BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 maja 2025, 21:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: {e46} Problem z termostatem Febi
PostNapisane: 7 czerwca 2012, 00:38 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46, 320d
Witam mam taki problem w swojej e46 320d 99r że już drugi raz pękł mi termostat główny silnika w tym miejscu jak na foto :
http://imageshack.us/photo/my-images/40/termostatfebi.jpg/
I nie wiem czy to wadliwy materiału czy coś z silnikiem że za duże ciśnienie daje w układ.... Termostaty 2 razy kupione były firmy Febi (to raczej dobra firma nie jakaś chinszczyzna) i boję się kupić 3 raz bo w sumie to nie 10zł a 180zł. Pierwszy kupiłem jakoś w styczniu zaczęło przeciekać kupiłem drugi jakieś 3 miesiące później i aż do wczoraj wszystko było dobrze. W identycznym miejscu tak samo pękło a dodatkowo w drugim jedno z tych mocowań pękło (mam nadzieje że w układ nie poszło). Powiedzcie mi co może być przyczyną tego? Miał ktoś z Was taki problem? Pozdro

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: {e46} Problem z termostatem Febi
PostNapisane: 7 czerwca 2012, 08:54 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Jak na moje to po prostu slaby material. Gdybys mial jakies za duze cisnienie w ukladzie to by weze wyskakiwaly z szybkozlaczek.
Sorry, nie rozumiem Twojego toku myslenia... Skoro raz pekl termostat firmy febi to moze warto wydac 10zl na oryginalny nowy bmw oe? Z reszta nie raz bylo pisane, ze termostaty tylko oryginal sie zaklada - raz a dobrze.
Wiec tak czy siak straciles juz 360zl i stracisz jeszcze 190zl na oryginalny termostat hehe...
Pozdrawiam.

PostNapisane: 7 czerwca 2012, 09:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320D
Kod silnika: M47
Witaj, widzę, że także miałeś problem z termostatami febi tak jak ja. Nawet zdjęcie w necie upolowałeś moje ;) Napiszę jak to było u mnie. Przyszła zima, więc wymieniłem dwa termostaty, bo wydawało mi się, że auto się długo nagrzewa. Termostat EGR z ASO i febi z All... Po kilku miesiącach (chyba 3-4) termostat febi się rozsypał, więc założyłem stary oryginalny, który jak się okazało jest sprawny i działa już drugi rok. Po całej tej operacji zacząłem się przyglądać obudowie termostatu "FEBI" i stwierdziłem, że oprócz pudełka to nigdzie nie znalazłem nazwy, ani logo firmy "FEBI". Jeśli i w Twoim przypadku tak jest, to kupiłeś tak samo (i to 2 razy) jak ja nędzną chińską podróbkę z kruchego plastiku. Nie obwiniaj więc swojego auta za wysokie ciśnienie płynu chłodniczego, czy zwichrowaną płaszczyznę do której montuję się termostat. Winny jest tylko i wyłącznie sprzedający, że handluje podróbkami. Kup tym razem termostat firmy BEHR, bo taki był w oryginale. Jest niewiele droższy, a jeśli stwierdzisz, że to taka sama nędzna podróbka bez loga na obudowie to odeślij zanim zamontujesz.

PostNapisane: 7 czerwca 2012, 09:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 coupe m-pakiet
Kod silnika: m50b20
polecam verneta miałem u siebie i działał bez problemu tak jak ory

PostNapisane: 7 czerwca 2012, 09:39 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
hammet1 napisał(a):
Jak na moje to po prostu slaby material. Gdybys mial jakies za duze cisnienie w ukladzie to by weze wyskakiwaly z szybkozlaczek.
Sorry, nie rozumiem Twojego toku myslenia... Skoro raz pekl termostat firmy febi to moze warto wydac 10zl na oryginalny nowy bmw oe? Z reszta nie raz bylo pisane, ze termostaty tylko oryginal sie zaklada - raz a dobrze.
Wiec tak czy siak straciles juz 360zl i stracisz jeszcze 190zl na oryginalny termostat hehe...
Pozdrawiam.

Popieram kolegę. Termostat kupuje się oryginalny więc nie kombinuj z innymi zamiennikami tylko kup ori.
Kiedyś miałem problem z zamiennikiem Wahler i już nigdy nie kupię nieoryginalnego termostatu, po prostu nie opłaca się.
Niestety 2 razy zostałeś oszukany bo to nie było Febi, i spróbuj coś z tym zrobić.

PostNapisane: 7 czerwca 2012, 11:35 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: M47
musiales trafic jakies podróby

PostNapisane: 7 czerwca 2012, 12:11 
Zacna persona forum

Moje BMW: F10 550i
Ja co prawda miałem 328ci Febi już założony ale w środku pękl :D i wymieniłem na wahlera i działa jak należy :)
coś 167zł na allegro.

Wahler był montowany ori z tego co mi się wydaje.

PostNapisane: 7 czerwca 2012, 19:43 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60
Kod silnika: M57d25
Oryginalnie był behr z tego co mi sie wydaje, ale w aso nowy oryginalny termostat główny kosztuje 190zł, więc jaki interes kupować 10zł taniej podróbę. Hehe... Naprawdę na niektórych elementach nie warto szczędzić pieniędzy.
Pozdrawiam!

PostNapisane: 7 czerwca 2012, 23:36 
Forumowicz

Moje BMW: 528i
Co do febi miałem chyba podobne zdanie co Ty, że to dość solidna marka zamienników o jakości porównywalnej do oryginału. Miałem, do czasu aż kupiłem sobie korek chłodnicy do M52. Otwór w korku służący do regulacji ciśnienia w układzie był zalany plastikiem. Właściwie - nigdy go nie było, był tylko ślad z zewnątrz. Korek zwróciłem do hurtowni, przysłali drugi. Taki sam.

http://www.bmwstore.pl/pl/ i tyle w temacie.

PostNapisane: 8 czerwca 2012, 12:24 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Założyłem OEMowe termostaty 2,5 roku temu i do tej pory nie ma problemów.

PostNapisane: 8 czerwca 2012, 14:14 
Forumowicz

Moje BMW: e36
Kod silnika: m52b28
febi to aktualnie najgorsze gówno jakie mozna kupic. febi kupuje rzeczy z chin, pakuje w swoje pudełka i mysli ze błyszczy. nie kupujcie tego bo szkoda kasy i czasu. vernet tez nie urywa jaj swoją jakościa. wahler to dobry wybór jeżeli chodzi o termostaty

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1