BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 15:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] falujace obroty + brak mocy
PostNapisane: 28 grudnia 2008, 18:08 
Pierwsze kroki

Witam,

BMW 316 E46
silnik 1,8 Benzyna
rok produkcji: 2000
lancuch rozrzadu
przebieg: 137tys

Ostatnio po odpaleniu samochodu i jego rozgzaniu faluja mi strasznie obroty do 400tu i samochod ledwo podnosi je do gory po przejechaniu paru kilometrow jest troche lepiej lecz po przejechaniu np 100 km i stawianiu na czerwonym swietle samochod znow ledwo mieli oborotami , musze pozadnie dac w gaz zeby nie zgasl na starcie. Bedac ostatnio na przegladzie panowie podlaczyli go do kompa i wykryli ze przeplywomierz lapie 'dolki' i trzeba bedzie go wymienic. Czy zanim zabiore sie za przeplywomierz moze byc to problem sondy??.. Wczoraj samochod ogolnie stracil moc po wrzuceniu 4 lub 5 biegu samochod nie przyspiesza nawet po wcisnieciu gazu na maxa ( generalnie przy 120KM na 5 biegu ma juz dosc ) . Zaowazylem tez dziwne charczenie po lewej stronie maski po puszczeniu gazu, dzieje sie to na biegu 1 , 2 ,3 po puszczeniu gazu slychac jak by 'chrapniecie' ;-) . Wszystkie filtry wymienione, silnik nie ma zadnych bledow i chodzil do tego czasu naprawde dobrze. Teraz moje pytanie czy te chrapniecia moga byc dodatkowo spowodowane przez pasek rozrzadu?, i czy falujace obroty to napewno przeplywka czy moze wymiana sondy cos pomoze?. Mam jeszcze pytanko czy moj samochod posiada VANOS'a ? bo jesli tak czy moze byc to kolejny powod problemow?. Generalnie brak jakich kolwiek bledow na kompie oprucz przeplywki. Prosze o pomoc bo naprawde samochod chodzi teraz jak stary dziadzius ;-)

Pozdrawiam,

Ostatnio edytowano 2 stycznia 2009, 00:41 przez fugazi84, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 28 grudnia 2008, 19:33 
Częsty bywalec

Sonda to to raczej nie jest. Swego czasu jeżdziłem Audi B4 i tam mi raz padła sonda. Objawy były takie że że chwile po starcie auto przez pewien czas przerywało i się dusiło ale po ok 500 m wszystko wracało do normy. Sonda kontroluje skład mieszanki paliwowo-powietrznej tak aby optymalnie dobrać proporcje w zależności od temperatury silnika. Zimny silnik potrzebuje bogatszej mieszanki i odwrotnie. Jak chcesz to odłącz sondę i zrób rundkę. Będziesz wtedy pewien.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1