BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 maja 2025, 10:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] 316ti problem z mocą po odpaleniu, kręci do 2.5 tyś
PostNapisane: 6 marca 2012, 19:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 316ti E46 2001
Witam,
316ti, 2001 r, 1.8, silnik n42
dzisiaj jak ruszałem kilka razy w trasę, zawsze powtarzał się schemat, że przez pierwsze 2-3 minuty praktycznie nie było mocy, samochód ledwo co jechał. Kręcił się maks do 2.5 tyś, silnik trochę skakał, pedał w podłogę i zero reakcji.

Na komputerze wyrzuciło mi błąd, po raz drugi (wcześniej go skasowałem, nie było takich objawów)
278E CDKDDSS - Differenzdrucksensor Saugrohr

Wygląda to na część numer 16 Czujnik różnicy ciśnienia
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=40&hl=24

Pytanie, czy wariuje mi po raz kolejny jakiś czujnik (i czy wystarczy wymienić czujnik , czy może coś tylko nie łączy?) czy to może coś poważniejszego?
Czy takie wariowanie silnika może być spowodowane przez ten czujnik?

Miesiąc temu był ściągany kolektor ssący, ale objawy są dopiero teraz. Może to przez to?

Mam nadzieję, że nie czujnik, bo nie mam ochoty wydawać już kasy 300 zł na kolejny już 5 inny czujnik :/

Może ktoś pokazać mi na zdjęciu gdzie jest ten czujnik, bo patrzyłem u siebie, ale nie mogę go zlokalizować.

Pozostałe błędy, ale chyba mniej istotne to:
2789 CDKSWE - Schlechtwegstreckenerkennung
2823 CDKHSVSA - Heizung Lambdasonde vor Kat (Schubspannung)
2824 CDKHSVSA2 - Heizung Lambdasonde v. Kat Bank2 (Schubspannung)
2788 CDKVFZ - Fahrzeuggeschwindigkeit
272B CDKFRAU2 - Adaption multipl. Bereich1 (Bank2)
2738 CDKKAT - Katalysator-Konvertierung

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] 316ti problem z mocą po odpaleniu, kręci do 2.5 tyś
PostNapisane: 7 marca 2012, 18:30 
Forumowicz

Moje BMW: 528i
Jeśli się nie mylę, a mylić się mogę, jest to MAPsensor albo jego element. Często system sterowania wtryskiem potrzebuje znać ciśnienie bezwzględne tj ciś. atmosferyczne - podciśnienie w dolocie = ciś. bezwzględne. W niektórych autach dzieki MAPsensorowi nie trzeba montować fabrycznie przepływki, więc zaraz po sygnale z sondy lambda, jest to najwazniejszy sygnał na podstawie którego ustalany jest skład mieszanki.

Piszesz, że przez pierwsze 2-3 minuty nie było mocy. Z tego co widzę wyświetlił się błąd podgrzewacza sondy lambda. Pisalem juz, ze to chyba najwazniejszy sygnał dla sterownika wtrysku. Sonda zaczyna pracować gdy osiągnie ok 300 stopni Celsjusza. Jak podgrzewacz nie działa, ogrzewa się spalinami i osiągnięcie jej temperatury roboczej moze trwac kilka minut

Tytuł: Re: [e46] 316ti problem z mocą po odpaleniu, kręci do 2.5 tyś
PostNapisane: 7 marca 2012, 20:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 316ti E46 2001
Pytanie jest tylko czy jest to problem z czujnikiem = wymienić go czy błąd na czujniku powoduje coś innego?

Dzisiaj zauważyłem, że po tych kilku minutach, jak mu już przejdzie w tym niższym zakresie obrotów to jest znów problem około 3 tys i wyżej.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1