na nich rdza jak coś ciągle ociera i zrywa warstwę ochronną lakieru.
założyłem felgi 16 z et40 opony 205 i było ok, zatem polecam szukanie felg z et danego modelu, Z TEGO CO WIEM TO DO E36 PASUJE E46 I Z3 FELGA
POZDRAWIAM

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2008, 09:14 
Zacna persona forum

dzieki chlopaki, klikam wam pomogl :P ;)

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2008, 11:45 
pabllow napisał(a):
Z TEGO CO WIEM TO DO E36 PASUJE E46 I Z3 FELGA
POZDRAWIAM

zgadza się, E46 ma takie samo ET jak E36 oraz Z3. W Z3 stosowano IDENTYCZNE i o tych samych numerach stalówki, jak E36 ;)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1