BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 18:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Szyberdach się otworzył... i tak został :(
PostNapisane: 31 marca 2009, 21:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Witam, dziś ze względu na to że wiosna tuż tuż postanowiłem skorzystać z szyberdachu - uchyliłem go a po dojechaniu na miejsce chciałem zamknąć i tu pojawił się nie mały problem otóż po wciśnięciu guzika dach nie zareagował a jedynie dało się słyszeć krótki dźwięk silnika który chciał zamknąć dach ale został (tak mi się wydaje) odłączony przez jakiś wyłącznik obciążeniowy. Wyszedłem z auta i delikatnie podkreślam delikatnie nacisnąłem uchylony szyberdach który opadł siła bezwładności i wygląda teraz jakby był zamknięty. Niestety tylko tak wygląda - po naciśnięciu guzika obojętnie w którą stronę słychać tylko tak jak powyżej krótki głos silnika a dach nie reaguje :(

Jeśli ktoś wie jak się do tego dobrać (jak to rozebrać) albo jaka jest tego przyczyna bardzo proszę o pomoc.

Z góry dzięki :)

p.s. Dodam że kilka dni wcześniej rozładował mi się akumulator - coś gdzieś mi się obiło o uszy że ma to jakiś związek... programowanie szyberdachu ??? Ktoś wie o co chodzi ???

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2009, 06:38 
Forumowicz

no może mieć bo dach jak każde urządzenie elektroniczne ma swoje krańcówki i może należy je przywrucić z tego co się orientuje to robi się to za pomoca komputera w serwise ale nie jestem pewny

Tytuł:
PostNapisane: 1 kwietnia 2009, 18:02 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Szyberdach udało mi się zamknąć bez pomocy serwisu - faktycznie po odłączeniu (rozładowaniu) akumulatora należy go "zaprogramować" ale pojawił się kolejny problem - coś w nim uszkodziłem :dontgetit: Gdy zamknąłem go w sposób mechaniczny (lekko ale to naprawdę bardzo lekko go przycisnąłem) teraz gdy włączę uchylanie szyberdach się nie uchyla (silnik odsłania roletę ale dach się nie rusza a tylko nieznacznie opada) a gdy włączę całkowite otwarcie chowa się tylko lewa strona i silnik się zatrzymuje bo prawa go blokuje - uszkodziłem coś z prawej strony pytanie tylko co i jak się do tego dobrać by bardziej czegoś nie popsuć :mur: :mur: :mur:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1