BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 22:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] wtryski gazu a falowanie obrotów
PostNapisane: 29 stycznia 2009, 15:34 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320i
Kod silnika: M52
witam, czy valteki tzn wtryski gazu moga powodowac falowanie obrotów, tak mi powiedział gazownik, gdy dojezdzam do skrzyzowania lub na swiatła i wrzucam na luz silnik czasami gaśnie, podobno to wina wtryskiwaczy,mowi ze mam zmienić na jakies matrixy, czyż tak?czy taka jest tego przyczyna

Ostatnio edytowano 29 stycznia 2009, 15:36 przez pawel2065, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 stycznia 2009, 20:40 
Częsty bywalec

Moje BMW: e61
Kod silnika: m57d30
pawel2065, bo valteki to najwieksze i najtansze gó.... w LPG....

matrix jest ok, ale sa inne lepsze wtryskiwacze. podjedz do dobrego gaziarza i zapytaj na co mozna by bylo to wymienic.

inna sprawa, ze mozesz sprobowac przeczyscic valtki, rozebrac przeczyscic ale na dlugo to nie pomoze...

Tytuł:
PostNapisane: 29 stycznia 2009, 21:55 
Pierwsze kroki

Witam
Ja również mam wtryski valtec , u mnie dzieje się tak samo, przez pierwsze 12 tyś km był spokój, kompletnie nic się działo nie odczuwałem zadnej różnicy na gazie czy na benzynie. Po ok 12 tyś km auto zaczeło gasnąć na wolnych obrotach. Pojechałem do gazownika i okazało się ze mapa benzyny i gazu rozeszły się. Wyregulował i jest spokój. Mój gazownik twierdzi ze valtec i matrix to praktycznie to samo tylko valtec jest trochę głośniejszy. Wyczytałem gdzieś ze za gaśnięcie samochodu na wolnych obrotach odpowidzialna jet za duza dawka powietrza i moze się tak dziać nawet po wymianie filtra powietrza i trzeba jeździć na regulacje. Jak dowiesz się czegoś nowego to daj znać na pw.
Pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2009, 15:49 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320i
Kod silnika: M52
no czyli moze być tak ze mapa sie rozjezdza, tylko dlaczego mi przełancza na gaz jak wskazówka na niebieskim polu skoro mam ustawioną temperature 45 st, co mi radzisz kolego, bo jak dojezdzam do swiateł, luz.. i gaśnie:(

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2009, 16:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 525d
Kod silnika: m57
miałam ten sam problem, tzn na wolnych gasł; polecam podjechać na kompa, ale najlepiej do kogos sensownego, kto "siedzi w beemkach" - u mnie po pierwszym podpięciu do kompa wskazanie było na walnięte sondy, a u fachmana okazało się, że padnięty jest jakis czujnik od zapłonu - wymieniłam i bunia dostała kopa i jeździ idealnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 30 stycznia 2009, 22:21 
Pierwsze kroki

Tak jak napisała Anya musisz kolego podjechać do jakiegoś w miarę kumatego gazownika, nic więcej nie mogę Ci poradzić, mogły Ci się rozejść mapy, albo masz padnięty jakiś czujnik.
Po małej regulacji powinno pomóc, jeżeli sama regulacja nic nie da to musisz szukać usterek technicznych. Podpięcie pod kompa powinno poskutkować. A co do przełączalnia na gaz na niebieskim polu to nie mam pojęcia. Ja ma temp ustawioną na 40 i przełacza po wyjściu z niebieskiego. Wizyta u fachowca powinna rozwiązać Twoje problemy.
Pozdro

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1