BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 maja 2025, 08:26

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] bmw 318i wybija wode brak obiegu
PostNapisane: 25 marca 2009, 21:46 
Pierwsze kroki

witam wszystkich mam problem z moja bemka jest to model e46 z 98r silnik 318i 118km mam problem w sobote zagotowala mi sie woda wywalilo zbiornik wrownawczy (pekl ) kupilem nowy wyjalem termostat okazalo sie ze urwala sie od niego nozka trzymajaca kupilem drugi wraz zz obudowa zalozylem napelnilem plynem i nic wywala mi wode zbiornikiem wyrownawczym a przy odpowietrzniku syczy woda i wylatuje-wyjalem pompe okazalo sie ze wirnik pekl odczepil sie od reszty pompy kupilem nowa pompe wszystko zalozylem napelnilem plynem odpowietrzylem w miare i nic to samo woda tak jak by szla do silnika lecz nie wychodzi przez termostat (probowalem bez termostatu lecz jest to samo) wąż wychodzacy od termostatu jest zimny jak sie nim pociska to slychac jak cos brzeczy chyba termostat i wode jak przechodzi do chlodnicy -nie wiem co mu jest weze robia sie gorace az powiekszaja sie tak jak by od powietrza -powietrze spuszczalem co jest?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2009, 22:02 
Forumowicz

Kolego jak odpowietrzałeś to ustawiłeś maxmalne ogrzewanie??
Wiesz ze ogrzewanie jest sterowane elektrycznie.
Nagrzewnica musi być otwarta na max czyli ogrzewanie na ful daj i gzauj ja troszku, od czasu do czasu odkręcaj kurek od zbiorniczka.
Jeżeli mimo tego nic nie wyjdzie to padł ci zawór nastawczy przy nagrzewnicy pod macha go widać.

Tytuł: odpowiedz
PostNapisane: 25 marca 2009, 22:13 
Pierwsze kroki

kolego odpowietrzalem ja na wlaczonej dmuchawie na 32stopnie dawalem gazu woda sie przelewala w zbiorniczku wyrownawaczym powiem tak nie wiem czy o tym samym zaworze mowimy wchodza do niego dwa weze>?jesli tak to on mi pukal dziwnie co pare sekund ostatnio wyjalem go i wlaczajac nawiew oraz wylanczajac widzialem ze w srodku przestawial sie

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2009, 22:21 
Forumowicz

taki plastikowy z 2 rurkami i kostka elektryczną. Możliwe ze go uszkodził kawałek termostatu lub coś z pompy.Zawsze na początku działa mały obieg płynu.
Najlepiej pożyczyć od kogoś i sprawdzić.
Taka moja sugestia na pewno gdzieś jest bąbel.

PostNapisane: 25 marca 2009, 22:27 
Pierwsze kroki

kolego wiec jesli wode mi wywala korkiem robi sie cisnienie i waz puchnie pod wplywem cisnienia i cieplej wody to zaczyc bedzie ze popa ciagnie?waz od termostatu do chlodnicy jest zimny jak nim pozgniatam to poda pojdzie w niego chlodnica zimna bo moze wczesniej mnie nie zrozumiales-troche dziwnie napisalem - tak jak mowie ja te ustrojstwo wjalem jak wlanczalem nawiew to widac bylo ze w nim sie porusza blokada wody chyba wiec nie wiem czy to wina jego-w srodku cieplo jest

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2009, 22:36 
Forumowicz

Czyli grzeje normalnie to zawór jest ok.
Hm.... bez termostatu też wybija pompa daje ciśnienie, na zaworkach na przewodach odpowietrzałeś, spróbuj ja gazować i odkręcać i zakręcać korek od wlewu niech ciśnienie ucieka powinna wypchnąć bąbel.
Słuchaj a sprawdź sama chłodnice może się zatkała tym kawałkiem termostatu sprawdzałeś ja czy jest drożna??

Tytuł: odp
PostNapisane: 25 marca 2009, 22:46 
Pierwsze kroki

nom grzeje normalnie dla mnie to wyglada tak jak by woda dostala sie do silnika i z tamtad juz nie szla bez termostatu bylo tak samo jak cisne weza od termostau to slychac jak woda sie przelewa z drugiej trony weza chlodnicy ja juz nie mam sily na ten samochod bede musial wstawig go do mechanika jutro ale wolalbym sam to zrobic dzis 6 godz nad tym siedziale odpowietrzalem odpowietrznikiem przy wlewie plynu co jest

Tytuł: bmw 318i wybija wode brak obiegu
PostNapisane: 25 marca 2009, 22:48 
Pierwsze kroki

wyglada to tak jak bym wlal wode do zbiorniczka dmuchnal w zbiornik zeby woda poszla i d.... woda stoi grzeje sie i wywala ja

Tytuł:
PostNapisane: 25 marca 2009, 23:02 
Forumowicz

Sam już nie wiem wygląda na to że sie coś zatkało. Podowne objawy sa przy padnietej uszczelce pod głowicą, ale nic nie sugeruje.
Trzeba by było na to zerknąć. Pomyśle jeszczę :zdziwko:

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2009, 10:03 
kolego ja miałem taki problem zagotowała sie woda pękł mi zbiorniczek,wymieniłem chłodnice i to samo na nowo okazało się żę to uszczelka pod głowicą dopiero po wymianie jej jest ok,sprawdź może mam rację.

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2009, 11:29 
Forumowicz

Napisałem własnie koledze wyżej ale nie chciałem być złuy pororokiem.

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2009, 11:40 
Częsty bywalec

Książkowy przykład nieszczelności pomiędzy głowicą a blokiem silnika.
Ciśnienie wytwarzane w cylindrach podczas spalania przedostaje się do płynu chłodniczego i zatrzymuje jego obieg tworząc swego rodzaju zaporę powietrzną pod ciśnieniem. Dlatego urwało pompę (kręciła się w jedną stronę a ciśnienie ją zawracało i nie wytrzymała) i termostat. Uszczelka do wymiany lub pęknięta głowica tak jak koledzy wyżej wspomnieli.

PostNapisane: 26 marca 2009, 22:23 
Pierwsze kroki

panowie wyjalem termostat okazalo sie ze jest bez termostatu wszystko ok auto nie ma temperatury 90 stopni czyli normalka jezeli pracuje bez termostatu -teraz pytanie czy to bedzie padniety termostat czy jednak cos w silniku tak jak pisaliscie wczesniej....nie wiem jak dziala termostat w bmkach bo jest z czujnikiem ale wsadzalem go do goracej na maksa wody i nie otwieral

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2009, 23:01 
Forumowicz

to jest kolego najwidoczniej padniety na 100, ale dla pewnosci zostaw auto na jakis czas niech pochodzi zobaczysz reakcje, aha i nawiew daj na max bedziesz wiedział co jest.
Jesli pomoglismy daj pomugł :D

PostNapisane: 26 marca 2009, 23:31 
Pierwsze kroki

dzis caly dzien jezdzilem bez termostatu i jest ok jest obieg wczesniej z termostatem wybijalo do korka i grzalo sie....kupie new termostat i moze bedzie oki-mam pytanie znasz moze jakis sklep gdzie mozna zakupic termostat troche taniej?

Tytuł:
PostNapisane: 26 marca 2009, 23:39 
Forumowicz

Niestety kolego :( ale spoko ze wyjaśniła sie sytuacja :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 16 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1