BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 23:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E-34]Drgania calego auta przy predkosci 80-100??
PostNapisane: 4 października 2008, 16:21 
Pierwsze kroki

Witam stalem sie dzis szczesliwym(mam nadzieje)wlascicielem BMW 520 12 v.Mam taki problem poniewaz przy predkosci ok.80-100 auto cale sie trzesie,kierownica drzy a wraz ze wzrostem predkosci drganie uspokaja sie,przy hamowaniu taka sama sytuacja od 100 do 80 drganie a potem sie wszystko uspokaja,nie wiem sprzedawca mi mowil ze moze byc cos z opona,ja pomyslalem ze moze byc krzywa felga a opony ktore mam to 225/60/16 i moze tu tkwi problem,ponoiewaz dzis na trasie wracajac do domu pocilem sie jak cholera bo nie moglem auta utrzmac spokojnie na drodze,a i koleiny byly zaje.... i teraz pytanie co to moze byc??czekam na wasze opinie,aha jestem tu nowy i na temat BMW nie mam zielonego pojecia wiec kazda odpowiedz bedzie dla mnie pomocna,pozdrawiam Sebastian

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2008, 16:38 
Forumowicz

kolego masz 2 podstawowe rzeczy które powinieneś sprawdzić
po pierwsze primo wyważyć koła powiedzą ci przy tym czy felga nie jest podbita lub krzywa
a po drugie leć na sprawdzenie zawieszenia bo to pewnie końcówki są do wymiany
a według mojej opini to będzie podpora drążka kierowniczego(+/- 80pln)

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2008, 16:51 
Pierwsze kroki

dzieki wielkie,w poniedzialek to sprawdze,a swoja droga poczytalem na forum ze moga to byc jeszcze tarcze tylko wiem ze byly niedawno wymieniane,wiec chyba odpadaja

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2008, 17:33 
Pierwsze kroki

Moje BMW: obecnie brak
miałem podobnie w swojej e36 a przyczyną było brak pierścieni centrujących na felgach bo felgi mam o 5-tki

Tytuł:
PostNapisane: 4 października 2008, 20:29 
Pierwsze kroki

W moim touringu występowały takie same objawy. Zacząłem od wyważenia kół potem sprawdzenia zawieszenia, a okazało się że to elastyczny łącznik wału... koszt ok 150zł za lemfordera.

Tytuł: Re: [E-34]Drgania calego auta przy predkosci 80-100??
PostNapisane: 6 października 2008, 14:49 
Pierwsze kroki

seba136 napisał(a):
Witam stalem sie dzis szczesliwym(mam nadzieje)wlascicielem BMW 520 12 v.Mam taki problem poniewaz przy predkosci ok.80-100 auto cale sie trzesie,kierownica drzy a wraz ze wzrostem predkosci drganie uspokaja sie,przy hamowaniu taka sama sytuacja od 100 do 80 drganie a potem sie wszystko uspokaja,nie wiem sprzedawca mi mowil ze moze byc cos z opona,ja pomyslalem ze moze byc krzywa felga a opony ktore mam to 225/60/16 i moze tu tkwi problem,ponoiewaz dzis na trasie wracajac do domu pocilem sie jak cholera bo nie moglem auta utrzmac spokojnie na drodze,a i koleiny byly zaje.... i teraz pytanie co to moze byc??czekam na wasze opinie,aha jestem tu nowy i na temat BMW nie mam zielonego pojecia wiec kazda odpowiedz bedzie dla mnie pomocna,pozdrawiam Sebastian

U mnie takie objawy, szczególnie przy hamowaniu w okolicy 80 powodowały zużyte gumy w połączeniach wahaczy przednich kół. Wahacze niestety do wymiany.

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2008, 14:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: e32
Kod silnika: m30b35
krzywe tarcze rowniez moga byc powodem tej przypadlosci.

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=319097#319097 moja e30 :)
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=587194#587194 moja E32 :)

Tytuł:
PostNapisane: 6 października 2008, 18:22 
Pierwsze kroki

Panowie mam podobny problem z moim bmw e 36 gdy jade nie wazne jaka predksocia zaczyna drzec kierownica nie mocno ale jednak czasami powtarzam czasami bo nie zawesze tak jest prosze o pomoc!! felgi sa oki tarcze rowniez....

Tytuł: drgania
PostNapisane: 8 października 2008, 13:11 
Pierwsze kroki

Witam,dzisiaj bylem u wulkanizatora,przelozylem oponki na zimowe i drgania sie skonczyly,okazalo sie ze felgi aluminiowe byly nie wywazone i tu tkwil problem,dziekuje za wszystkie podpowiedzi

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1