BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 08:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Plama oleju na obudowie silnika pod spodem 530d
PostNapisane: 8 maja 2009, 18:14 
Forumowicz

Witam! Mam taki problem byłem z tym na kanale, zdjąłem obudowę silnika(dokręciłem śrubę od misi olejowej bo była na niej kropla oleju była nie do końca dokręcona) umyłem pod spodem silnik środkiem do czyszczenia silników wraz z obudową. Założyłem wszystko pięknie a tu po przejechaniu 150km(potem samochód postał kilka dni w garażu) zaglądam a tutaj znowu plama oleju. Dodam, iż oleju z silnika nie ubywa, sprawdzałem na bagnecie. Co może wyrzucać olej i to dzieje się chyba jak silnik dostaje obrotów, nie wiem, nie znam się. Proszę o rady! Może odma czy coś?? Nigdy jej nie sprawdzałem, a kupiłem samochód dokładnie rok temu ale większość stał w garażu.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 8 maja 2009, 19:17 
Częsty bywalec

Witam. Jesteś pewien, że to jest olej silnikowy a nie np od wspomagania? Posprzawdzaj przewody przy zbiorniczku czy nie ciekną , bo to się często zdarza.

Tytuł:
PostNapisane: 8 maja 2009, 20:24 
Forumowicz

Ja nie jestem pewien od czego to jest olej, ale sprawdziłem jak mogłem, nie ma wycieków ze wspomagania oleju nie ubywa, z silnika też nie, więc nie wiem co to może być:( Wydaje mi się,(wiadomo, że wystarczy garstka oleju żeby zrobić dużo szumu) że olej zostaje wydmuchiwany skąś pod ciśnieniem, np jak jadę i depnę mu konkretniej to wtedy gdzieś coś puszcza ale co i jak to nie mam pojęcia. To są tylko moje przypuszczenia.

Tytuł:
PostNapisane: 8 maja 2009, 22:18 
Zacna persona forum

nikt tu na odleglosc ci nie pomoze posprawdzaj dokladnie olej od wspomagania rozni sie od tego z motoru a olej od skrzyni rowniez -musisz wyczaic gdzie ci ubywa -czasami jest to denerwujace - sprawdz dokladnie z gory - sadze ze depniecie nie mna nic do rzeczy - sprawdz czy nie jest to na laczeniu skrzyni z silnikiem -jesli olej czarny to moze ci simering deczko juz przepuszcza - pzdr

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1