BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:23

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] "rozwalona" geometria
PostNapisane: 5 marca 2009, 19:16 
Pierwsze kroki

Witam
Miałem trochę zaniedbane zawieszenie wiec postawiłem autko do warsztatu na zrobienie całego zawieszenia... trochę tam było do roboty rożnych powybijanych końcówek itp :) oraz coś z którymś wachaczem ale mechanik powiedział ze spróbuje go naciągnąć, ze może będzie się dało... nie wiem czy się udało czy nie :) (rozmawiałem o wszystkim przez tel wiec już nie pamiętam co tam dokładnie było do roboty) no i wszystko było ok miałem odebrać dziś samochód :) ale niestety maja problem z geometria.... nie mogą ustawić zbieżności w tylnym lewym kole oraz przednie prawe koło leży ok 2 stopnie, lewe przednie tez trochę ale mniej... Mechanik mówił że trzeba wymienić zwrotnice lub spróbować ją giąć....
Co poradzicie co do tego przodu i tyłu? :) i ile to może kosztować? :) bo o ewentualnych kosztach mam rozmawiać dopiero jutro i podjąć decyzje co robić więc dobrze by było coś na ten temat wiedzieć :D hehe

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2009, 21:13 
Forumowicz

naciągać wahacz ??? giąć zwrotnicę ??? Czy ten mechanik się ze swoim chu.... na głowy pozamieniał ???

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2009, 06:30 
Forumowicz

zmień mechanika jak nie chcesz się zabić !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i swojej rodziny

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2009, 08:40 
Zacna persona forum

koledzy maja racje -zmien mrchanika- a mam pytanie czemu kola leza lub przesuniete-czy aby auto nie bylo bite-poza tym w zawieszeniach czesci sie wymienia a nie prostuje itp.-pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2009, 09:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
QsT, kolego napisz do mnie na priva to Ci podam adress do dobrego mechanika, i polece gdzie mozna w serwisie za 80 dych ustawic zbierznosc i geomterie lub za 18 zl sprawdzic ja ... na komputerze metoda laserowa wiec wszystko idealnie wychodzi - i napewno nic tam nie beda giac - skoro w mojej starej babci z 93 wszystko wyszlo idealnie jakby z salonu to tym bardzie w Twojej sie da ustawic bez jakis przekretow .....

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2009, 17:31 
Pierwsze kroki

Zrobili mi co mieli... żeby nie stukało.... wachacza i zwrotnic nie ruszali.... powiedzieli że mogą je nagiąć jak będę chciał :) ... ustawili zbieżność jak mogli i zabrałem auto....i tak to wygląda:

Obrazek

Możecie mi coś o tym powiedzieć? :)

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2009, 19:39 
Forumowicz

Dobrze nie jest, masz złe kąty pochylenia przednich kół. Znasz przeszłość swojego rumaka ??? Jeśli to nie jest wynikiem jakiegoś dzwonu i nie wygląda tragicznie to jeździć tym się da, nie powinien ściągać ale będzie zdzierał przednie opony.

Tytuł:
PostNapisane: 7 marca 2009, 04:12 
Pierwsze kroki

z przeszłości znam tylko ostatnie dwa lata :) ....i chyba nie zaobserwowałem zdzierania przednich opon... u mnie autoko nie było bite :) nie wiem jak wcześniej ale wydaje mi się ze wcześniej było :)

tak z dzisiejszych obserwacji:
- trochę ściąga do lewej (pewnie przez tą rozbieżność tylnego lewego koła? :) )
- i nie wiem czy mi się wydaje czy tak jest ale w prawo jakoś "ciężej" się skręca i mocniej odbija kierownicą... w lewo lżej

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1