BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 15 maja 2025, 02:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Przednie koło kreci sie z oporem i sie grzeje
PostNapisane: 9 lutego 2009, 01:04 
Pierwsze kroki

Witam, zauważyłem dzis że w jednym z przednich kół klocki hamulcowe nie 'puszczają' i cały czas lekko przyhamowują, tzn. koło kręci sie z dużym oporem i mocno nagrzewa przy dłużej jezdzie.

Co sprawdzić w takiej sytuacji? Dlaczego klocek nie puszcza tarczy całkowicie? Probowałem zdjąć i założyć ponownie te blaszke dociskającą ale nic to nie dało, tzn. po pierwszym przyhamowaniu opór na kole znów sie pojawił.

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 9 lutego 2009, 07:09 
Forumowicz

trzeba zdjąć zacisk hamulcowy i przesmarować wyczyścić prowadnice po których pracuje zacisk bo się zacina

Tytuł:
PostNapisane: 9 lutego 2009, 07:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e65 & e36
Kod silnika: N62b44 & M52b20
Rozebrac hamulce i wyczyscic wszystko dokladnie najlepiej zrob od razu obie strony. Moze dostal sie brud w prowadnice i sie przycieraja.

Tytuł:
PostNapisane: 9 lutego 2009, 07:46 
Częsty bywalec

Albo masz krzywą tarcze i trze...

Tytuł:
PostNapisane: 9 lutego 2009, 16:51 
Pierwsze kroki

troche jest krzywa bo jak zakręce kołem to czuć że raz przyciera mocniej, raz słabiej.

Tytuł:
PostNapisane: 9 lutego 2009, 17:09 
Pierwsze kroki

Chciałem otworzyc nowy watek, ale widze ze kolega ma ten sam problem, z tym ze najpierw zaczelo hamowac mi w tylnym prawym (z tylu mam bebny) a z czasem lewy przod, jak mocneij wcisne pedal hamulca przy predkosci 60-70 to czuje jak lewy przod i prawy tyl nie reaguja. Generalnie po 10-15 minutach jazdy nie muszw wcale uzywac hamulca bo jadac z gory sam hamuje na swiatlach, a wskaznik spalania pokazuje 20l/100km najmniej. Nie jezdze duzo samochodem. A opony maja zaj... opor. po 15 minutach jazdy przednia lewa tarcza jest tak goraca . cieplo na alufelgi przechodza i te az parza. Nie wiem jak z temp bebna z tylu bo nie sprawdzaelm

Tytuł:
PostNapisane: 12 lutego 2009, 19:51 
Pierwsze kroki

No wiec zdjałem zacisk i klocki i okazało sie że gumowa uszczelka tłoczka wysuneła się na połowie jego obwodu. Wyczyściłem wszystko brake cleaner-em i probowałem ją wciskać spowrotem na miejsce śrubokretem ale nie udało mi sie, dziurawiłem ją tylko na wylot.

Narazie wcisnąłem w miejsce gdzie powinna być uszczelka grubo smaru, wyczysciłem dodatkowo prowadnice na których przesuwa sie zacisk i póki co jest ok, ale nie wiem jak długo to wytrzyma.

Na allegro są zestawy naprawcze zacisku:

http://www.allegro.pl/item554222605_bmw ... owego.html

więc napewno da sie to jakoś zrobić - czy ktoś wie jak sie demontuje tłoczek?

Kolego mm-gsm Tobie radze to samo wyczyscic wszystko, najlepiej na zdjetym klocku wcisnac pare razy pedał hamulca żeby tłoczek sie bardziej wysunął wtedy można go dokładniej wyczyścić. tu jest ładnie wszystko opisane:

http://m3.madrussian.net/diy_front_brake_pads.shtml

Obrazek

dzięki za rady LECHMAN i KRI100S

Tytuł:
PostNapisane: 12 lutego 2009, 20:13 
Pierwsze kroki

Najprawdopodobniej masz uszkodzoną gume osłaniającą tloczeki syf dostał ci sie w zacisk co blokuje tłok, który nie wraca na tyle by nie blokować hamulców . Wyciśnij tłoczek pedałem hamulca wciskając go kilka razy ale tak aby nie wypadł. Kiedy już sie wysunie zaciśnij jakiś ścisk czy szczypce na przewodzie hamulcowym aby nie zapowietrzyć całego układu i zdejmij zacisk. Po wyjęciu zacisku wyciągnij tłoczek, umyj go i wyczyść tłok jak i zacisk drobnym papierem ściernym tak aby usunąć wrzery.Poskładaj wszystko na paste do zacisków i nowych uszczelniaczach, zamontuj zacisk i odpowietrz zacisk. dobrze też jest przesmarować prowadnice klocków specjalnym smarem. Powinno być git :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 12 lutego 2009, 20:47 
Pierwsze kroki

w weekend zabiore sie za odłączenie zacisku mam nadzieje że demontaz tłoczka jest prosty i nie będzie jakiś niespodzianek...

edit: Reperaturka zacisku rozwiązała problem, niestety za długo z tym jeździłem i tarcza z klockiem starły sie do tego stopnia że je również musiałem wymienić...

Tytuł:
PostNapisane: 20 kwietnia 2009, 23:33 
Pierwsze kroki

Ostatnio znalazlem wiecej czasu dla siebie i dla auta. Zdemontowalem zaciski razem z tarcza. Jak sie okazalo op tej stronie gdzie zacisk nie puszczal - tarcza kruszyla mi sie w rekawicach - spalona. W drodze sa juz tarcze i klocki textara Znajomy kupil mi reperaturki, ale widze ze one wygladaja inaczej niż stare, a dokladnie tak samo jak tutaj: http://moto.allegro.pl/item615605561_ze ... _fiat.html
nowa uszczelka ma wieksza srednice o jakies 2-3 mm :kwasny:

Zacisk rozmontowalem na czesci pierwsze, wypchalem z niego tlok przeczyscilem go a caly zacisk zanurzony w coli zostawiam na noc. Rano dalej zabawa z czyszczeniem.

Pozdr

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1