BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 01:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] Po wymianie wahaczy z tyłu auto dziwnie jeżdzi
PostNapisane: 29 stycznia 2012, 20:01 
Forumowicz

Moje BMW: E39 520
Wymieniłem ostatnio 4 wahacze z tyłu ( na Oryginalne lemfordera) bo tamte miały luz na sworzniach dość znaczny. no i mechanik dodatkowo mówił,że ustawił zbieżnosć. niestety auto dalej jezdzi zle. nie dosć,że żeby jechać prosto to kierownica musi być przechylona lekko w prawo, to auto ściąga przy gwałtowniejszym hamowaniu a powyżej 120 km/h stało się bardzo nerwowe...po prostu czu jak by tył chciał uciec na bok . czy jeszcze raz posprawdzac geometrie i zbieżność z przodu ? czy to wina amortyzatorów tylnych ? dodam,że tuleje pływające tez niedawno byly wymieniane na lemfordera. Ogólnie prawie 1,5 wydane na naprawe a auto jezdzi gorzej niż przed ta wymianą. bujanie ustało ale to myszkowanie do szalu doprowadza .. macie jakies pomysly co to może być ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] Po wymianie wahaczy z tyłu auto dziwnie jeżdzi
PostNapisane: 29 stycznia 2012, 20:12 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
ja bym zaczął od sprawdzenia pozostałych możliwych miejsc gdzie moze być luz (wszystkie niewymienione końcówki) a następnie pojechać na pełną geometrie przód z tyłem.

PostNapisane: 29 stycznia 2012, 20:22 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
Jedz na poprawke, jesli nie pomoze to do innego mechanika. W e39 ciezko jest zdiagnozowac luzy niektorych elementow zawieszenia, trzeba miec sporo doswiadczenia i breche :) Skontroluj tez cisnienie w ogumieniu, dokrecenie srub itp. Dostales wydruk ze zbieznosci? Jesli tak to wrzuc na forum.

PostNapisane: 30 stycznia 2012, 14:20 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 2,0i
mam ten sam problem i te same objawy,robilem całe zawieszenie i ciąga go na boki przy 120-130km /h ale z tego co wiem to drażki kierownicze są do wymiany ,wiec może u ciebie również??

PostNapisane: 30 stycznia 2012, 14:58 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52TUB28
Tuleje pływające wymieniłeś przy okazji? Może przy wymianie dokonały swojego żywota...a jak one są zabite to i ustawianie geometrii o kant potłuc. Z resztą jak ktoś może oddać samochód z hasłem, że ustawiona geometria i zbieżność a kierownica krzywo?
Ja bym nie odebrał, albo zapłacił mniej o koszt ustawienia...

PostNapisane: 30 stycznia 2012, 16:02 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M62B44
Na pewno zbieżność do poprawki. Jeśli masz skręconą kierownicę i DSC (nie wiem czy tak jest z ASC) to przy wyższych prędkościach może Ci wyłączać kontrolę trakcji po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów na trasie. U mnie też nerwowo się zachowywał turas i okazało się że mam tuleje pływające do wymiany. Po wymianie tulei i poprawieniu zbieżności auto prowadzi się jak dziecko i nawet na szerokich oponach koleiny mu nie są straszne.

PostNapisane: 30 stycznia 2012, 21:30 
Forumowicz

Kod silnika: m52b20/28
zbieznosc do poprawki w bmw e39 zbieznosc robi sie pod obciazeniem ma miec pelen bak paliwa, po 70 kg z przodu z lewej i prawej strony ciezar tez do tylu i bagarznika i dopiero sie ustawia zbieżność .inaczej bedzie tył uciekał na nie równościach typu studzienki itp.przerabiałem to u siebie bo nikt na zbieżnosci tego nie robił.

PostNapisane: 31 stycznia 2012, 01:04 
Forumowicz

Moje BMW: E 46
Kod silnika: M52 B25 TU
Garaż: [URL=http://www.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_][IMG]http://images68.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/394/c2ca9fa668c32045med.jpg[/IMG][/URL]
Na pewno zbieżność jest do poprawy, trzeba tylko jechać do fachowca który ma pojęcie o BMW i tym co robi :cwaniak: Koniecznie przód + tył.
Jak kierownicę masz przechyloną po regulacji to spartolili robotę, od samej wymiany wahaczy kiera się raczej nie przekrzywiła :rotfl:
Partaczy niestety nie brakuje :mur:

PostNapisane: 31 stycznia 2012, 16:55 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M62B44TU
Widzę że nie tylko ja miałem ten problem w swojej E39. Jak ją kupiłem kilka lat temu to założyłem oponki 265 i autem się nie dało jeździć :(

Obrazek

Jak masz numer "2", te tuleje mają duży wpływ na odczucie auta np. w koleinach. To polecam wymienić, nawet jak pseudo mechanik twierdzi że są dobre. Dopiero w momencie jak się je wyciągnie to widać czy są tak naprawdę dobre czy nie.

Polecam również brechę i trzepak na stacji diagnostycznej. Tam widać jak te tuleje pracują.

