BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 lipca 2025, 19:15

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] 330xd > Napęd przedni: półoś, guma czy przegub?
PostNapisane: 24 lutego 2009, 23:52 
Forumowicz

Coś się dziać zaczęło przy prawym przednim kole... Dziś jadąc poczułem w pewnych momentach lekkie drgania kierownicy wyraźnie majace swe źródło w prawym kole. Ponadto wydawało mi się, że słyszę jakby stuki z tym, że nie metaliczne a jakby "gumowe". Po dojechaniu do domu skręciłem koła aby coś dojrzeć no i dojrzałem rozwaloną gumę na półosi - tę przy kole. Mam chyba uzasadnione podejrzenia, że to jest własnie powód i sprawca dzisiejszego dziwnego zachowania...

W zwązku z tym mam pytanie...

Co padło? Czy tylko guma? Czy cała półoś? Co należy wymienić?

Czy musze kupić całą półoś - część nr.1 :
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=EP71&mospid=47674&btnr=31_0516&hg=31&fg=20

Czy może sam przegub:
http://www.allegro.pl/item560005982_przegub_zewnetrzny_do_bmw_e46_wawa.html

Będę zobowiązany za wszelkie rady czy sugestie...

P.S. Jak długo można jeździć z takim uszkodzeniem? Bo przecież pewnie gdy zamówię części będę musiał na nie trochę poczekać - nie leżą w sklepie na półce jak polędwica w mięsnym :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2009, 00:03 
Pierwsze kroki

według mnie jakby pekła sama guma nic by sie nie działo.
widocznie nalecialo troche syfu i przegub bo wymiany

co do jazdy to raczej bym nie ryzykowal szczegolnie przy napedzie 4x4, jac cos walnie to dopiero mozesz dostac po kieszeni ;)

a co do dostepnosci, to jezeli kupujesz w sklepie z czesciami to jak nie ma na miejscu to przewaznie na nastepny dzien sciagna

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2009, 00:13 
Forumowicz

mlody84 napisał(a):
według mnie jakby pekła sama guma nic by sie nie działo.
widocznie nalecialo troche syfu i przegub bo wymiany

co do jazdy to raczej bym nie ryzykowal szczegolnie przy napedzie 4x4, jac cos walnie to dopiero mozesz dostac po kieszeni ;)

a co do dostepnosci, to jezeli kupujesz w sklepie z czesciami to jak nie ma na miejscu to przewaznie na nastepny dzien sciagna

Mam nadzieję, że nic nie walnie...Jutro od rana bedę poszukiwał przegubu...

Dzięki za odpowiedź.

Tytuł: Re: 330xd > Napęd przedni: półoś, guma czy przegub?
PostNapisane: 25 lutego 2009, 09:45 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
arteck napisał(a):
Coś się dziać zaczęło przy prawym przednim kole... Dziś jadąc poczułem w pewnych momentach lekkie drgania kierownicy wyraźnie majace swe źródło w prawym kole. Ponadto wydawało mi się, że słyszę jakby stuki z tym, że nie metaliczne a jakby "gumowe". Po dojechaniu do domu skręciłem koła aby coś dojrzeć no i dojrzałem rozwaloną gumę na półosi - tę przy kole. Mam chyba uzasadnione podejrzenia, że to jest własnie powód i sprawca dzisiejszego dziwnego zachowania...

W zwązku z tym mam pytanie...

Co padło? Czy tylko guma? Czy cała półoś? Co należy wymienić?

Pęknietą guma i hałasy, stuki, wibracje sugerują że uszkodził się przegub zewnętrzny, ten na którym pękła osłona gumowa. Dostał się do niego brud, piach etc i powstał luz. Oryginalnie występuje tylko cała półoś, więc musisz ją wymienić.

