BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 maja 2025, 09:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] klimatyzacja a zaparpwane szyby
PostNapisane: 14 marca 2009, 07:21 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28+kolektorM50
mam takie pyanie. jak wlacze klimatyzacje i mam zaparowane szyby to niestety ale nie chca one odparowac. tzn czy wlaczona klima czy nie odparowuja tak samo powoli. w innych autach ktore mialeam szyby odparowywaly natychmiast tu niestety nie. klima sie zalacza temp na zewnatrz +5 stopni. wentylator chlodnicy nowy choc przy takiej temp sie nie zalaczy. obieg powietrza jest otwarty. dodam ze mam klimatronik

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 marca 2009, 08:10 
Pierwsze kroki

Kolego sprobuj wyczyścić szyby od wewnątrz środkiem ludwik lub innym ktory usuwa tłuste zabrudzenia i daj znac czy pomogło ;)

Tytuł:
PostNapisane: 14 marca 2009, 09:49 
Forumowicz

Kolego filtr kabinowy wymień.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 14 marca 2009, 09:52 
Forumowicz

Mam kolego klimatronik i jak włącze klime nawet poniżej +5 wentylator chłodnicy pracuje sprawdzałem może masz coś źle podłączone albo klima ci padła.

Tytuł:
PostNapisane: 14 marca 2009, 13:10 
Forumowicz

filtr kabinowy jest nowy. szyby paruja mi tylko wtedy jak np. wejde z mokra kurtka. tak norlanie to nie paruja. i problem jest w tym ze jak juz zaparuja to nie ma roznicy czy wlacze klime czy nie. odparowuja tak samo dlugo a na klimie powinno to byc moment. sprezarka chodzi bo rurka co idzie do kabiny jest lodowata a ta co idze na chlodnice jest ciepla. webtylator zalacza sie jak jest ok 10 stopni na zewnatrz.

Tytuł: zaparowane sztby
PostNapisane: 14 marca 2009, 14:02 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M54B22
mam to samo e39 tylko jak pada deszcz lub jest duza wilgotnosc powietrza

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2009, 08:23 
Forumowicz

czyli co jest cos skopane czy nie??? jak nalezy ustawic srodkowa kratke?? w tej chwili mam na cieple ustawione jak ustawie na zimne to leci lodowate powietrze ale z kratek w dzrzwiach i srodkowej

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2009, 09:22 
Częsty bywalec

W instrukcji wyrażnie jest napisane:
,,Po uruchomieniu silnika przednią szybę może, zależnie od pogody, pokryć rosa. Kiedy temperatura na zewnątrz jest poniżej 5 stopni C, wyłączyć urządzenie klimatyzacyjne aby uniknąć rosy na szybach. Jeżeli bezpośrednio po wyłączeniu urządzenia klimatyzującego szyby pokryje rosa włączyć je na nowo."

Biały_79, nie wiem czy wiesz ale w E39 wentylator od kliimy włącza sie dopiero wtedy kiedy urządzenie klimatyzacyjne nie jest w stanie wychłodzić powietrza do zadanej temperatury. Jeżeli na zewnątrz jest zimno to wentylator się nie włączy. W E36 i pewnie w E46 również wentylator klimy ma dwie prędkości-pierwszy bieg włącza się w momencie włączenia klimy a drugi gdy samo urządzenie nie daje rady. Piątki tego pierwszego biegu nie mają więc wszystko jest oki.

Co do waszego problemu panowie:
- należy sprawdzić czy przypadkiem nie macie zamkniętego obiegu, i czy w ogóle przełącza wam między otwartym a zamkniętym;
- upewnić się że dywaniki nie są mokre ponieważ stają się dodatkowym żródłem wilgoci;
- porządnie odtłuścić szyby stosując środki specjalnie do tego przeznaczone;
- sprawdzić czy filtry kabinowe są suche.

U siebie zimą mam ustawione to pokrętło między nawiewami na 3 czerwone kostki. W miarę jak widzę że temperatura na zewnątrz jest wyższa, w środku jest ciepło i wentylator długo chodzi na podwyższonych obrotach, czyli nie może utrzymać zadanej temp. staram się podkręcać na 2 lub jedną czerwoną kostkę.
Temperaturę ma ustawioną praktycznie zawsze na najniższą możliwą czyli 16,5 stopnia. Zimą jest ona wystarczająca bo nie jeżdzę w krótkich spodenkach czy podkoszulku. Dzięki temu nie przeciążam nagrzewnicy czy urządzenia klimatyzującego.
Śnieżynkę wciskam raz w tygodniu na jakiś czas żeby klima się nie zagrzybiła a poza tym jest wył bo zimą nie jest mi potrzebna. Kierunki nawiewu oczywiście na szybę i kratki. Jak już wnętrze się ogrzeje to dopiero na auto przełączam. Intensywnego nawiewu na przednią szybę praktycznie nie używam. Czasem tylko jak siedzi dłuższy czas ekipa w aucie to włączę na minutkę by szybciej szyba odparowała.
Poza tym jak już wspomniałem dywaniki staram się żeby były suche i raz na tydzień odtłuszczam szyby od środka.

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2009, 10:30 
Forumowicz

dywaniki sa suche, filtr kabinowy nowy, obieg jest otwarty i slychac jak przelacze go ze cos tam sie przelacza wiec mniemam ze dziala. ja mam zawsze wlaqczona funkcje AUTO w zasadzie nie dotykam panela wszystko samo ladnie chodzi

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2009, 10:36 
Forumowicz

pomoże ci na 100 % czyszczenie klimy. /wymiennika w nagrzewnicy/ jak jest zagrzybiały i syfny to para się na nim nie sklapla i parują szyby

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2009, 11:06 
Forumowicz

czyli czyscic tym w sprayu do czyszczenioa klimatyzacji???
aha i zauwazylem ze z tego auta nie wylewa mi sie na ulice woda po wlaczeniu klimu. gdzie jest wezyk odprowadzajacy wode???

Tytuł:
PostNapisane: 15 marca 2009, 11:12 
Forumowicz

czyli jechać do serwisu klimatyzacji, rozbiorą - wyczyszczą skasują trzy stówki i będzie luzik. Sprajem to sobie potem na muchy popsikasz...

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2009, 17:34 
Forumowicz

Moje BMW: E39
ruti napisał(a):
czyli czyscic tym w sprayu do czyszczenioa klimatyzacji???
aha i zauwazylem ze z tego auta nie wylewa mi sie na ulice woda po wlaczeniu klimu. gdzie jest wezyk odprowadzajacy wode???

Wezyk ma ujscie gdzies na wysokosci lusterek.

Tytuł:
PostNapisane: 17 marca 2009, 21:10 
Forumowicz

wezyk sprawdzilem czyscty. i w e39 sa dwa po jednej i po drugiej stronie skrzyni

Tytuł: Link do "podobnego" tematu i takiej samej odpowied
PostNapisane: 25 marca 2009, 09:14 
Pierwsze kroki

Odpowiedzią na w/w problem jest poniższy link:
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... ht=#444655

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1