BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 22:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Zwykłe opony zamiast RUN ON FLAT
PostNapisane: 4 lutego 2009, 20:48 
Forumowicz

Witam
Mam takie pytanko do znawców, otóż mam opony Typu Run on Flat (ROF) na tej feldze
Obrazek
No i powstaje pytanie, czy można na nią założyć zwykłe opony (nie ROF), bo ja już zgłupiałem. Raz mówią, że można innym razem, że nie. Podobno serwis mówi, że można (zakaładać zimówki nie ROF), a skoro zimówki można nie ROF, to chyba i letnie tak samo.
Dodam jeszcze jakie problemy się pojawiają, że (podobno) do opon ROF jest inne zawieszenie (specjalne) i samochód po założenie nie ROF będzie się inaczej zachowywał (np. będzie niestabilny).
Mówię, dlaczego chcę założyć opon nie ROF:
1. I tak w razie przebicia nikt mi takiej opony nie zrobi (bo jeszcze nie są rozpowszechnione serwisy wulkanizacyjne do tych opon)
2. Po przejechaniu 80 km, podobno opona i tak jest do wyrzucenia.
3. Opony ROF są droższe o 50%.
Pytam, bo może ktoś użytkuje opony nie Run Flaty na felgach które są do ROF i ma jakąś opinie na ten temat.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 21:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: G20
Kod silnika: B48
Możesz założyć na te felgi opony nie RunFlat
1. W każdym serwisie BMW naprawiają RunFlat, a wiele wulkanizacji tez już naprawia - największy jest problem ze zdjęciem jej z felgi - bardzo twarda :(
2. Nie prawdą jest, ze po przejechaniu 80 km opona jest do wyrzucenia, są bardzo trwałe :)
3. są droższe ale nie aż tak :)
Ja mam założone zimówki RunFlat i sobie chwalę (na feldze 158)

PS cena za naprawę opony w ASO BMW 150 zł brutto ( w tym zdjęcie opony, naprawa, wyważenie koła)
Zawieszenie jest takie same dla opon RunFlat i normalnych.
Odczuwalna różnica jest taka ze RunFlat jest twardsza od normalnej wiec traci się na komforcie. Ale brak zapasu i wynagradza to :)

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 21:54 
Forumowicz

Więc zdecydowałem, zakładam opony zwykłe (no chyba ROF trafi się w dobraej cenie), a zamiast RF, w razie czego będę woził w bagażniku coś takiego.
http://www.allegro.pl/item537305462_kol ... oleca.html
Dzięki

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 22:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: G20
Kod silnika: B48
daj spokój z tym wynalazkiem nic nie warte i jak użyjesz to opona do wymiany :kwasny: nie da się wyważyć :(

Tytuł:
PostNapisane: 4 lutego 2009, 22:20 
Forumowicz

W sumie jak nie użyje to opona i felga do wyrzucenia, a tak tylko opona, (używać tylko w ostateczności) :( . Chociaż powiem szczerze, że producent piszę w opisie, że można to łatwo usunąć w serwisie wulkanizacyjnym, ale jak jest nie wiem.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1