BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 maja 2025, 08:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Wymiana przepływomierza = wzrost spalania
PostNapisane: 29 marca 2009, 18:55 
Forumowicz

Witam. Ostatnio pojawił się u mnie problem. Mianowicie autko straciło nieco moc przy wyzszych obrotach, pojechałęm na komputer i wyszło, że przepływomierz jest do wymiany. Kupiłem przepływomierz od silnika 2.8 z 98 roku do swojej 2.8 z 11.96 roku, wymieniłem i autko jest odczuwalnie żwawsze, ale spalanie wzrosło z 13,5 litra do 15 na kompie. Jeżdżę spokojnie. Orientujecie się skad taki wzrost spalania?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 marca 2009, 21:03 
Forumowicz

Moze cos innego jeszcze jest uszkodzone a nie wyszło na komputerze..mam na mysli sąde i czujnik temp silnika albo przepływke ktora kupiles jest juz takze na wykonczeniu.

Sprawdz jeszcze spalanie w taki sposob ze zalewasz benzyne pod korek wyjezdzasz z 100km i znowu na stacje i ile wlejesz to tyle spalił ;)

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2009, 05:47 
Forumowicz

Coś na pewno jest związane z przepływomierzem, bo to bezpośrednio po jego wymianie nastąpił wzrost spalania. Przepływka może powodować takie dziwne objawy sama w sobie, ona ma wpływ na spalanie?

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2009, 05:50 
Forumowicz

Może bo jest ona odpowiedzialna za dobieranie mieszanki paliwowo-powietrznej.

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2009, 08:05 
Forumowicz

Wymieniłeś przepływomierz, napewno go nie niezaadaptowałeś do ECU a potem piszesz że dużo ci pali. Ludzie E39 to nie fiacik, w nim nawet do wymiany świecy zapłonowej trzeba mieć trochę pojęcia. Macie 30-40 tys na auto a potem brakuje 50 zł. na mechanika i takie tego konsekwencje.

ps. a najlepsze w tym wszystkim jest to że kilka razy już zdarzyło mi się podpowiedzieć co tam któremuś nie działa a w odpowiedzi dostaje posty z których da się wyczytać że koleś nie ma absolutnie żadnego bladego pojęcia o mechanice czy elektronice /bo nie zrozumiał o co mi chodzi/ a dłubie pod maską tak zaawansowanego technicznie pojazdu.

Tytuł:
PostNapisane: 30 marca 2009, 18:46 
Forumowicz

lizardking ale żeś epopeję napisał, żeby zaznaczyć że muszę do elektronika jechać. :)

Co do wydawania kasy to bez przesady, gdybym tak z każdą pierdołą jeździł do serwisu to posiadając BMW poszedłbym z torbami, u mnie w mieście za markę zdzierają już z samej zasady, a widząc moją dopieszczoną Niunię to już w ogóle nie maja oporów. :)

Elektryk musi skasować jakiś błąd czy co dokładnie?

Pytam bo nie chcę żeby elektronik na dzień dobry krzyczał: "Ojjjj Paaaaaanie bo w BeeeeMWuu to roboty kupę. Wie Pan BMW - Będziesz Miał Wydatki, nic na to nie poradzę." (Cytat z jednej z rozmów z zakładem, gdzie chcieli mi wymienić czujnik położenia wałka rozrządu i zażadali za to 570 zł licząc za podłączenie do komputera 100 zł, skasowanie błędu 100 zł, czujnik 330 zł (w ASO 220 zł), i za "dojdzie parę rzeczy" 40 zł. :) Autentyk. :)

Ostatnio edytowano 30 marca 2009, 18:50 przez Blanco, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1