BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Opony na lato
PostNapisane: 1 lutego 2009, 08:32 
Forumowicz

Witam
Jako że szukałem i szukałem i nie znalazłem nic na temat opon letnich do BMW. Proponuje by wszyscy zainteresowani wypowiedzieli się na temat opon które użytkowali, użytkują, zamierzają użytkować, lub posiadają informację na ich temat. Prosiłbym o nie zamieszczanie postów typu:"najlepsze są Yokohama CF-01" i koniec, tylko uzasadnienie dlaczego akurat te opony w czym są dobre, a w czym kiepskie. Opinie mogą pochodzić również z testów prosiłbym wówczas o podanie źródła. Gdyby oponki były używane w jakimś BMW dobrze byłoby również podać jego model.
Jeżeli ktoś chciałby zapytać o opinie na temat danej opony prosiłbym o zamieszczenie jej zdjęcia poglądowego.
Mam nadzieje,że temat ten pomoże również innym osobom w doborze ogumienia.

Dobrze koniec tej teorii zaczynamy. Spośród dostępnych obecnie opon wybrałem te które mnie interesują, ale ponieważ jest ich bardzo dużo proszę o opinie na ich temat i odpowiedź które założylibyście u siebie w BMW:

Bridgestone RE720

Obrazek

Bridgestone ER300

Obrazek

Continental SportContact2:

Obrazek

Continental SportContact3:

Obrazek

Dunlop SP Sport 01:

Obrazek

Dunlop SP Sport 9000:

Obrazek

Firestone FHSZ 80:

ObrazekObrazek

Firestone TZ 200:

Obrazek

GoodYear Excellence:

Obrazek

GoodYear F1 Asymetric:

Obrazek

Pirelli P6000:

Obrazek

Toyo T1-R:

Obrazek

Toyo CF-1:

Obrazek

Uniroyal RainSport 1:

Obrazek

Uniroyal RainSport 2:

ObrazekObrazek

Vredstein Ultrac Sessenta:

Obrazek

Vredstein Sportrac 3:

Obrazek

Vredstein Ultrac:

Obrazek

Yokohama C Drive AC01:

Obrazek

Zapraszam do dyskusji.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 lutego 2009, 10:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: e91 touring ///M
Kod silnika: N47
W e46 miałem po sprowadzeniu continental sportContakt2 - 245 tył i 235 przód. Wyrzuciłem bo głośne były. Teraz mam Michelin i w e36 to samo tylko rozmiar inny.

Tytuł:
PostNapisane: 1 lutego 2009, 12:58 
Forumowicz

Rozważam zakup Uniroyal RainSport 1 lub 2 co o nich sądzicie, może ktoś ma? W testach wypadają pozytywnie (szczególnie na mokrym).

Tytuł:
PostNapisane: 1 lutego 2009, 13:19 
Forumowicz

Moje BMW: e39 530d
Ja mam dunlop sport 9000,a dokładnie sport 9090 gdyż ,9000 nie ma rozmiarówki na 17 cali,ale to jest to somo te drugie mają lepszą mieszankę(tak mi mówili).Jestem z nich zadowolony za tą cene super oponka,proponuję kupić z większym indeksem prędkości wtedy guma jest jakby bardziej miękka i lepiej trzyma w zakrętach przy dużych prędkościach. ;)

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 12:02 
Pierwsze kroki

ja mam bmw 316i cupe 1994 roku mam alofelgi 205/55/16 czy bedą pasował do mojej baski?

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 12:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 compact
Kod silnika: M54B22
kolega buncol w e36 328 ma na lato toyo T1-R i kleją do nawierzchni niemiłosiernie, moim zdaniem jak najbardziej warto kupić te opony. Firestone'y nie charakteryzują się niczym szczególnym. Nie mam jeszcze porównania do innych podanych przez Ciebie opon, ale niebawem dla siebie kupuję Yokohamy C Drive więc będę mógł się szerzej wypowiedzieć ;)

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 12:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: e90
Kod silnika: M47/T2
miałem dunlop sp sport 9000. bardzo zadowolony z nich byłem, i przy zmianie do nich na pewno wrócę. cena przy rozmiarze 225/45/17 widziałem na jakiejś stronie od 420zl. opony bardzo dobrze trzymały w drodze na zakrętach i były ciche. teraz mam michelin pilot primacy z których jestem zadowolony, jednak nie tak jak z dunlop. mam również teraz yokohama AVS SPORT V102 225/45/17. kupiłem 2 używane sztuki. są strasznie głośnie i nie trzymaja wg mnie tak dobrze się drogi. takie moje zdanie. teraz przy wymianie opon na pewno kupie dunlop sp sport 9000 lub 9090.

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 13:29 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e30 with s50
a ktore sa najcichsze?

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 13:39 
Forumowicz

Bardzo dobry topik , na czasie ;) ;)

ja generalnie rozważam zakup :

- Dunlop SP SPort 9000
- Toyo T1-R
- Uniroyal RainSport 2

i przy wymiarach 265/35/r18 koszty to odpowiednio :
UNIROYAL (okolo) 710 zl
DUNLOP 770 zł
TOYO 940 zł

ciekawy jestem waszych opini na temat tych opon - porównania:)

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 13:56 
Forumowy terrorysta

Polecam Dunlop, trudno ścieralne, wiec długo zachowuja głeboki bieżnik. Mialem SP SPORT 2000, teraz mam SP SPORT FASTRESPONSE (na ktorych jezdze caly rok i dobrze sie spisuja w kazdych warunkach). Wybralem zeszlego roku fastresponse z tego powodu, ze to nowy model, wiec w razie (odpukac) uszkodzenia opony, latwiej bedzie mozna dokupic 1 sztuke, niz np model 2000, ktory jak mnie poinformowali przy zakupie będzie wycofywany z produkcji. Nie chcieli mnie naciagnac wtedy na drozsze opony, bo cena tych dwoch modeli była bardzo zblizona. Takze jak dla mnie beda to juz dunlopy.

