BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 20:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Temperatura silnika OBC a wskaznik
PostNapisane: 21 listopada 2008, 23:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: Szukam e60
Witam.
Ogolnie mowiac mam problem z dogrzaniem silnika wskazowka wychyli sie za pierwsza kreske i koniec dalej nie chce isc jak odblokuje ukryte funkcje w OBC (wg wskazowek z forum) to w tescie 7 wyswietla mi 65 stopni temp silnika po okolo 30 km w trasie [temp otoczenia ok 8 stopni]. Dzis autko wrocilo z trasy poszedlem sprawdzic i o dziwo wskaznik stal pionowo na skali. Jednak temperatura silnika w OBC pokazywalo 76 stopni[temp otoczenia 0 stopni]. Czegos tu nie rozumiem myslalem ze wskazowka na srodku skali oznacza 95 stopni na silniku. Chcialem juz wymieniac termostat bo myslalem ze nigdy wskazowka nie dojdzie do pionu az tu nagle gdy na dworze jeszcze zimniej doszla.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 listopada 2008, 18:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
u mnie też przy 75st wskazówka jest na połowie (jak temp. na OBC wzratsta wskazówka stoi w miejscu)
dla ścisłości: do 95st raczej nie dojdzie po termostat otwiera się przy 88 więc max. 90st

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 16 stycznia 2009, 19:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
mam tak samo wskazóka prawie w pionie (moze 2 milimetry brakuje) a temp. sprawdzając w teście nr7 pokazuje 69
dlaczego? co jest faktyczna temperaturą?

Tytuł:
PostNapisane: 20 stycznia 2009, 17:31 
Pierwsze kroki

besh2324 napisał(a):
mam tak samo wskazóka prawie w pionie (moze 2 milimetry brakuje) a temp. sprawdzając w teście nr7 pokazuje 69
dlaczego? co jest faktyczna temperaturą?

masz za niska temperature sprawdz termostat EGR bo jego sie szybko wyjmuje dmuchnij w niego i zoabczysz czy jest sprawny czy nie,jezeli przechodzi powietrze przez niego to jest uszkodzony nowy w ASO 120 pln podobo po tych mrozach bardzo czesto polecialy te termostaty,ja tez tak mialem

Tytuł:
PostNapisane: 20 stycznia 2009, 19:26 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: M47
od tego własnie zacząłem , wymieniłem ten termostat EGR, wczesniej temp nie dochodziła do pionu ,Zakupiłem oryginalny i dmuchałem przez niego. musze przyznac ze jak sie mocno przyłozyłem to troszke powietrza sie przeciskało, ale w porównaniu z tym zapsutym to duża róznica gdyz przepuszczał bez zadnych oporów w dwie strony.
Po wymianie termostatu egr, polepszyło sie znacznie. Temp dochodzi do pionu , lub czasem troszke opada moze milimetr, dwa. Jednak na komputerze pokazuje max 69, 72 stopnie. Wiec czy to jest faktyczna temp silnika? bo generalnie czytałem ze jak wskazówka w pionie to temp jest optymalna i wynosi ok 90 stopni celcjusz.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1