BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 lipca 2025, 20:49

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] PYTANIE ... coś niepokojącego z samochodem
PostNapisane: 16 listopada 2008, 20:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e91 320d
Kod silnika: M47N2
Witam
Bardzo proszę o pomoc, nie wiem co się dzieję z moim samochodem BMW 528i 96r ( instalacja gazowa BRC).
Otóż ostatnio będąc w mieście stało się coś dziwnego - nagle jak stałem w korku zaczęło mi strasznie podrzucać samochodem co najmniej jakbym miał zajechanego diesla albo pneumatyczne zawieszenie :niepewny:, obroty mocno falowały i samochód prawie gasł.
Trwało to jakieś 5 min, w tym czasie ciężko się było poruszać jakby kompletnie zgubił swoją moc :zalamany: .

Po powrocie do domu, auto trochę odstało i znów wyjechałem- nic takiego już nie miało miejsca. Myślałem, że to coś chwilowego i więcej się nie powtórzy. Jednak moja radość nie trwała długo, gdyż po 2 dniach znów coś takiego się stało ale trwało to krócej.

Nie mam zielonego pojęcia co mogło się stać i co może być tego przyczyną.
Może ktoś miał podobny przypadek i jakoś to zlikwidował :zdziwko:

Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby ktoś się wypowiedział w tym temacie.

Pozdrawiam serdecznie.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2008, 21:15 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
jezeli to działo się na gazie to tam trzeba szukać usterki

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2008, 22:07 
Pierwsze kroki

na początek zatankuj na innej pewnej stacji a jak dalej ci się tak będzie robić to w tym momencie otwórz maskę i dotknij reduktora,jeśli będzie zmrożony to taki będzie objaw,zmrozić się może jak masz za niski poziom płynu chłodniczego albo uklad ci się zapowietrzył.Inna opcja-padająca membrana w parowniku,pozapychane filtry,zasyfiona listwa wtrysków

Tytuł:
PostNapisane: 16 listopada 2008, 23:31 
Pierwsze kroki

W sumie tankowałem ostatnio przez dłuższy czas na stacji Statoil, ale w takim razie spróbuje na innej może faktycznie coś to zmieni.

Jeżeli tak jak napisałeś może to być jedna z tych rzeczy to czy można z tym jeździć czy trzeba tą usterkę szybko naprawić chodzi mi głównie o padająca membranę w parowniku.
Jak sprawdzić czy to nie jest jej wina ? :zalamany:

Pierwszym razem jak się to działo też pomyślałem, że to wina gazu i odrazu przełączyłem na benzynę i też na niej chwilę tak robiło.
Na PB wróciłem do domu, objawy ustały, ale później znów jeździłem na LPG i niby było ok.

Jeszcze jedno gdzie znajduje się ten reduktor i jak sprawdzić czy układ się nie zapowietrzył? :niepewny:

Dzięki za tak szybką odpowiedź...

Tytuł:
PostNapisane: 17 listopada 2008, 12:20 
Pierwsze kroki

no reduktor to musisz popatrzeć bo każdy gazownik może go założyć w innym miejscu,co do membrany to jedyna opcja to rozebrać reduktor i sprawdzić ją wizualnie czy gdzieś nie jest przetarta bo innej opcji nie ma,jeśli piszesz że na benie tez są takie objawy to najpierw podłącz się pod kompa i sprawdż błędy,może coś sterownik zapisał

Tytuł:
PostNapisane: 17 listopada 2008, 13:09 
Pierwsze kroki

Dzisiaj po nocy sprawdziłem poziom płynu chłodniczego i faktycznie był na minimum. Poszedłem go kupić i od razu dolałem na zimnym silniku.
Znów po powrocie z miasta tuż pod domem takie "zjawisko" miało miejsce :zalamany:

Piszesz, że po podłączeniu go na komputer powinno wykazać błąd? ( po przełączeniu na PB tez się to dzieje :().
Aha z tłumika czuć taki dziwny zapach, jakby od katalizatora :| i jak otworzyłem maskę nie chodziło to ładnie tak jak normalnie chodził, jakby się męczył i tak podskakiwało wszystko.

A jak nie pokaże błędu to gdzie mogę szukać pomocy?

Tytuł:
PostNapisane: 10 stycznia 2009, 16:36 
Pierwsze kroki

Sprawa się wyjaśniła, padła mi wtedy cewka zapłonowa. Po jej wymianie wszystko jest OK :)
Temat można zamknąć / usunąć :oczami:

Tytuł: Re: [E39] PYTANIE ... coś niepokojącego z samochodem
PostNapisane: 11 grudnia 2010, 15:45 
Pierwsze kroki

A czy po wymianie cewki trzeba skasować błędy?

Tytuł: Re: [E39] PYTANIE ... coś niepokojącego z samochodem
PostNapisane: 13 grudnia 2010, 21:36 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 540i
ja bym podlączył sie pod kompa miałem podobny problem ale tylko przy ruszaniu jak przeżucałem z N na D to falowalo obrotami i bmka prawie gasła i do wymiany był czujnik położenia wałka.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1