Możesz jeździć - przy założeniu że i tak wymienisz całą półoś. To co może się stać to zerwanie się tego przegubu i brak napędu - wtedy już lepiej nie jeździć ;)

Tytuł: Re: 330xd > Napęd przedni: półoś, guma czy przegub?
PostNapisane: 25 lutego 2009, 10:06 
Forumowicz

stones1 napisał(a):

Pęknietą guma i hałasy, stuki, wibracje sugerują że uszkodził się przegub zewnętrzny, ten na którym pękła osłona gumowa. Dostał się do niego brud, piach etc i powstał luz. Oryginalnie występuje tylko cała półoś, więc musisz ją wymienić.

Możesz jeździć - przy założeniu że i tak wymienisz całą półoś. To co może się stać to zerwanie się tego przegubu i brak napędu - wtedy już lepiej nie jeździć ;)

Na Allegro znalazłem człowieka z Warszawy mającego same przeguby:
http://www.allegro.pl/item560005982_przegub_zewnetrzny_do_bmw_e46_wawa.html

Tak myslę...cena całej półosi może chyba zabić...ze 2000 po obecnych kursach walut jak nic bedzie kosztować...

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2009, 10:08 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: 535i
Kod silnika: N55
Rozumiem. Ja napisałem że oryginalnie, jako część BMW występuje tylko cała półoś ;)

Tytuł:
PostNapisane: 25 lutego 2009, 10:15 
Forumowicz

stones1 napisał(a):
Rozumiem. Ja napisałem że oryginalnie, jako część BMW występuje tylko cała półoś ;)

No właśnie - i to jest BÓL :)

Skontaktuję się z tym człowiekiem od przegubów i zobacze co się da z tym fantem zrobić...

Dzięki za pomoc...

Tytuł:
PostNapisane: 28 lutego 2009, 23:47 
Forumowicz

I po sprawie...
No cóż - prawy zewnętrzny przegub już poszedł na złom...zacinał się - trochę na sucho pochodził...Został wymieniony. Z lewej strony dla świętego spokoju wyminiłem zewnętrzny i całe szczęście, że zajrzeliśmy głębiej - przgub wewnetrzny miał rozerwaną gumę i też na półsucho już chodził. Jednak był do uratowania. Ten facet od przegubów jednak sie na nich zna...bez stresu daje patrzec sobie na ręce a efekt jego pracy - cała półośka jak nowa. Co prawda nie należy chwalić dnia przed zachodem słońca ale myslę, że będzie wszystko ok...gwarancji facet udziela na 1 rok, więc...

Tak czy inaczej...za obie strony (2 nowe przeguby + renowacja 1 wewnetrznego) zapłaciłem mniej niż połowę tego co musiałbym wysupłać na jedną półośke bez montażu...

Tytuł:
PostNapisane: 1 marca 2009, 22:46 
Częsty bywalec

arteck napisał(a):
I po sprawie...
No cóż - prawy zewnętrzny przegub już poszedł na złom...zacinał się - trochę na sucho pochodził...Został wymieniony. Z lewej strony dla świętego spokoju wyminiłem zewnętrzny i całe szczęście, że zajrzeliśmy głębiej - przgub wewnetrzny miał rozerwaną gumę i też na półsucho już chodził. Jednak był do uratowania. Ten facet od przegubów jednak sie na nich zna...bez stresu daje patrzec sobie na ręce a efekt jego pracy - cała półośka jak nowa. Co prawda nie należy chwalić dnia przed zachodem słońca ale myslę, że będzie wszystko ok...gwarancji facet udziela na 1 rok, więc...

Tak czy inaczej...za obie strony (2 nowe przeguby + renowacja 1 wewnetrznego) zapłaciłem mniej niż połowę tego co musiałbym wysupłać na jedną półośke bez montażu...

prosilbym o kontakt do tego magika jesli taki zadowlony jestes

[you] obejrzyj :

Moje 330 XI

Brata Audi AWE S4

Tytuł:
PostNapisane: 2 marca 2009, 01:51 
Forumowicz

Mormo napisał(a):
prosilbym o kontakt do tego magika jesli taki zadowlony jestes

Jak narazie zadowolony jestem..dziś specjalnie nawet troszkę "pokatowałem" napęd i wszystko działa jak należy...A magik to z niego chyba jest, bo przy mnie nawet przyjechali goście z innego warszatu z półośkami i przegubami swoich klientów do zrobienia....

