BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 13 czerwca 2025, 20:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e90] xenony bez spryskiwaczy
PostNapisane: 15 lutego 2009, 22:46 
Poszukaj zanim zapytasz

Witam!
Mój znajomy ma BMW 3 E 90 wersji canadyjskiej. Ma zamontowane orginalne xenony tylko że bez spryskiwaczy!!! Lampy wyglądają jak amerykańskie.
Moje pytania....
1. Czy na tamten rynek xenony wychodzą bez spryskiwaczy...
2. Czy można jeździć tak po polskich drogach.....
3. Ile kosztuje i gdzie (w okolicach warszawy) można zamontować spryskiwacze.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 15 lutego 2009, 23:05 
Forumowicz

1. Niestety nie wiem, czy na tamten rynek xenony wychodzą bez spryskiwaczy, ale biorąc pod uwagę ogólną zasadę, że zabrudzone ksenony świecą gorzej niż żarówki halogenowe (niezależnie od części świata w której świecą), to teoretycznie jest to niemożliwe.
2. Z tego co wiem to w ogóle amerykańskie samochody (być może i kanadyjskie) muszą być przerobione na wersję europejską (światła asmetryczne, kolory migaczy itp.)
3. Do montażu spryskiwaczy niezbędne będzie pewnie zakupienie zderzaka (lub wycięcie otworów :szok: -ale raczej takie ewentualności nie dopuszczam), co do reszty niezbędnych przeróbek, to niech się wypowiedzą inni, bo nie chcę wprowadzać w błąd.

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2009, 07:47 
Forumowicz

Moje BMW: F10 535i
Kod silnika: N55
Na początku produkcji E46 też ponoć czasem wychodziło z xenonem bez spryskiwaczy, wiec myśle że i w tym przypadku to jest możliwe.

Tytuł:
PostNapisane: 16 lutego 2009, 23:16 
Poszukaj zanim zapytasz

Ja też nie wiem czy taka wersja wychodziła...dlatego pytam.....
Też słyszałem że "brudne xenony" oślepiają, i według polskich przepisów ruchu drogowego powinny mieć samopoziomowanie i spryskiwacze.
Opłaca się dorabiać spryskiwacze do e90.....czy można jeździć bez.....
Mam jeszcze jedno pytanie...czy da się przerobić bixenony w reflektorach "amerykańich" na światło asymetryczne.....jaki jest to koszt ....

Tytuł:
PostNapisane: 17 lutego 2009, 21:15 
Forumowicz

Generalnie uważam, że można jeździć bez-po prostu jak będziesz kiepsko widział zajeżdżasz na stację i myjesz ręcznie (choć warto byłoby też zorientować się o koszt przeróbki, gdyby kosztowało 1000zł-to warto przerobić). Co do świateł asymetrycznych, to pewnie wymiana reflektorów na europejskie załatwi sprawę.
Co do wychodzenie e46 bez spryskiwaczy, to moim zdaniem było tak, xenony dopiero co wchodziły na rynek i nikt nie wiedział jak to działa i z czym się je, więc wypuszczali bez spryskiwaczy, później jak zorientowali się, że jednak brudne świecą gorzej zamontowali spryskiwacze. Ponieważ E90-jest stosunkowo świeżym modelem, dopuszczam też możliwość instalacji ksenonów we własnym zakresie - z tym, że oryginalnych.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1