Witam, wyczytałem na kilku forach że w 320d 136 km często jest problem z spadkiem mocy.
Wydaję mi się że problem dotyczy również mnie (piszę wydaję bo mam takie wrażenie że czasami turbina się załancza a czasami nie, przy ruszaniu strasznie wolno się zbiera- możliwe że przez alu 18 i opone 225/40/18). Sprawdzałem na komputerze i niewykazano żadnego błędy, przepływka gada.
Dzięki użytkownikowi Yoshimura01 dowiedziałem się co trzeba wyczyścić by odmulić autko.
Problem tyczy: elektrozaworki N75 i N18, dzwon ssący, filtr powietrza, rury Intercooler'a, inetrcooler, zawór EGR + recyrkulacja spali tj chłodniczka EGR i rury doprowadzania, czysty kolektor ssący, odblokowany czujnik ciśnienia doładowania.
Na innym forum BMW znalazłem również ciekawy artykuł na ten temat:
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic. ... ht=zaworkitutaj cytat "Aby do układu podcisnieniowego nie dostawało się brudne powietrze atmosferyczne, na elektrozaworkach umieszczone są małe filterki uniemozliwiające dostawanie się brudu do tego układu"
Moja prośba do Was forumowicze brzmi czy potrafilibyście powiedzieć gdzie znajdują się dokładnie wszystkie wyżej wymienione rzeczy w jednostce M47? Chodzi mi o wymontowanie ich, czy może dojść do jakiś zakłuceń, co trzeba poodpinać itd.
Byłem u mechanika pytać się ile kosztowalaby taka przyjemnośc to powiedział że czyszczenie 10 zł ale robota (wymontowanie i montaż) nawet kilka stów... chciałem więc sam to zrobić by zaoszczędzić kasy i mieć satysfakcje z własnej roboty

Prosiłbym bardzo o pomoc.
I moje drugie pytanie to czy w 320d wycinał ktoś kata środkowego? zamierzam równiez go wyciąć i niewiem czy analizator będzie pokazywał dobre wartości czy będą zaklucenia. CZy jak wytne kata to głośniej będzie chodzić auto czy ciszej? i czy sondy lambda są koło wstępnego katalizatora czy w środkowego? Odczuł ktoś różnice po wycięciu? Że auto lepiej się zbiera? Zamiast katalizatora wstawialiście przelot czy strumienice?
I z góry przepraszam za uciążliwe pytania, no ale ciekawość

pozdrawiam