BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 czerwca 2025, 20:33

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] problem z ABS i ASC
PostNapisane: 21 stycznia 2009, 17:00 
Pierwsze kroki

Witam
Mam taki problem z e39 520i 97r mianowicie zapaliły mi sie kontrolki od abs i asc pojechałem na komputer pokazalo dwa tylnie czujniki wykasowali bledy i przez 3 tygodnie byl spokuj dzis z rana była niezła szklanka przed wyjazdem na glowna ulice zaczolem chamowac abs sie właczył pedał trzymałem na maksa w dół az w koncu abs sie wylaczyl zapaliły sie kontrolki zgasiłem samochód po 1 minucie odpaliłem i wszystko wrócilo do normy ale potem znowy zaczył sie zapalac po postoju zapalały sie po przejechaniu paru km i ponownym odpaleniu gasly na koniec wogle zaczeło wariowac pojechalem komputer pokazalo pokazało dwa bledy wszystkie zwiazane z tylnym prawym czujnikiem po wykasowaniu i przejechaniu paru metrów znowu sie zapalilo i pali caly czas teraz czasami tylko jak odpalam to gasna ale po chwili jak rusze zapalaja sie.
Teraz moje pytanie mozna jakos sprawdzic te czujniki miernikiem czy poprostu wymienic tylny prawy dodam tylko ze mam załozony czujnik z szara koncówka i czy mozna w tym modelach zastosowac zamiennik z tego co wiem ze sterownikiem wyszym niz 5.0 nie mozna zakładac zamienikow ale ja mam sterownik bosh 5.0

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2009, 06:30 
Pierwsze kroki

pomoze ktos??

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2009, 08:28 
Częsty bywalec

Mówisz-masz:
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=7385
Co prawda to E36 a nie E39 ale o to samo chodzi i czujniki też są w tych samych miejscach.

Tytuł:
PostNapisane: 22 stycznia 2009, 22:33 
Poszukaj zanim zapytasz

Mialem podobny problem, mechanik wymienial wszystkie czujniki ABS i po paru przejechanych kilometrach problem powracal. Okazalo sie, ze sterownik ABS byl uszkodzony, wiec nie szukalem dlugo: Allegro.pl wpisalem nr urzadzenia w wyszukiwarce i calkiem nie drogo (1300zl) znalazlem. Wymiana jest bardzo prosta, ale niestety trzeba wgrac nowe "oprogramowanie" do tego sterownika, robia to wszystkie servisy BOSCH lub BMW cena okolo 100zl. Teraz jest wszystko O.K.
Adi

Tytuł:
PostNapisane: 23 stycznia 2009, 06:25 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e65 & e36
Kod silnika: N62b44 & M52b20
Mozliwe ze czujnik juz pada wymien na nowy i zobaczysz co sie bedzie dzialo. Nie kupuj badziewia z allegro bo ja sie nacialem a nie jest to az tak droga sprawa zeby nie kupowac porzadnego.

Tytuł:
PostNapisane: 26 stycznia 2009, 09:36 
Pierwsze kroki

W czwartek samochód idzie do elektromechanika, zanim powymienia wszystkie czujniki to je sprawdzi czy działaja bo podobno da sie to zrobic a szczegolnie prawy tył po przodu komp nie pokazywał ale i tak sprawdzi a sterownik powiedział ze mozna naprawic i ze naprawia w vw, volvo, i amerykancach wiec pewnie se poradzi pózniej opisze co i jak

Tytuł:
PostNapisane: 29 stycznia 2009, 17:37 
Pierwsze kroki

no i okazało sie ze czyjnik tylny do wymiany prawy reszte tez sprawdzal i sa ok sterownik tez sprawny tylko najgorsze jest to ze czujnik niechce tak łatwo wyjsc sam czujnik i sruba sie zapiekły i mam ból moze ktos juz z tym mial doczynienia

Tytuł:
PostNapisane: 29 stycznia 2009, 21:39 
Forumowicz

srube musisz podgrzac palnikiem i powinna sie wykrecic. a jesli czujnik nie bedzie chcial wyjsc to najlepiej wbijac go mlotkiem do srodka i po trochu wylamywac jak sie wynurzy z drugiej strony. u mnie tak trzebabylo zrobic :/

