BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 20:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Problem z ekonomizerem...za malo pokazuje? :|
PostNapisane: 12 maja 2009, 08:01 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Witam, mam problem z ekonomizerem...otoz, poogladalem sobie troche filmikow na youtubie odnosnie przyspieszen 528 no i troche mam zagwozdke...otoz, na kazdym filmiku na 5tym biegu przy przyspieszaniu wskazowka pokazuje maksa, jakies 30 literkow...u mnie to wyglada inaczej, maks. pokazuje 22-24 literki...i teraz pytanie, co jest nie tak...napewno to wplywa na przyspieszenie na 5tym biegu...ehhh na pozostalych biegach wskazowka pokazuje maksa!!Kurde co jest, wymyslam sobie problem, czy kurde czas sie tym zainteresowac. :niepewny: :|

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 08:55 
Przyjaciel forum

Dzikus napisał(a):
Nie patrz na wskazówke na 5 biegu to problem zniknie :D

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: LOBUZZZZZZ :cisza: hihihih

Powaznie sie pytam ;) :P

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 11:05 
Specjalista

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B28
Kisiel24, powiem Ci że wychylenie ekonomizera przy przyśpieszaniu w dużej mierze zależy od składu mieszanki paliwowo-powietrznej i to że nie wychyla się do końca, nie oznacza że coś jest nie tak.

P.S. Fura fajna, ale moja czarnula (cosmoschwartz metalic) też się ładnie prezentuje :P

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 11:08 
Przyjaciel forum

Toudi napisał(a):
Kisiel24, powiem Ci że wychylenie ekonomizera przy przyśpieszaniu w dużej mierze zależy od składu mieszanki paliwowo-powietrznej i to że nie wychyla się do końca, nie oznacza że coś jest nie tak.

P.S. Fura fajna, ale moja czarnula (cosmoschwartz metalic) też się ładnie prezentuje :P

No juz sie wlasnie dowiedzialem od znajomego mechanika, ze to co mowisz to wlasnie tak jest...ekonomizer dziala na swojej zasadzie, jakies podcisnienie czy cos takiego...ale w skrocie, ze nie ma zasady...mam nadzieje, ze to prawda bo juz sie naprawde filmuje kurde ehhh :|

P.S A Twoja niunia jest super :) Mi sie podoba w czarnym kolorze :) :ok:

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 11:19 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E38 730d
Kod silnika: M57
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=153718
ktoś na forum miał podobny problem, okazało się że przepływka była walnięta :niepewny:

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 11:25 
Przyjaciel forum

rorafalki napisał(a):
ktoś na forum miał podobny problem, okazało się że przepływka była walnięta :niepewny:

Tak ale przeplywke mam zmieniona z innego auta...znaczy sie swoja zamienilem na przeplywke z E36, silnik 2.8 numery te same...i hmmm bylo tak samo, nic sie nie zmienilo...wiec zostawilem sobie zmieniona przeplywke...bledu przeplywki nie wykrywa...

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 17:44 
Specjalista

Kisiel24, ale czy samochód Ci się jakoś dziwnie zachowuje, czy problem widzisz tylko w tej skazówce?? Powiem Ci że u mnie na 5-tce też nie idzie na maksa rozpędź furę ponad dwie paczki to też oprze sie na kołku.
A tak wogule (to żart, nie obraź się) zmień dilera bo to co ćpasz powoduje że szukasz dziury w całym :P

Tytuł:
PostNapisane: 12 maja 2009, 22:22 
Przyjaciel forum

Toudi napisał(a):
Kisiel24, ale czy samochód Ci się jakoś dziwnie zachowuje, czy problem widzisz tylko w tej skazówce?? Powiem Ci że u mnie na 5-tce też nie idzie na maksa rozpędź furę ponad dwie paczki to też oprze sie na kołku.
A tak wogule (to żart, nie obraź się) zmień dilera bo to co ćpasz powoduje że szukasz dziury w całym :P

Hiihihiihih :P
Oka, oka...no dobra...ale dzisiaj 220 dobilem i hmmm juz pozniej gorzej szlo...kurde nawet bardzo slabo noooo :| , gdzie tutaj szukac problemu?A ekonomizer przy 220 mialem na 28 litrach ;)

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 08:40 
Specjalista

No i prawidłowo, pomyśl tak logicznie. Jak jedziesz na ostatnim biegu nawet 220 (czyli prawie prędkość max. samochodu) to dlaczego ekonomizer miałby pokazywać ponad 30l?? Oznaczało by to że przy tej prędkości Auto spala 30l/100km, a ostatnio przy jeździe autostradą ze stałą prędkością 230km/h miałem ekonomizer wychylony do ok 13-14l/100km.
Powiem Ci że samochód dłużej służy jeżeli bez potrzeby w nim nie grzebiesz, czasem zamiast sobie polepszyć to se można coś zpiep.... :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 13 maja 2009, 08:58 
Przyjaciel forum

I dziekuje Toudi :) Juz nie bede kombinowal ;) Hehehe :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1