BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 02:07

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] Wyciek oleju z turbiny? 330xd
PostNapisane: 22 czerwca 2009, 20:46 
Zacna persona forum

Witam,

W aucie wystepuje wyciek oleju po stronie turbiny. Nie wiem dokladnie z czego cieknie, poniewaz nie ma dojscia, zebym mogl to sprawdzic. Jedynie na kanale mozna zobaczyc jak kropelka oleju saczy sie po obudowie turbiny i kapie. I teraz pytanie do bardziej zorientowanych... z czego to moze byc wyciek? Jest jakis przewod/waz doprowadzajacy olej do turbo? Moze to z odmy? Ostatnio rozbieralem odme i przeczyscilem filtr. Dodam, ze auto nie kopci oraz ma moc. Gdy auto stoi w garazu troche dluzej (np 3 dni) na podlodze jest jedna kropelka oleju. Prosze o pomoc przed wizyta u mechanika...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2009, 21:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
styks napisał(a):
Jest jakis przewod/waz doprowadzajacy olej do turbo?

Tak dokaldnie jak piszesz.Moze to byc przewod olejowy od turbo.A jak wyglada z stanem oleju na bagnecie?duzo ubywa?

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2009, 22:08 
Zacna persona forum

Bardzo malo ubywa na bagnecie. Przez 10k km nie musialem nic dolewac. Stan byl w zakresie min - max.

Tytuł:
PostNapisane: 22 czerwca 2009, 23:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
Moze masz poprostu gdzies wyciek na wezu idacego z intercoolera do turbo.Tam tez potrafi sie trocge oleju nazbierac.Aha noi mam nadzieje ze umiesz porzadnie traktowac diesla ;)

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 06:53 
Forumowicz

Kolego może to jest wina odmy??
Ja widzę to tak, o ile turbina się nie rozszczelniła ale wtedy by chyba kopcił samochód
Możliwe że olej leci przez odmę do turbiny wężęm który dochodzi od strony zimnej, tam może jest już dużo oleju i sobie wylatuje na obudowę i dalej kapie na ziemię.
Zdemontuj wąż idący od przepływki do turba i zorientuj się co tam jest ewentualnie wyczyść wszystko łącznie z turbiną i zobacz czy się poprawi. No i oczywiście wymnień odmę jeśli nie wymieniałeś.

Tytuł:
PostNapisane: 23 czerwca 2009, 07:43 
Forumowicz

Moje BMW: 330xi
Kod silnika: M54B30
barti napisał(a):
Kolego może to jest wina odmy??
Ja widzę to tak, o ile turbina się nie rozszczelniła ale wtedy by chyba kopcił samochód
Możliwe że olej leci przez odmę do turbiny wężęm który dochodzi od strony zimnej, tam może jest już dużo oleju i sobie wylatuje na obudowę i dalej kapie na ziemię.
Zdemontuj wąż idący od przepływki do turba i zorientuj się co tam jest ewentualnie wyczyść wszystko łącznie z turbiną i zobacz czy się poprawi. No i oczywiście wymnień odmę jeśli nie wymieniałeś.

Dokładnie. Olej ma dwie drogi, odma i uszczelnienia wirnika turbiny.Trochę oleju jest tam zawsze. Warto sprawdzić czy dostaje się do kolektora dolotowego, jeśli tam jest sucho to daj sobie spokój.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1