A namiar znajdziesz w opisie aukcji:
http://www.allegro.pl/item567309022_przegub_zewnetrzny_do_bmw_e46.html

Tytuł: Re: [E46] 330xd > Napęd przedni: półoś, guma czy przegub?
PostNapisane: 16 lutego 2011, 12:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 330xd
Witam. A ja mam pytanie, muszę wymienić tylko osłonę gumowa zewnętrzną, prawy przód. Jak zdjąć przegub z półośki? Czy jest jakiś pierścień który trzeba wyjąć, czy tak jak w vw wystarczy mocno pociągnąć i przegub zeskoczy z zabezpieczenia?

PostNapisane: 16 lutego 2011, 14:24 
Zacna persona forum

Moje BMW: Subaru Outback
Kod silnika: EJ253
jeśli odpowiednio wcześnie zauważy się uszkodzenie gumy (manszety) można wymienić tylko ją oczywiście uprzednio dołożywszy odpowiedniego smaru. problem z przegubem zaczyna się wtedy kiedy pracuje bez smaru (gdy zostanie wypłukany i naleci syf). Wtedy to na prawdę krótko do końca życia przegubu.

Jeśli Twój przegub nie hałasuje to wymień samą manszetę, doładuj smaru (zazwyczaj w komplecie jest niewielka tubka).

Nie wiem jak jest to w BMW ale przeważnie przebub jest na "wkliknięcie" połączony z półosią. Jeśli nie zapewne trzebaby wsadzić palec w przebub i wymacać czy czegoś nie trzeba śrubokrętem podważyć czy coś...

PostNapisane: 4 kwietnia 2011, 22:33 
Forumowicz

Moje BMW: BMW E91 LCI 325D
Gdzie mozna dostac przegob w lewym przednim kole (zamiennik), poniewaz oryginal jest dostepny tylko z cala polosia. Czytalem gdzies na forum, ze ktos wymienial i sa dostepne zamienniki. Mam uszkodzona manszete, ale ogolnie przegub jeszcze nie tryka wiec moze uda sie wymienic manszete na cala i bedzie ok. Pytam w razie jakby nie bylo ok i jakbym musial wymieniac przegub. Auto to BMW E46 330xi 231KM

PostNapisane: 4 kwietnia 2011, 23:17 
Forumowicz

Majes86 napisał(a):
Gdzie mozna dostac przegob w lewym przednim kole (zamiennik), poniewaz oryginal jest dostepny tylko z cala polosia. Czytalem gdzies na forum, ze ktos wymienial i sa dostepne zamienniki. Mam uszkodzona manszete, ale ogolnie przegub jeszcze nie tryka wiec moze uda sie wymienic manszete na cala i bedzie ok. Pytam w razie jakby nie bylo ok i jakbym musial wymieniac przegub. Auto to BMW E46 330xi 231KM

A poszła wewnętrzna guma? Podnieś samochód, chwyć za półośkę i sprawdź czy nie ma luzów. To, że poszła guma to jeszcze nic strasznego o ile zauważyło się w porę i np. woda nie wypłukała smaru, nie dostały się zanieczyszczenia zwiększające tarcie czy po prostu nie pracował zupełnie suchy...Jeśli nie ma to wystarczy wymienić sama gumę, dodać smaru i powinno hulać. Podpowiem, że do wewnętrznych przegubów pasują gumy z nowego Mondeo.

Jeśli jednak przegub jest już "padaką" to na Allegro jest do dostania przegub wewnętrzny lewy: http://allegro.pl/przegub-wewnetrzny-le ... 70751.html
Możesz spróbować także regeneracji u człowieka przy ul. Rezedowej 15, w Warszawie (to jest w zasadzie na rogu Rezedowej i Stepowej, w którą skręcasz z ul. Marsa przy Shellu).

Znam to z autopsji :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1