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 14:27 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
Oto mój aktualny ranking
1. Pirelli P0 Rosso
2. Pirelli P0 Nero
3. Michelin PS
4. Continental SportContact2

Na innych nie jeździłem. Z tych 4 jedynie pirellki trzymają przyzwoicie.

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 18:21 
Forumowicz

Wszystkie gazety motoryzacyjne i wywodzące się z nich opinie na polskich stronach internetowych wywodzą się w prostej linii z niemieckiej prasy a głownie z Auto Bilda. Zwróćcie uwagę, że zawsze wygrywają i są w ścisłej czołówce opony producentów niemieckich /no chyba że gdzieś wybije się Pirelli/. Na tej samej zasadzie 90 % polaków uważa że najlepsze są auta niemieckie /bo tak/.

Jeśli chodzi o opony to najlepsze pod względem technologii ich produkcji są opony japońskie a w szczególności Yokohama i Toyo. Zastosowane domieszki siliki i technologia zeruma likwidują w nich większość wad z jakimi boryka się konkurencja. Nie chcę tu zagłebiać się w nudne tematy składu mieszanki gumowej i odpompowalności wody. Spróbuj jakiejś opony od któregoś z tych producentów a napewno się nie zawiedziesz.

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 20:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E90
Ja miałem Continental SportContact2 RUN FLAT. To że się na nich źle jezdziło ( szarpanie z kierownicą) to przez runflat... ale jesli chodzi o wode czy cos, to według mnie nie są dobre a juz z runflatem to odradzam kazdemu, chyba ze mieszka w kraju gdzie asfalty są jak stół.

Kupiłem niedawno goodyear f1 assymetric, wygodnie sie jedzie, nie trzeba sie szarpac z kierownicą, po dziurach duzo wygodniej, nie są głośne.
Więcej o nich nie napisze, bo za krótko je mam zeby sie wypowiadac. A ty
Blazer miales kupic goodyeary, albo nawet juz pisales ze kupiles,... i co ?? :P

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 21:16 
Forumowicz

lizardking napisał(a):
Na tej samej zasadzie 90 % polaków uważa że najlepsze są auta niemieckie /bo tak/.

Trochę to śmieszne wygląda, bo widzę że lizardking, ty też zaliczasz się do tych 90%, w końcu jak widać posiadasz BMW e39 530d. :rotfl:
speedek666, zwróć uwagę, na datę wysłania postu. Ja również kupiłem GY F1 Assymetric (opony+felgi czekają na lepszą - wiosenną pogodę), bo w tym temacie w lutym nic się nie działo, a musiałem się na coś zdecydować.
Mam jednak nadzieję, że założony temat pomoże innym osobom i będzie zbierał kompleksowo opinie użytkowników o różnych oponach, a nie rozbijał temat na kilkanaście wątków.
progerror napisał(a):
Bardzo dobry topik , na czasie ;) ;)

I taki miało być cel założenia tego tematu.

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 21:33 
Forumowicz

Blazer napisał(a):
Trochę to śmieszne wygląda, bo widzę że lizardking, ty też zaliczasz się do tych 90%, w końcu jak widać posiadasz BMW e39 530d.

Przed momentem zauważyłem na forum Mercedesa W210 że tamtejszy mod jeździ E39 więc nie jestem w swoim zboczeniu odosobniony. BMW to coś więcej niż samochód ale np. uważam że Honda jest lepsza od przereklamowanego Audi.

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 21:55 
Zacna persona forum

Moje BMW: M3 e46
Kod silnika: S54
lizardking napisał(a):
uważam że Honda jest lepsza od przereklamowanego Audi.

W motoryzacji ciężko używać słowa lepsze. Zawsze jest coś za coś. Pytanie tylko co nam bardziej odpowiada ;)

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 22:02 
Forumowicz

lizardking, to był tylko żart i nie miało w żadnym razie być złośliwe, taka śmieszna uwaga. Co prawda jest to temat które lepsze, ale akurat nie chodzi o markę samochodu, a o coś co ten samochód (niezależnie czy to BMW, Audi, czy Hond) trzyma na jezdni i nie pozwala zmieniać toru jazdy wbrew woli kierowcy, przez co ma ogromny wpływ na bezpeiczeństwo. Pozwólmy dyskusji na temat opon rozwijać się, co prawda mi to już nie pomoże, ale są przecież i inni, którzy zakup opon mają dopiero przed sobą.

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 22:16 
Forumowicz

nie ma sprawy Blazer

To ja w takim razie polecam Yokohamy C.drive. Mam takie w swojej 39 i właściwie to nie wiem co napisać. Laczki bez wad. Przyczepność na suchym, mokrym, brukowanym, asfaltowym rewelacyjna, opony ciche - jedyna wada to cena

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 23:58 
Częsty bywalec

Moje BMW: e32
Kod silnika: m30b35
hm ja sie zastanawiam miedzy yokohama a dunlopami sp sport 01.
Warto doplacac prawie 50zl na sztuce do yokohamy?

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=319097#319097 moja e30 :)
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=587194#587194 moja E32 :)

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2009, 12:20 
Forumowicz

siemacie :)
moja decyzja padła na na Dunlop SP SPort 9000 przod 235/40 tyl 265/35
podobno wycofuja je z produkcji i dobra cene znalazlem , bardzo dobra ;)

no to tyle , jak juz zaloze nowe gumy dam znac jak sie sprawuja . pozdro

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1