BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:17

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] paruja szyby przy wlaczaonej klimie
PostNapisane: 27 lutego 2009, 16:33 
Forumowicz

hm, wczorak przy padajacym deszczu chcialem odparowac szyby w samochodzie i po wlaczeniu klimy szyby zaparowaly na maksa...ktos moglby pomoc?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 27 lutego 2009, 16:36 
Pierwsze kroki

To chyba Filtr Przeciw pyłkowy( pewnie musisz wymienic)

Tytuł:
PostNapisane: 27 lutego 2009, 18:55 
Forumowicz

dziekiuje za pomoc :)

Tytuł: Inna przyczyna
PostNapisane: 6 marca 2009, 04:53 
Pierwsze kroki

Nawet przy max zabrudzonym filtrze kabinowym/p.pyłkowym na obiegu wewn. przy włączonej klimatyzacji nie powinny parować szyby. Wg mojej skromnej opinii powinieneś udać się do fachowców od klimy bo sprawna to ona raczej nie jest, a przekonać się o tym nie mile możesz już nadchodzącej wiosny...

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2009, 17:42 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
ja słyszałem opinie o tym, że zawsze w zimie przy włączonej klimie bedą parowały :kwasny: dlatego jak zaczyna mi to już przeszkadzać to poprostu ją wyłączam na jakiś czas :]

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2009, 19:09 
Forumowicz

hm...w innych autach mi nie paruja przy wlaczonej klimie....dziwne troche....moze brak freonu w instalacji? albo zatkane odprowadzenie wody?

Tytuł: Ad vocem
PostNapisane: 6 marca 2009, 19:23 
Pierwsze kroki

Sprostowanie dot wypowiedzi "MaTiMa". W sam. osobowych wyposażonych w klimę pod deską rozdzielczą znajduje się urządzenie odpowiedzialne za schładzanie powietrza. Skutkiem "ubocznym" schładzania powietrza jest skraplanie pary wodnej znajdującej się w powietrzu na wspomnianym wcześniej parowniku. Układ pozbywa się tejże wody (która gromadzi się szybciej niż mogłoby się wydawać) poprzez tzw. odwodnienie (jak zwał tak zwał). Często podczas dłuższego postoju auta z włączoną klimatyzacją możemy pod jego centralną częścią zauważyć kałużę wody.

Dlatego też przy całkowicie sprawnym układzie klimatyzacyjnym PAROWANIE SZYB (w trakcie jakiejkolwiek pory roku) - wg mojej skromnej opinii - NIE WYSTĘPUJE.

Moja rada : jeśli w zimie parują Tobie szyby zmień filtr p.pyłkowy/kabinowy i wyłącz obieg zamknięty/wewnętrzny powietrza. Jeśli masz całkowicie sprawną klimę to rodzaj obiegu powietrza jest bez znaczenia (trasa do 0,5godz. zalecam obieg wewn. / powyżej obieg zewn. z uwagi na CO2 wydychane przez ssaki :P) Nie należy raz włączonej (w zimie) klimy wyłączać gdyż zgromadzona woda wokół parownika wentylatorem zostanie powtórnie "zaaplikowana" do kabiny i z pewnością odczujemy to poprzez zaparowane szyby.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1