BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 22:37

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E60] halasujacy rozrzad
PostNapisane: 21 listopada 2010, 18:30 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E60
hej wszystkim, szukalem na forum ale nic nie moge znlaezc,
problem dotyczy rozrzadu, a mianowicie, kiedy dodaje gazu tak do 1500-2000 obr/min. i kiedy puszczam pedal gazu jest zauwazalny stukot prwadopodobnie rozrzadu w gornej przedniej czesci silnika, silnik 3.0 benzyna, czy to normalne czy nie ze taki dzwiek wystepuje, kiedy silnik pracuje na jalowym biegu cisza, tylko kiedy dodam gazu i puszcze to wystepuje ten dzwiek z pod pokrywy, z tego co wiem to tam sa kola zebate i lancuch, tak mi sie wydaje ze lancuch moze byc za luzny i stuka o oslone-pokrywe? na wysokich obrotach tez cisza, jesli to jest problem czy moge tak jezdzic i jesli tak to jak dlugo? i czy ktos sie orjentuje jaki ewentualnie koszt naprawy moze byc? wielkie dzieki za pomoc.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E60 halasujacy rozrzad
PostNapisane: 21 listopada 2010, 20:03 
Pierwsze kroki

Nie wiem czy masz Vanosa w tym samochodzie, ale przy 1500-2000 właśnie on zmienia kąt wałka i możliwe że hałasuje. Jak byś miał luźny łańcuch to byś raczej tym samochodem nie pojeździł. Lepiej podjedz do mechanika, bo jak się rozrząd wysypie to nic dobrego dla silnika z tego nie wyjdzie.

PostNapisane: 21 listopada 2010, 20:17 
Forumowicz

Moje BMW: bmw e61
Kod silnika: N52b30
witam mysle ze faktycznie moze byc cos z lancuchem na poczatku myslalem ze cos nie tak z vanosem ale bez rozbierania sie nie obedzie daj znac co to moze byc po zdjagnozowaniu tej usterki

PostNapisane: 21 listopada 2010, 23:29 
Pierwsze kroki

dzieki za wypowiedzi, z tego co wyszukalem w internecie to mam silnik M54 30, i ona ma podwojny Vanos, podobno trzeba wymienic uszczelki ktore sa juz zuzyte i wszystko wraca do normy ale czy to napewno to?, to jeszcze nie wiem, widzialem tez w necie ze mozna kupic gotowy Vanos, ale czy przy jego wymianie nie trzeba blokowac rozrzadu? - bo jesli nie to moze sam sie wezme za wymiane, a jesli trzeba blokowac to tylko do serwisu albo do kogos kto to juz robil, dzieki

PostNapisane: 21 listopada 2010, 23:38 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
Napisz przybliżony przebieg auta... Jarmotanie łańcucha objawia się również zużytymi/wyślizganymi ślizgami... Dobrze by było żebyś komuś odstawił autko do obejrzenia...

Co do łańcucha, on się tak łatwo nie wyciąga...

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

PostNapisane: 22 listopada 2010, 00:13 
Forumowicz

Moje BMW: e46 cabrio
Malo prawdopodobne by byl to zuzyty lancuch.
Mialem podobne objawy w okolicach 2tys.obr pojawial sie grzechot ,najbardziej słyszalny przy schodzeniu z obrotow (przy okolo 2tys.obr)
To stoczeniu tulejki ktora znajduje sie w tloczku vanosa grzechot znikl,zrobilem okolo 15tys.km i nic sie nie grzechocze.

PostNapisane: 22 listopada 2010, 16:34 
Pierwsze kroki

hej, auto ma 110tys, km, takze tez mi sie nie wydaje ze to lancuch, stawiam na Vanos, albo jak kolega pisze ze tulejka halasuje, problem w tym ze nie mieszkam w pl, i nie bardzo wiem gdzie mam sie z tym udac zeby kasy nie zdarli za darmo, bo ja wlasnie mam takie same objawy jak piszesz, jak dodaje gazu do 2000obr/min i puszcze gaz to wystepuje terkot, i jak juz ma jalowe obroty to cisza, nic nie jarmoli, powyzej 2000obr/min tez cisza, tylko ten jarkot wystepuje jak dodam gazu do 1500-2000/min i puszcze gaz. dzieki

PostNapisane: 23 listopada 2010, 00:51 
Pierwsze kroki

hej, znalazlem link w ktorym jest opisany krok po kroku ja naprawic Vanos, fakt ze po angielsku ale fotki sa takze mozna cos zrozumiec http://www.trampdrift.com/index.php?opt ... Itemid=771, moze komus sie przyda,

