BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 22:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Układ chłodzenia
PostNapisane: 31 października 2008, 22:29 
Pierwsze kroki

Witam
Mam takie pytanko niedawno kupiłem 520i i mam pytanie o układ chłodzenia ostatnio zauważyłem w trasie ze wskazówka temp silnika spada do granicy końca niebieskiej kreski w mieście normalnie trzyma pion tylko długo się nagrzewa no i jak tylko będzie jakaś długa prosta temp spada moim zdaniem jest to objaw termostatu, ale nie jestem pewien, druga sprawa to jak powinna działać dmuchawa jak włączam na ciepłe powietrze na szyby to raz leci zimne raz ciepłe przesiadłem się z cordoby i już trochę za dużo tego wszystkiego, jeśli ktoś mógłby mi wytłumaczyć, na czym to polega i jak wymienic termostat bym był wdzięczny

Ostatnio edytowano 4 listopada 2008, 20:32 przez pa84, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2008, 00:19 
Częsty bywalec

Moje BMW: e32
Kod silnika: m30b35
Wymienic termostat zalac swiezym plynem dobrze odpowietrzyc i wsio bedzie gitara.
Jak wymienic? chyba juz gdzies to bylo...wykrecasz stary wkrecasz nowy :P
nie wiem gdzie on jest w Twoim silniku. Ja mam w swoim na wezach ale u Ciebie jest chyba w obudowie gdzie przy silniku...

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=319097#319097 moja e30 :)
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=587194#587194 moja E32 :)

Tytuł:
PostNapisane: 1 listopada 2008, 00:29 
Pierwsze kroki

Może mi ktos powiedziec jesli termostat jest sprawny to jakie rury maja byc gorące a jakie zimne przewody mam troche spuchniete ale nie tak jak przed odpowietrzaniem ze wogle nie dałem rady wcisnac teraz czuc lekkie cisnienie tylko nie wiem jak z tym termostatem jak sprawdzic go po macaniu rur

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2008, 22:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: e32
Kod silnika: m30b35
generalnie weze po nagrzaniu powinny byc twarde ale nie jak kamien.
jak silnik sie nagrzeje a termostat otworzy to goracy jest gorny waz a cieply ten dolny od chlodnicy. Poki silnik nie osiagnie temp roboczej to coraz cieplejszy bedzie gorny a dolny zimny ewentualnie leciutko letni ;)

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=319097#319097 moja e30 :)
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=587194#587194 moja E32 :)

Tytuł:
PostNapisane: 7 listopada 2008, 16:00 
Pierwsze kroki

JUZ WSIO ZROBIONE płyn, termostat i obudowa wymienione i tem stoi jak powinna a termostat to miałem jeszcze orginalny założony w 97r w lipcu przynajmnie taka data była na nim wybita

[ Dodano: 16 Listopad 2008, 17:22 ]
teraz mam takie pytanko poci mi sie przewód odchodzacy od zbiorniczka wspomagania co z tym mozna zrobic

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 15:32 
Pierwsze kroki

Nastepny problem nastal, temp. na desce rosnie silnik goracy a przewod gorny zaledwie cieply dolny oczywiscie sie otwiera jak termostat pusci po wyjeciu pompy stwierdzilem ze te koło co sie kreci w bloku zsuneło sie i ocierało o blok czy to mogło spowodowac takie dziwne objawy??

pompa nowa juz zamówiona, i polamane bylo kolo na pompie cud ze sie nie rozpadlo

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 16:44 
Częsty bywalec

Bardzo prawdopodobne. Jeżeli pompa nie pracowała jak należy to nie było odpowiedniego obiegu płynu przez chłodnicę przez co górny przewód był chłodny.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 17:05 
Specjalista

teraz mam takie pytanko poci mi sie przewód odchodzacy od zbiorniczka wspomagania co z tym mozna zrobic
wyczyscic :P

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 17:29 
Częsty bywalec

Czyszczenie to raczej na krótką chwilę pomoże. U mnie też się pocą przewody a jak je wytrę to za parę dni znów tłuste. Chyba przydało by się je wymienić. Ale konkretnym przeglądem układu wspomagania zajmę się w następny miesiącu bo w tym hamulce zrobię a biorąc pod uwagę że zamierzam wymieniać również tarcze i okładziny od ręcznego to w 1000 się nie dam rady zamknąć.

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 19:43 
Pierwsze kroki

przy okazji robienia pompy zobacza zbiorniczek od wspomagania czy nie ma pekniec ostatnio przez 2 miechy nie zaglodalem do niego i dzis stwierdzilem prawie brak plynu w zbiorniczku
a jesli chodzi o pompe to gaz tez zalaczal mi sie coraz puzniej a na postoju nawet jak wskazuwka stala w pionie gaz sie nie załaczał problemu nie bylo az takiego jak sie jechalo po 1/4 skali gaz sie zalaczal co i tak bylo za duzo i stad zaczolem sie roglodac ocb

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1