Co do zbieżności to proszę was nie róbcie zbieżności u jakiś partaczy co robią to na latarkach albo świeczkach z wassewagę z obi ;/

Geometrię najlepiej ustawiać w BMW albo w serwisie co ma komputer do robienia geometrii pod BMW. żeby kierownica była idealnie prosta trzeba ją podłączyć pod komputer i ustawić punkt zero, dopiero potem ustawiać geometrie. Najlepiej sobie usiąść w aucie i pełny bak, w końcu tak się poruszamy po drogach.

Jeżeli pływa również przód to polecam sprawdzić na końcówkach drążków kierowniczych tą tuleje która wchodzi do zwrotnicy. Niestety nie da się tego elemntu kupić w ASO, jedynie dorobić u tokarza. Są też czasami na allegro takie. Ważne żeby kołnierz tej tulei nie był pęknięty.

Niestety BMW E39 niema najlepszego zawieszenia na polskie drogi i tak samo jak hamulce w tym aucie to zawieszenie jest trochę za słabą pod tą masę.

PostNapisane: 6 września 2012, 17:25 
Forumowicz

Moje BMW: E39 520
a na ile starczają te tuleje. ? dodam ze auto znowu pływa, może dlatego że nie ustawiłem zbiżnosci po wymianie przedniego wahacza ? ale kierownica jest prosto i auto prosto jedzie. problem dotyczy tlyko kolein na rownej drodze autostradzie w zakretach jest malina./ opiony 205/55/16 amortyzatory były wymieniane w kwietniu tylne, (oryginały od e39) przednie w tamtym roku, wahacze wymienione na nowe. a autem znowu rzuca :/
dalem teraz auto na wyiane łożyska, mechanik sprawdzil zawieszenie i nic nie znalazl a na BMW sie zna od 20 lat . czy szarpaki na stacji daignostycznej dzadza odpowiedz ?. przy zmiane pasa ruchu po wyprzedzaniu i wjezdzie w koleiny problem wystepuje, od predkosci 120 km/h a im szybciej tym wiekszy dramat jest .. a moze to maglownica ? chociaz mechu juz dawno mowil że sa jakies luzy na niej a auto zaczelo swirować calkiem niedawno. jakies 1000 km temu. wczesniej wszytsko ok

PostNapisane: 7 września 2012, 20:08 
Zacna persona forum

wujo24 napisał(a):
a na ile starczają te tuleje. ? dodam ze auto znowu pływa, może dlatego że nie ustawiłem zbiżnosci po wymianie przedniego wahacza ? ale kierownica jest prosto i auto prosto jedzie. problem dotyczy tlyko kolein na rownej drodze autostradzie w zakretach jest malina./ opiony 205/55/16 amortyzatory były wymieniane w kwietniu tylne, (oryginały od e39) przednie w tamtym roku, wahacze wymienione na nowe. a autem znowu rzuca :/
dalem teraz auto na wyiane łożyska, mechanik sprawdzil zawieszenie i nic nie znalazl a na BMW sie zna od 20 lat . czy szarpaki na stacji daignostycznej dzadza odpowiedz ?. przy zmiane pasa ruchu po wyprzedzaniu i wjezdzie w koleiny problem wystepuje, od predkosci 120 km/h a im szybciej tym wiekszy dramat jest .. a moze to maglownica ? chociaz mechu juz dawno mowil że sa jakies luzy na niej a auto zaczelo swirować calkiem niedawno. jakies 1000 km temu. wczesniej wszytsko ok

zmien mechanika - jestem tez nim i jak na podniesionym aucie albo innaczej jesli po jezdzie probnej i po podniesieniu auta mechanik nic nie znajdzie a auto plywa to znaczy sie mechanik do kitu i nic tu po szarpakach - jazda po toby wyczaic jak auto sie zachowuje itp. warto tez sprawdzic cisnienie

PostNapisane: 8 września 2012, 06:56 
Forumowicz

Moje BMW: 530d 01' Turing
Kod silnika: M57
Ja kolego miałem podobny problem. Podczas jazdy na wprost przy nieco większych prędkošciach miałem uczucie jakby na zewnątrz mocno wiał wiatr. Przyczyną tego była zła zbierzność . Z tylu jedna ze śrub do ustawiania zbierzności ( mimośród ) przeskoczyła i zmiemiła ustawienie zawieszenia . Ja w zawieszeniu wcześniej wymieniałem tylko wahacz górny przedni, łącznik stabilizatora tył i gumy przód na drążku stabilizacyjnym. Moim zdaniem masz złą zbierzność. Mi jak coś puka czy stuka to jadę na stację diagnostyczną i za 20zł sprawdzam zawiechę bo nie widziałem jeszcze warsztatu który by miał sprzęt do sprawdzania zawiechy. Jeśli chodzi o kierownicę to też mam lekko przestawioną.

PostNapisane: 12 września 2012, 09:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: BMW e39
peter0101 napisał(a):
zbieznosc do poprawki w bmw e39 zbieznosc robi sie pod obciazeniem ma miec pelen bak paliwa, po 70 kg z przodu z lewej i prawej strony ciezar tez do tylu i bagarznika i dopiero sie ustawia zbieżność .inaczej bedzie tył uciekał na nie równościach typu studzienki itp.przerabiałem to u siebie bo nikt na zbieżnosci tego nie robił.

Miałem ten sam problem ze studzienkami przejazdami kolejowymi itp itd ustawiłem zbieżność w servisie bosch-a i jestem zadowolony auto prowadzi sie całkiem inaczej oczywiście na plus :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1