PostNapisane: 29 listopada 2010, 18:08 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B25TU
Podepnę się pod temat.Mam identyczne objawy kolega w E60, z ta roznica ze jak trzymam stan oleju w silniku pod gornym wycieciem na bagnecie to jest cisza.Przy nizszym poziomie pojawia sie halas i to tez nie zawsze i nie ma reguly czy zimny czy cieply motor.Silnik mam M52TUB25, vanosa juz przerabialem, jest zalozony nowy i dlatego moje zwiatpienie, dzwiek identyczny jak przy zuzytym vanosie z ta roznica ze rzadziej sie pojawiajacy i powiazany z poziomem oleju.Czy ma ktos pojecie co to moze byc?
Przebieg auta to 158 tkm - pewny, jestem drugim wlascicielem i autko mam juz 5 lat :)

PostNapisane: 29 listopada 2010, 22:41 
Pierwsze kroki

Kod silnika: M50B25 T
omega tulejki żadne nie hałasują tylko łożysko/a :) Możesz spróbować zrobić to we własnym zakresie albo możesz np do mnie wysłać same tłoki vanosa(żeby było taniej z przsyłką) a ja spasuję łożyska tak jak powinny być spasowane.

Hubal39 obawiam się że nowy vanos też ma luz na łożysku, w zasadzie jestem tego pewien. Na Twoim miejscu wymontowałbym go i sprawdził pasowanie Łożyska.

PostNapisane: 29 listopada 2010, 23:07 
Forumowicz

elmo0104, napisz mi kontakt do ciebie, nie mam daleko do zduni to moze sie dogadamy i mi to zrobisz raz a parzadnie :) jaki jest koszt takiej operacji?
I jeszcze jedno pytanie, gdzie sa w vanosie te lozyska?

PostNapisane: 30 listopada 2010, 00:29 
Pierwsze kroki

Hubal39, poszło wszystko na PW

PostNapisane: 30 listopada 2010, 19:36 
Pierwsze kroki

do kolegi elmo 0104, troche sie oczytalem na temat Vanosa, mysle ze dalbym rade sam wymienic uszczelki na tloczkach, ale gorzej z tym luzem na lozyskach, czy mozesz mi opisac jak to zrobic? a ha, czy musze blokowac rozrzad zeby zmienic Vanosa? bo czytalem ze jak jest Double Vanos to nie ma potrzebay? dzieki za info. znalazlem tez taka stronke http://www.drvanos.com/index.php?option ... 2&Itemid=3 , tam mozna zamowic odnowiony Vanos, ktory juz ma wszystko wymienione i skasowany luz, tylko ze to jest w USA., po lewej stronie jest opisane w pdf jak wymienic dany Vanos.

PostNapisane: 30 listopada 2010, 19:56 
Pierwsze kroki

Przy podwójnym vanosie nie trzeba blokować rozrządu. Nie wiem gdzie mieszkasz ale jeśli w UK to jest tam Mr.Vanos i oni też regenerują vanosy. Kwestia tylko ceny.

PostNapisane: 1 grudnia 2010, 01:11 
Pierwsze kroki

hej, pytalem ich, troche chca duzo, w salonie BMW wymieniaja cale Vanosy, ale za sam Vanos maja chora cene, chyba najlepiej bedzie zamowic z USA i 150$ oddaja za starego Vanosa jak im sie odesle, dzieki

PostNapisane: 1 grudnia 2010, 09:06 
Pierwsze kroki

W ASO kupiłbyś takiego samego vanosa jak masz teraz(po jakimś czasie uszczelki i tak byłyby do wymiany bo materiał jest źle dobrany), luz na łożystkach też jest fabrycznie. Tak się zastanawiam. Czemu nie chcesz tego wysłać do Polski????? Boisz się czegoś?

Tytuł: Re: [E60] halasujacy rozrzad
PostNapisane: 1 grudnia 2010, 10:12 
Forumowicz

Właśnie, dobre pytanie, a moze kolego na swieta zjezdzasz do Polski

Tytuł: Re: [E60] halasujacy rozrzad
PostNapisane: 1 grudnia 2010, 12:39 
Pierwsze kroki

hej, potrzebuje samochod na co dzien, takze nie ma mowy na wysylke i czekanie, do pl przesylka bedzie szla z 5 dni, 5 dni spowrotem, 1 dzien naprawy, poza tym tu troche sniegu spadlo i wszystko pozamykane, takze przesylka bedzie szla duzo dluzej, wiem ze z salonu BMW bedzie orginalny Vanos ze slabymi uszczelkami ale poza tym maja cene chora, odpada, Mr Vanos chce auto na noc, tazke tez odpada bo dojazd i nocleg to mi sie nie kalkuluje, ale mimo wszystko dzieki za pomoc.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1