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2009, 16:23 
Pierwsze kroki

koszt czujnika w aso 320zl przy okazji czujnik klocków 52zl łacznie z wymiana 670zl w aso nieobylo sie bez rozwiercania, troche drogo wyszlo ale sam nie chcialem lap pchac

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2009, 00:33 
Pierwsze kroki

no i znowu wywalilo blad tym razem niedziala również predkościomierz choroba podejrzewał tylni lewy czujnik bo juz kiedys mi jego blad wywalilo jaki jeszcze moze to byc czujnik przedni ktory sterownik sprawny napewno moze czujniki nalezy wymieniac parami dodam ze stare to jeszcze orginalne

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2009, 11:18 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
Jak świeci się ABS i ASC i do tego nie działa prędkosciomierz to prawdopodobnie uszkodzony będzie komputer ABS(możliwe że coś nie styka). Ty masz ASC w aucie tak więc to jest razem powiązane, podjedź do kogoś kto ma profesjoinalny sprzęt do diagnozy niech Ci to dokłądnie sprawdzi, bo wymieniajac wszystkie czujniki niepotrzebnie ładujesz sie w koszty.

Pozdrawiam MM

Pozdrawiam,
Michał

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2009, 13:16 
Pierwsze kroki

niemozliwe ze sterownik sie uszkodzil w tydzien, wczesniej spwrawdzali i był ok czujniki siedza jeszcze orginalne data produkcji na nich widnieje 97rok no i wczesniej komp pare razy wywalil blad lewego tylnego i predkosc wiec dlatego poderzewam czujnik z tego tez co mówil mi elektryk to w tych modelacj sterowniki nie padaja predzej czujnik padnie ale wszystko moze byc mozliwe

Tytuł:
PostNapisane: 8 lutego 2009, 13:35 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
Widzę że sugerujesz się w pełni diagnozą komputerową, teraz Ci coś powiem ja miałem taką sytuację że komputer pokazywał czujniki, a sprawdzając je multimetrem oraz oscyloskopem okazało sie że czujniki w kołach są dobre. Dopiero gdy odstawiłem diagnozę komp. na bok wogóle się nią nie sugerowałem tylko wziąlem miernik do ręki i zaczęło się poszukiwanie usterki. Gdybym sie sugerował diagnozą komputerową pewnie wymieniałbym wszystkie czujniki i ładowal się w niepiotzrebne koszty a ABS dalej by nie działał.

Pozdrawiam,
Michał

Tytuł:
PostNapisane: 9 lutego 2009, 20:22 
Pierwsze kroki

w e36 jest inny sterownik z tego co sie orientuje wiec chyba to nie to samo narazie wymieniłem czujnik i wszystko wrucilo do normy caly dzien jezdziłem i wszystko narazie jest ok ale czas pokaze pozatym i tak podobno czujniki trzeba wymieniac parami bo jak siedzi jeden stary i jeden nowy moga sie klucic bo nie daja takich samych impulsow tak mi mowil elektryk ale wcale nie zaprzeczam ze moze byc uszkodzony ala narazie wymienilem sterownik i zobaczymy

Tytuł:
PostNapisane: 14 lutego 2009, 03:01 
mam podobny problem abs asc swieci brak predkosciomieza raz dziala raz nie komp pokazal lewy tyl sensor wymienilem nie dziala wogule i co tu zrobic?

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2009, 14:26 
Pierwsze kroki

u mnie narazie pomogła wymiana dwoch tylnich czujników bez ruszania sterownika narazie jest ok minał tydzien i wszystko chodzi jak nalezy ale z tego co wiem jesli po wymianie czujnika problem nie zniknie i wyskoczy ten sam bład to napewno sterownik tak samo mi twierdzil facet z allegro co naprawia sterowniki i tez mi powiedzial zebym napier wymienil czujnik zanim mu wysle sterownik bo ponoć w moim roczniku sterowniki prawie wogle nie padaja najczesciej czujniki narazie jest ok

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1