BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 maja 2025, 00:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Akumulator się sam rozładowuje
PostNapisane: 18 marca 2009, 13:24 
Forumowicz

Witam mam problem z akumulatorem, rozładowuje mi się podczas postoju dłuższego niż 2 dni, wymieniłem go i myślałem, że po problemie, ale niestety nie. Co może rozładowywać aku?
Jeszcze jedno pytanie, jak mam otwarte drzwi obojętnie jaki np. od kierowcy a bagażnik zamknięty o zapala mi się lampka w bagażniku czy tak powinno być czy nie?

Ostatnio edytowano 18 marca 2009, 16:34 przez Maciejo, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 14:14 
Forumowicz

:szok: gdzieś coś pobiera tylko gdzie i co jedyne co mi przychodzi do głowy to jakieś zwarcie pod warunkiem ze już spawdzaleś czy coś gdzieś nie świeci lub si enie kręci .........

:przestraszony: ciężka sprawa

hmm a nie masz czasem jakiegoś ogrzewania czy czegoś podobnego uruchamianego czasowo ??

eeeee :zakrecony: aż jestem ciekaw jakie będą rady :cwaniak:

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 14:20 
Forumowicz

no właśnie ciężka sprawa tylko jak do tego dojść

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 14:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: X6
Powodów może być wiele. Jednym z nich może być jakiś odbiornik który po wyłączeniu silnika(zapłonu) nadmiernie zużywa prąd np. radio lub żarówka, dioda itp.
Czasem ale to czasem dobrym sposobem na sprawdzenie czy w aucie nie mamy jakiegoś ''pożeracza prądu'' prądu, jest na wyłączonym zapłonie zdjęcie klemy + z aku. i spowrotem delikatnie dotykanie jej do aku. Jeśli iskrzy to znaczy ze coś pobiera prąd. Choć nie zawsze się to sprawdzi. Uwaga , warto zastanowić się czy po odłączeniu akumulatora nie będzie jakiś problemów z alarmem i pewnie po takim teście będzie trzeba od nowa ustawiać stacje w radiu :) Ale głównym powodem w starszych konstrukcjach instalacji elektrycznej e36, może być własne podpięcie alarmu niskiej klasy, który pobiera prąd na stanie gotowości/wyłączonym zapłonie.
Druga sprawa może być to przyczyna zmęczonych swoim żywotem klem, który należy przeczyścić albo wyminąć na nowe. Zdarzały się przypadki kiedy taka zmęczona swoim żywotem klema potrafiła przez 24h wyciągnąć prąd z aku. do poziomu 0 :]

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 14:35 
Forumowicz

Sebuś napisał(a):
Jednym z nich może być jakiś odbiornik który po wyłączeniu silnika(zapłonu) nadmiernie zużywa prąd np. radio :]

miałem problem z radiem nie włączało się "nie dochodził prąd" zdjąłem obudowę od kierownicy i tam idzie właśnie kabelek od radia i łączy się z innym kabelkiem , :poodtykałem tam, pościskałem" no i radio zaczęło działać, czy to może mieć jakiś wpływ na to ?

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 14:36 
Forumowicz

Sebuś napisał(a):
Jednym z nich może być jakiś odbiornik który po wyłączeniu silnika(zapłonu) nadmiernie zużywa prąd np. radio :]

miałem problem z radiem nie włączało się "nie dochodził prąd" zdjąłem obudowę od kierownicy i tam idzie właśnie kabelek od radia i łączy się z innym kabelkiem , :poodtykałem tam, pościskałem" no i radio zaczęło działać, czy to może mieć jakiś wpływ na to ?

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 14:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: X6
Bardzo możliwe a czy przed przed twoimi naprawami radia aku. też się sam rozładowywał?

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 14:41 
Forumowicz

i tu właśnie jest pies pogrzebany,,, bo miale aku inny na wykończeniu więc na 100% nie znam na to odpowiedz....

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 14:46 
Forumowicz

to znaczy ze ten kto zakladal radio poprostu kabeli laczyl na skrecanie co niekiedy prowadzi do zwarcia najlepiej bylo by jak bys od kogos wziol miernik elektryczny ustawil go na miezeniu amperow i odpiol kleme - i polaczyl przez miernik czyli jeden kabelek do akumulatora a drugi do klemy - i pokaze ci jaki ma pobor auto chyba do 0.3 ampera bylo ok jak wiecej to moze to byc przyczyna ze cos w aucie pobiera i wtedy to samo ale na bezpiecznikach w aucie i ci powinno wyjsc co nie bangla a opcja nr 2 to ze akumulator ci poprostu pada a jak nie wiesz jak sobie z tym poradzic to podjedz do jakiegos elektro mechanika i niech ci sprawdza czy nie masz lewego poboru pradu albo czy akumulator pada u nygi w katowicach kolo 30 zl i 5 minutek jak akumulator a jak cos innego i dojscie do tego to potem juz zalezy od nakladu pracy ale masz wtedy pewnosc ze jedna z tych 2 rzeczy

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 16:08 
Forumowicz

ok , to sam sobie odpowiedziałeś na pytanie ........ jeśli do radia nie dochodził prąd to przedewszystkim żle szukałeś zasilanie do radia ( jak i wszystko inne głośniki itp ) nie idzie za obudową kierownicy jedyne co z kierownicy jest kierowane do radia to sterowanie ( multifunkcyjna kierownica) moim zdaniem popraw to i problem z bani , słusznie też kolega zauważył nie podotykaj i nie skręcaj kabli tylko łądnie te kable pozpinaj i zaizoluj itp..

tyle :)

jak sam nie jesteś pewien czy sobie poradzisz jedz do elektryka weźmie pewnie max 100 zł ale to zawsze taniej niz kolejny nowy akumulator :)

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 16:43 
Forumowicz

Byłem u znajomego elektryka no i zmierzył mi podbór prądu 05 amper dużo wiem.... radio pobierało tyle, gdyż mogło działać bez zapłonu, zrobił mi, że radio działa jak na zapłonie dopiero i pobór spadł do 0,23 coś koło tego....

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 16:47 
Forumowicz

to teraz powinno byc ok a akumulator ci sprawdzil ?? na wszelki wypadek i ladowanie

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 16:51 
Forumowicz

:cwaniak:

Tytuł:
PostNapisane: 18 marca 2009, 18:13 
Forumowicz

nie... tylko zrobił mi to co napisałem... to nie jest elektryk samochodowy...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1