BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 11:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Nieprawidlowe polozenie kierownicy
PostNapisane: 27 października 2008, 00:37 
Pierwsze kroki

Siemanko wszystkim
Mam maly problem z kierownica w e46 qp z 2001 roku, mianowicie podczas jazdy na wprost - kierownica znajduje sie w polozeniu nieodpowiadajacym kierunkowi jazdy (jest skrecona w prawo o jakies 10*) Z problemem tym bylem juz u 2 mechanikow jednak ci zgodnie twierdza ze z trakcja elementami kierowniczymi jest wszystko w pozadku. Wymyslilem sobie ze jesli trakcja jest OK ulkad kierowniczy tez to ktorys wczesniejszy wlasciciel musial zciagac kierownice i pedczas zakladanie umiescil ja troszke skrecona.
Sa to tylko moje domysly wiec chcial bym poznac opinie, rady doswiadczonych forumowiczow ewentualnie jesli ktos moze podac link jak zdemontowac kiere (multifunction) krok po kroku.
czekam na wasza pomoc :D

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 06:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Nie demontuj kierownicy. Musisz ustawic dobrze zbierznosc. Ktos to pewnie robil wczesniej i zle ustawil kierownice. Podjedz na jakas dobra stacje diagnostyczna i zrobia Ci to.

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 19:02 
Forumowicz

Moje BMW: E61 520d
Kod silnika: M47N2
Dokładnie tak jak pisze energy11, nie domontuj kiery, jedz na zbierznosc, miałem ten sam problem, ustawienie zbierznosci pomogło.

Tytuł:
PostNapisane: 27 października 2008, 19:22 
Częsty bywalec

A ja wykreciłem kierownice (sruba jest pod kopułką sygnału) i przesunałem kierownice o jeden ząbęk i jest ok.

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2008, 01:14 
Pierwsze kroki

energy11 napisał(a):
Nie demontuj kierownicy. Musisz ustawic dobrze zbierznosc. Ktos to pewnie robil wczesniej i zle ustawil kierownice. Podjedz na jakas dobra stacje diagnostyczna i zrobia Ci to.

i tutaj wlasnie jest problem zwiedzilem juz wszystkie warsztaty w okolicy i wszedzie gdzie nie pojade to slysze ze zbierznosc jest perfect a ci co probowali ustawic ja jeszcze raz poniesli porarszke trakcja 10/10 kierownica w tym samym miejscu :( a nie sa to jakies przydomowe warsztaty tylko duze stacje diagnostyczno/naprawcze :/
jesli ktos bylby w stanie szczegolowo opisac jak przesunac kierownice o kilka zabkow badz podac linka do strony z opisem jak to zrobic bylbym wdzieczny, nie chce zabierac sie do tego bez przygotowania zwlaszcza ze w kierownicy jest poduszka i przyciski sterujace radiem (boje sie ze wyskoczy jakis blad albo cos nie bedzie ryrac)

Tytuł:
PostNapisane: 28 października 2008, 05:19 
Częsty bywalec

To odłącz akumulator.Błąd się nie pojawi.POszukaj bo u ciebie tam powinny być ina klucze imbusy.Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 31 października 2008, 12:52 
Pierwsze kroki

No i racja przyjacielu z tym aku. ale pojawia sie maly problemik gdyz w mojej kierownicy te dwie srobki sa zaclepione {meterial z ktorego wykonana jest tylna czesc kiery w miejscu gdzie sa srobki jest tylko naciety ,nie ma tam okraglego otroru} i nie da sie kuknac jaki klucz to ma byc imbus gwiazdka jaki rozmiar ???? :zdziwko: nie chce tak krecic na chybil/trafil bo nie chce ich obrobic niechcacy :wstyd: .wiec jesli ktos wie jaki klucz tam zapodac prpsze odpisz :D

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2008, 21:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: F82/F31/F20
Kod silnika: S55/N57Z/B47
Garaż: F31 335xd + F20 118d LCI + F82 M4
Tam sie nie wklada kluczy :] .

Prosze poradnik : http://autobmwklub.triger.com.pl/forum/ ... 7d6180797c

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, 18:23 
Forumowicz

Moje BMW: e46 330d touring
Kod silnika: M57N
hej. chciablym sie podlaczyc do tematu bo mam ten sam problem :(

po wymiane tulei w przednich wachaczach i sprezyn z tylu auta kierownica zmienila polozenie i jest troche skrecona w lewo przy jezdzie na wprost

czy trzeba ustawic zbieznosc i czy istnieje mozliwosc ze zle zostaly zalozone tuleje?
czy peknieta sprezyna z tylu miala wplyw na kierunek jazdy?(auto bylo troche przechylone na jedna strone)

z gory dzieki, pozdr

Uploaded with ImageShack.us

Tytuł:
PostNapisane: 20 listopada 2008, 19:11 
Pierwsze kroki

dan_jo napisał(a):
hej. chciablym sie podlaczyc do tematu bo mam ten sam problem :(

po wymiane tulei w przednich wachaczach i sprezyn z tylu auta kierownica zmienila polozenie i jest troche skrecona w lewo przy jezdzie na wprost

czy trzeba ustawic zbieznosc i czy istnieje mozliwosc ze zle zostaly zalozone tuleje?
czy peknieta sprezyna z tylu miala wplyw na kierunek jazdy?(auto bylo troche przechylone na jedna strone)

z gory dzieki, pozdr

Po wymianie wszelkiego rodzaju tulei metalowo gumowych w zawieszeniu itd. zawsze jedziemy pozniej na geometrię bo w warsztacie "na oko" nigdy nie ustawia Ci tak samo jak było:)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1