BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 22:21

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E38] coś huczy przy przyspieszaniu
PostNapisane: 29 stycznia 2009, 09:19 
Pierwsze kroki

Hej,

No i jestem juz posadaczem e38 - natomiast pojawił se problem. wczoraj przejechalem sie do siedlec. w drodze powrotnej samochod zaczał troche szwankować.
Cos przeażająco huczy przy przyspieszaniu. Są to okolice wału napędowego mniej wiecej po srodku długosci samochodu. Wydaje mi sie ze to podporwa wału. Jest to bardzo nieregularnie. czasem wali przy duzej czasem przy niskiej predkosci, ale najczęsciej przy przyspieszaniu. Im silniejszy zryw tym bardziej wali

Spotkaliscie się z czymś takim?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 stycznia 2009, 09:28 
Forumowicz

kolego sprwdź połączenie elastyczne wału napędowego lub podpore wału
http://bmwfans.info/original/E38/Lim/73 ... l-26_0125/
pozycje nr 2 lub 7

Tytuł:
PostNapisane: 29 stycznia 2009, 09:50 
Pierwsze kroki

dzisiaj pojade na kanał i zajrzę co to dokladnie jest. Czyli to raczej nic bardziej powaznego.
Zastanawialem sie czy moze to byc spowodowane jakimis problemami z mostem, ale wtedy mysle, ze objawy byłyby inne. Tu jak napisalem jest to dośc nieregularne walenie, choc zwykle objawia się przy duzym przysieszaniu.

Kolego, a spotkałeś się moze z czymś takim wczesniej?
Ja mialem podobne objawy w volvo, tyle ze tam tłukło bardziej regularnie - powyzej 2 tysięcy.
dzwonilem przed chwilą do Auto-Narbutta w warszawie. Kobitka postawila na jakies łożyska

Tytuł:
PostNapisane: 29 stycznia 2009, 09:55 
Forumowicz

w podpore wału wbydowane jest łożysko wiec miała racje ale nie daj sobie wymienić łożyska tylko całą podpore wału raczej

Tytuł:
PostNapisane: 29 stycznia 2009, 10:01 
Pierwsze kroki

ok, tak zrobię - o 15 mam byc w serwisie, napiszę jaka jest diagnoza. :)

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2009, 11:40 
Pierwsze kroki

Diagnoza jest natsepująca :
Jest zużyty łącznik gumowo metalowy między skrzynia biegów a wałem. tuz nad podporą za skrzynią. Nie wiem jak sie nazywa profesjonalnie ta częśc. Jej koszt to ok 340zł, natomiast wymaian zalezy ile bedzie roboty- jak beda musieli sciagnąc wydech to wyjdzie wiecej, jak sie obejdzie to jakies 150zł.

Szkoda, ze poprzedni włąsciciel mi nic nie powiedzial, choc utrzymuje, ze wczesniej nic nie waliło, ale to raczej bzdura bo wyrazie widac ze jest juz mocno zużyty...

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2009, 15:24 
Forumowicz

no to napewno bzdura bo powiem tak jak jest mocno uszkodzony to będzie nieźle waliło a jak się dopiero rozwala to lekkie bicie jest i z czasem przechodzi na wieksze z tym że pamiętaj co aby to szybko wymienić bo jak się rozkecie to koszty będę duuuuuuuuuuuuże wał napędowy robota blacharska i przy dobrym układzie cała belka tylna

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1