BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 29 czerwca 2025, 22:59

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Wymiana sprężyn
PostNapisane: 14 maja 2009, 19:58 
Częsty bywalec

Witam, jutro mam zamiar z kolegą wymienić sprężyny w swojej 5'er i mam kilka pytań. Narzędzia, podnośnik, ściągacz i chęci mamy. Czy posiadając dwie sprawne ręce, a w zasadzie cztery jesteśmy w stanie to sami zrobić? :D O czym nalezy pamiętać? Czy wymiana z tyłu wiąże się ze zdjęciem kanapy i głośników (takie coś słyszałem). Mniej więcej wiemy jak to zrobić, ale gdyby ktoś napisał jak do tego podejść najlepiej byłbym wdzięczny :) Z miła chęcią także dowiem się na co należy uważać i czego się wystrzegać, dziekuje z góry :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 14 maja 2009, 20:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
Napewno musisz wymontować tylną kanape zdjąć boczki z tylnych słupków i odkręcić środkowy zagółwek zeby wyciągnac półkę, potem wymontować głosniki i pod mata masz 3 śruby mocujące cały amor, które bedziesz musiał odkręcić. Samochód na podnośnik sciągasz koło odkrecasz mocująca srube dół amora oraz będziesz musiał rozpiąć wachacz(ten leko wygięty), a nawet chyba obydwa (ja rozpinałem obydwa bo jak zmieniałem amory to zmieniałem i przy okazji wachacze) jak nie rozepwniesz to nie ma tyle miejsca zeby wysunąc amor. Jak już to zrobisz i wyciągniesz amor ze spręzyną zakładasz ściski na spręzyne odkrecasz górną nakredke sciągasz podkładki, odbój itd wyjmujesz prezyne zakladasz nowa sciśnięta skecasz amor ściągasz ściski wkładasz do auta i to samo co robiłeś wczesnie tylko odwrotnie czyli skręcasz. klucze to głównie beda ci potrzebne płaskie i oczkowe (żeby nie poomielać śrub) takie jak 21,18,16,13 z tego co pamietam

Pamietaj po rozpięciu wachaczy szczegolenie jednego konieczne będzie ustawienie zbiezności bo na jednym z tych wachaczy ustawia się kont koła.

Jestescie to w stanie sami zrobić mi wymiana 2 amorów wachaczy i łaczników stabilizatorów zajeła 5godz z przerwami bez napinania się

Pozwodzenia

Tytuł:
PostNapisane: 14 maja 2009, 21:03 
Częsty bywalec

ToR_GT, dziekuje, a jak się ma do tego przód?

Tytuł:
PostNapisane: 14 maja 2009, 21:12 
Zacna persona forum

podobnie -ale ciut mniej roboty -zwroc uwage na gumowe podkladki na sprezyny i by koncowka sprezyny trafila na swe miejsce

Tytuł:
PostNapisane: 14 maja 2009, 21:55 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39
Kod silnika: M52b28
dla ulatwienia z przodu zanim wyciagniesz calego amorka ze sprezyna poluzuj sobie gorna srube amortyzatora bo pozniej moze ci sie calosc krecic i nie bedzie latwo.
uwazaj na czujniki abs i klockow a takze przewody hamulcowe
powodzenia przy wymiannie
;)

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2009, 13:18 
Częsty bywalec

Mógłby mi ktoś napisać co trzeb po kolei robić aby wymienić sprężyny z przodu?

- popuszczam śruby na kielichu
- odkręcam koło
- podnosze
- podkładam np. opone pod tarcze

- co dalej?

Tytuł:
PostNapisane: 16 maja 2009, 14:12 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e91
no napisał ci przecież wyżej. pamietaj żeby scisnąć sprężyne bo może ci krzywde zrobić

Moja była gruba 330cd
Moja była niebylejaka 530d

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 19:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39
MaRio-sKaTe, ja mogę Ci udzielić sporo odpowiedzi dot tylu, a przodu nie robiłem bo narazie na szczeście jest wszystko ok, ale z tego co słyszałem to podobno łatwiej przód się rozbiera jak tył. I chętnie też poczytam jak to ma się z przodu bo z tego co widziałem niedługo nadejdzie czas na wymiane odboi.

Tytuł:
PostNapisane: 17 maja 2009, 19:37 
Uzależniony od forum :)

Mario pamietaj zaopatrzyc sie w sciagacze do sprezyn,bo bez nich nic nie zrobisz.

Tytuł: Re: [E39] Wymiana sprężyn
PostNapisane: 20 maja 2012, 08:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 39 3.0i
Własnie wczoraj wymieniałem tył :/ mozna powiedziec ze sie troszke wkopałem ale jak mus to mus :) efekt duzo lepszy a nie zapomnijcie zdemontować nadkoli przy lewym kole w moim 3,0D jest taki chyba pochlaniacz oparów przymocowany na jednej nakretce 10mm wystarczy odkrecic prawy gorny wachacz i amorek wyjdzie na tomiast przy prawym kole musialem zdemontoawc lewy gorny wachzcza i dolna srube wachacza jest wtedy duzo prosciej :ok: powodzonka

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1