BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 22:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [EXX] hamowanie silnikiem, tak czy nie?
PostNapisane: 2 lutego 2009, 13:10 
Częsty bywalec

Jak to jest czy coś się można uszkodzić podczas hamwoania silnikiem, chodzi mi o rozsądne hamowanie silnikiem a nie z 140 na 2.

Ostatnio edytowano 2 lutego 2009, 13:59 przez MARCIN08, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 lutego 2009, 13:16 
Specjalista

a co ma sie uszkodzic? to jest normalne szczegolnie zima :P

Chcesz siê odwdziêczyæ??? Kliknij POMÓG£...

Tytuł:
PostNapisane: 2 lutego 2009, 13:18 
MARCIN08 napisał(a):
Jak to jest czy coś się można uszkodzić podczas hamwoania silnikiem, chodzi mi o rozsądne hamowanie silnikiem a nie z 140 na 2.

Nie, hamowanie silnikiem jest wskazane wręcz, np. w niektórych skrzyniach po włączeniu na luz, nie ma smarowania, a potem zęby kół zębatych w skrzyni mają kolor fioletowy :) Poza tym, straty energii, silnik spala niepotrzebnie paliwo i w ogóle jazda na luzie nie ma sensu.

Tytuł:
PostNapisane: 2 lutego 2009, 13:55 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Fryderyk napisał(a):
MARCIN08 napisał(a):

Nie, hamowanie silnikiem jest wskazane wręcz, np. w niektórych skrzyniach po włączeniu na luz, nie ma smarowania, a potem zęby kół zębatych w skrzyni mają kolor fioletowy :) Poza tym, straty energii, silnik spala niepotrzebnie paliwo i w ogóle jazda na luzie nie ma sensu.

Dokładnie tak. Potwierdzam słowa kolegi.

Tytuł:
PostNapisane: 2 lutego 2009, 13:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
j.w. byle po redukcji nie naruszać czerwonego pola/nie przekraczać odcinki :)

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Tytuł:
PostNapisane: 2 lutego 2009, 14:19 
Częsty bywalec

Znajdż sobie jakiś artykuł o ecodrivingu. Rozsądne hamowanie silnikiem bez przeciążania go zbyt wysokimi obrotami spowodowanymi przedwczesną redukcją biegów jest jednym ze sposobów redukcji kosztów ponoszonych przez użytkownika samochodu. Silnik jest wtedy dostatecznie smarowany ale jednocześnie nie zużywa paliwa. Ponadto zwiększa żywotność takich podzespołów jak np układ hamulcowy czy sprzęgło.

Tytuł:
PostNapisane: 2 lutego 2009, 14:44 
Częsty bywalec

El-Tomaso napisał(a):
Znajdż sobie jakiś artykuł o ecodrivingu. Rozsądne hamowanie silnikiem bez przeciążania go zbyt wysokimi obrotami spowodowanymi przedwczesną redukcją biegów jest jednym ze sposobów redukcji kosztów ponoszonych przez użytkownika samochodu. Silnik jest wtedy dostatecznie smarowany ale jednocześnie nie zużywa paliwa. Ponadto zwiększa żywotność takich podzespołów jak np układ hamulcowy czy sprzęgło.

No już sie naczytałem na ten temat troche, gdzieś ktoś pisał ze poduszki szybciej padają, można uzszkodzić synchronizatory itd. a do eko drivingu to przeczytałem to troche śmieszne ktoś jechał nową skodą o bardzo małej pojemności i do tego chyba w dislu i jeszcze z niej ekodraving zrobił

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1